NaslovnaNovostiBritaniji zakazala 2 nosača aviona u 7 dana: Nakon HMS Queen Elizabeth,...

Britaniji zakazala 2 nosača aviona u 7 dana: Nakon HMS Queen Elizabeth, najnoviji Prince of Wales u kvaru

Britanci koji su nekada dominirali okeanima, sada imaju problema sa nosačima aviona. Britanska mornarica, pre dva veka poznata kao “kraljica okeana”, danas ima poteškoća sa dva nosača aviona.

Podsećamo da je tokom protekle nedelje nosač aviona HMS Queen Elizabeth morao da odustane od najvećih NATO manevara od Hladnog rata, vežbe Steadfast Defender, zbog kvara.

Kako smo prošle nedelje pisali, u štampi su se pojavile samo informacije o zameni broda zbog tehničkih problema. Konkretno, samo je precizirano da je vodeći brod britanske mornarice naišao na probleme sa pogonskim sistemom.

bbc hms queen elizabeth
hms queen elizabeth

HMS Queen Elizabeth zamenjen je nosačem aviona HMS Prince of Wales, koji je trebalo da učestvuje u manevrima Steadfast Defender kod norveške arktičke obale, kolosalnoj NATO demonstraciji sile u kojoj učestvuje više od 20.000 britanskih vojnika.

Problemi su sada otkriveni i na najnovijem HMS Prince of Wales

Kako prenosi britanska publikacija Tajms, novi nosač aviona HMS Prince of Wales, koji je zamenio nosač aviona HMS Queen Elizabeth, odložio je učešće u vežbama NATO-a.

Razlog je navodno “manji kvar”. Navedeni izvor navodi da je “manje curenje” goriva, koje je identifikovano tokom rutinske provere veče pre polaska, dovelo do odlaganja učešća.

Međutim, britansko Ministarstvo odbrane dalo je uveravanja da će nosač aviona „uskoro” i u zavisnosti od vremenskih uslova napustiti luku Portsmut. Očekuje se da će brod napustiti luku danas popodne.

Najnoviji britanski nosač aviona HMS Prince of Wales propustio je 2022. godine zajedničke vojne manevre sa SAD. Tokom plovidbe ka SAD naišao je na tehničke probleme koji su ga držali „na traci“ dva meseca.

Krajem 2024. godine, HMS Prince of Wales će preuzeti dužnost od nosača aviona HMS Queen Elizabeth kao vodeći brod Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče HMS Queen Elizabeth, Ministarstvo odbrane u Londonu dalo je uveravanja da može da reaguje na „vanredne situacije“ i da je zamena HMS Prince of Wales za NATO vežbe ovih dana samo mera predostrožnosti.

Kratka istorija novog britanskog nosača aviona HMS Prince of Wales

HMS Prince of Wales je potpuno novi britanski nosač aviona. Porinut je 2017. godine, a 2019. počela je da ga korsiti britanska mornarica. Njegov deplasman je preko 65.000 tona. Naoružan je sa tri Phalanx CIWS, četiri 30mm DS30M Mk2 topa i šest američkih M134 Minigun 7,62×51mm NATO šestocevnih rotacionih mitraljeza.

Trenutno, brod nosi do 36 borbenih aviona pete generacije F-35 i 14 helikoptera. Međutim, projektovan je da nosi najmanje 65 lovaca i helikoptera. Maksimalna brzina krstarenja je 25 čvora.

Nakon što je u oktobru 2021. proglašen potpuno operativnim, nosač aviona je učestvovao u međunarodnoj vežbi kod obale Škotske u kojoj su vođene zajedničke operacije sa blizancem brodom HMS Queen Elizabeth.

Dana 1. januara 2022. godine, nosač aviona Princ od Velsa preuzeo je od francuske mornarice ulogu komandnog broda za Pomorske snage visoke spremnosti NATO-a. Brod je trebalo da provede narednih dvanaest meseci na NATO vežbama na Arktiku, Baltičkom moru i Sredozemnom moru. Prva vežba u kojoj je učestvovao bila je Cold Response 22, vežba koju je vodila Norveška.

najnoviji britanski nosač aviona slomio osovinu propelera
HMS Prince of Wales

Nosač je 27. avgusta 2022. otputovao iz pomorske baze Portsmut kako bi izveo vežbe sa američkom mornaricom, Kraljevskom kanadskom mornaricom i američkim marincima i bio domaćin trgovinsko-ekonomske konferencije Atlantic Future Forum u Njujorku.

Dva dana kasnije, 27. avgusta, nakon mehaničkih problema u zoni za vežbu kod južne obale Velike Britanije, brod se usidrio kod ostrva Vajt. Izveštava se da se pokvarila spoljašnja spojnica koja povezuje spoljnu osovinu propelera sa osovinom od pogonskih motora.

Kontraadmiral Stiv Murhaus, direktor Force Generation Britanske pomorske komande, potvrdio je „značajno oštećenje osovine i propelera i neka površinska oštećenja na kormilu“.

Nosač aviona stigao je u Rosit na popravku 12. oktobra 2022. i prvobitno se očekivalo da se vrati u Portsmut u proleće 2023. nakon što su radovi na popravci završeni. Državni sekretar za odbranu je 15. maja 2023. negirao da je nosač kanibalizovan i stavljen na konzervaciju, navodeći da će biti u službi do jeseni 2023. godine.

Nakon devet meseci nekoliko popravki i nadogradnji, britanski nosač aviona HMS Prince of Wales prešao je iz suvog doka u Rositu na reku Fort, izvestila je britanska kraljevska mornarica 21. jula. 2023. godine.

1 KOMENTAR

  1. Rujke nemaju ovakvih problema.njihova jedina dizelka je aut pa je nosac aviona za njih San…p.s.jos na nuklearni pogon..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave