NaslovnaNovostiPokvario se najmoćniji brod britanske mornarice HMS Queen Elizabeth, uoči NATO vežbe...

Pokvario se najmoćniji brod britanske mornarice HMS Queen Elizabeth, uoči NATO vežbe Steadfast Defender

Vodeći brod britanske mornarice naišao je na probleme sa svojim pogonskim sistemom

Britanski nosač aviona HMS Queen Elizabeth, koji bi trebalo da igra vodeću ulogu u najvećoj vežbi NATO-a posle Hladnog rata, nije mogao da isplovi u nedelju nakon što je poslednja inspekcija otkrila da ima problema sa propelerima.

Nosač aviona HMS Queen Elizabeth biće zamenjen njegovim sestrinskim brodom HMS Prince of Wales, koji će učestvovati u manevrima Steadfast Defender kod norveške arktičke obale, u masivnim demonstracijama moći u kojima je učestvovalo više od 20.000 britanskih vojnika.

Incident je sličan onom zabeleženom u avgustu 2022. godine. U to vreme, vodeći brod britanske mornarice takođe je zamenio nosač aviona HMS Prince of Wales u vežbama sa Sjedinjenim Državama i Kanadom zbog sličnih problema sa elisom.

Tako će nosač aviona HMS Prince of Wales predvoditi NATO vežbu pod nazivom Steadfast Defender (Nepokolebljiva odbrana), u kojoj će učestvovati i drugi brodovi iz Velike Britanije, SAD, Španije i Danske.

Naime, planira se da se Steadfast Defender izvede na prostorima od Baltika do Poljske i Nemačke, uz učešće više od 41.000 vojnika NATO i zemalja koje su pristupile PfP, 50 brodova i 700 borbenih vazdušnih misija. 

Severnoatlantska alijansa će do maja izvoditi najveće manevre u svojoj istoriji još od kraja Hladnog rata.

HMS Prince of Wales

Ni HMS Prince of Wales nije prošao bez problema.

Podsetimo, nakon devet meseci nekoliko popravki i nadogradnji, britanski nosač aviona HMS Prince of Wales prešao je iz suvog doka u Rositu na reku Fort, izvestila je britanska kraljevska mornarica 21. jula. 2023. godine.

hms prince of wales
hms prince of wales

Nakon mehaničkih problema u zoni za vežbu kod južne obale Velike Britanije, 29. avgusta 2022. godine, brod se usidrio kod ostrva Vajt. Razlog je mehanički kvar u desnoj osovini propelera. Prema rečima stručnjaka, popravka takve štete može se izvršiti u brodskom suvom doku, koji se nalazi u Rosith Dockyard-u u Škotskoj.

Kontraadmiral Stiv Murhaus, potvrdio je tada „značajno oštećenje osovine i propelera i neka površinska oštećenja na kormilu“.

HMS Prince of Wales je novi britanski nosač aviona. Porinut je 2017. godine, a 2019. počela je da ga korsiti britanska mornarica. Njegov deplasman je preko 65.000 tona. Naoružan je sa tri Phalanx CIWS, četiri 30mm DS30M Mk2 topa i šest američkih M134 7,62×51mm NATO šestocevnih rotacionih mitraljeza.

Britanci, bez ijednog nosača aviona u Crvenom moru

Pošto je HMS Queen Elizabeth usidren, Kraljevska mornarica možda više neće moći da rasporedi nosač aviona u Crveno more, kako je ministar odbrane Džejms Hepi ranije predlagao.

Kako prenosi AP, problem sa propelerom nosača aviona HMS Queen Elizabeth je drugi incident koji uključuje brod Kraljevske mornarice za manje od tri nedelje.

Prvi incident je bio sudar dva ratna broda u luci Bahreina, gde je minolovac HMS Chiddingfold udario u sličan brod HMS Bangor. Oba čamca su tada oštećena, ali su posade pobegle nepovređene.

sudarila se dva visemilionska ratna broda britanske mornarice u bahreinu
sudarila se dva visemilionska ratna broda britanske mornarice u bahreinu

Dva broda su učestvovala u misijama patroliranja trgovačkim putevima u Crvenom moru, kojima prete napadi Huta.

HMS Queen Elizabeth

HMS Queen Elizabeth je jedan od najvećih nosača aviona britanske kraljevske mornarice. Ima blizanca, nosač aviona Princ od Wales.

Za razliku od američkih nosača aviona, HMS Queen Elizabeth nije opremljen katapultima i kablovima za hvatanje; umesto toga je projektovan kao višenamenski nosač aviona predviđen za V/STOL (vertikalno i/ili kratko uzletanje i sletanje).

HMS Queen Elizabeth, kada funkcioniše, sposoban je da nosi između 40 i 50 aviona, obično 24 višenamenska aviona F-35B Lightning II, dopunjenih različitim kombinacijama helikoptera kao što su Boeing CH-47 Chinook ili Merlin Crowsnest AEW, oba tipa helikoptera koji služe kao špijunske AWACS letelice i za protivpodmorničko ratovanje.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave