NaslovnaNovostiPosle kineskih "špijunskih" balona Ameriku sada ugrožavaju i tajanstveni dronovi

Posle kineskih “špijunskih” balona Ameriku sada ugrožavaju i tajanstveni dronovi

Vazduhoplovna baza Langley, smeštena u jednom od najvažnijih strateških oblasti SAD, zalivom Chesapeake odvojena od velike pomorske stanice Norfolk i otvorenog Atlantika, tokom decembra 2023. je bila u epicentru talasa misterioznih upada bespilotnih letelica.

Ovi incidenti su se uporno ponavljali, izazivajući zabrinutost za bezbednost. U cilju istraživanja njihovog uzroka i porekla, anagažovana su napredna sredstva, uključujući jedan od NASA istraživačkih aviona WB-57F.

Američke vazduhoplovne snage su potvrdile ove incidente i pružile su detalje o vremenskom okviru i raznolikosti pojave dronova, ali bez bližih objašnjenja.

Ovi upadi su potvrdili sve veće pretnje koje UAV predstavljaju ne samo na tradicionalnim ratištima, već i po vojnu i civilnu infrastrukturu.

Portparol vazdušnih snaga iz Lenglija izjavio je da su aktivnosti UAV prvi put primećene uveče 6. decembra 2023. godine a nastavili su se tokom celog meseca. Broj i vreme naleta su varirali, kao i veličina i konfiguracija letilica. Zaključeno je da upadi verovatno nisu bili sprovedeni sa neprijateljskim namerama.

No, svaki objekat u ograničenom vazdušnom prostoru baze predstavljao je pretnju po bezbednost letenja. O upadima UAV obaveštena je i Federalna vazduhopolovna administracija (Federal Aviation Administration, FAA). 

Portparol baze, u cilju operativne bezbednosti, medijima nije pružio podatke o uticajima ovih pojava na tekuće operacije i sprovedenim merama zaštite. Napomnuo je da vazduhoplovstvo zadržava pravo na zaštitu svojih instalacija i da nastavla da nadgleda vazdušni prostor u saradnji sa lokalnim organima za sprovođenje zakona i drugim saveznim agencijama.

Vazdušna baza Langley je formalno deo združene baze Langley-Eustis, odnosno, uključuje i Fort Eustis. Oba objekta se nalaze oko Newport Newsa i Hampton Roadsa u jugoistočnoj Virdžiniji.

Langey je posebno važan za podršku misijama NORAD i NORTHCOM zaduženim za zaštitu SAD, uključujući i glavni grad Vašington. Ovo je jedna od nekoliko odabranih baza u kojima se nalaze stelt lovci F-22 Raptor. Oblast Newport Newsa takođe je bitna za američku mornaricu a u njemu se nalaze i komercijalna brodogradilišta.

Obližnji jugoistočni Norfolk je i najveća pomorska baza na Istočnoj obali i u njoj je stacionirana skoro polovina američke flote nosača. U istom području se nalaze i drugi važni objekti kao što je Pomorska vazdušna stanica Oceana (glavna baza taktičkih mlaznjaka mornarice), kao i Dam Neck, glavni štab mornaričkog specijalnog ratovanja na Istočnoj obali SAD. Konačno, ne treba zaboraviti da je to zona u kojoj se nalazi Obaveštajni centar George Bush – sedište CIA.

Na saslušanju pred senatskim Komitetom za oružane snage, održanom 14. marta 2024, šef Severne komande SAD (NORTHCOM) i američko-kanadske severnoameričke odbrambene komande (NORAD), general Gregory Guillot, po prvi put je javno progovorio o incidentima u Lengliju.

f 22 puca iz topa
f 22 sa M61A2 Gatling 20 mm

Genral je izjavio da je nakon preuzimanja trenutne pozicije u februaru, pokrenuo 90-dnevnu procenu o sposobnosti NORAD i NORTHCOM da izvršavaju dodeljene zadatke i daju preporuke o tome šta komande mogu ili treba da urade. Cilj procene je bio da se Ministarstvu odbrane, Združenim snagama i Kongresu pruže pune informacije.

General je priznao da je deo procene bio i proučavanje opasnosti od UAV po CENTCOM, te da je bio zabrinut zbog broja upada i drugačije, do sada nepoznate vrste pretnji u datom okruženju.

Zajednička kancelarija za odnose sa javnošću NORAD i NORTHCOM izjavila je da je „svesna“ „problema“ koje je pomenuo general Guillot  ali je sredstva informisanja za više informacija uputila na Kancelariju  sekretara za odbranu (OSD) i Vazduhoplovnih snaga SAD.

Posmatrači koji na mreži koriste softver za praćenje avio – letova, oko 12. decembra 2023. primetili su neobične aktivnosti na nebu iznad i oko Lenglija. Konkretno, radilo se o borbenim patrolama lovaca F-16 praćenih letećim tankerima  iznad Njuport Njuza i delova jugoistočne Virdžinije.

Softver je tokom sledeće nedelje zabeležio i jedan NASA Martin/General DynamicsAir Weather Service WB-57F Canberra sa civilnim registarskim brojem N927NA, kako leti kružnom putanjom sa centrum u Lengliju. 

Tri NASA letilice WB-57F su specijalizovani istraživački avioni koji se mogu konfigurisati da nose širok spektar senzora, uključujući i one za snimanje. Američka vojska je ranije koristila ove NASA letelice u različitim prilikama, uglavnom kao podršku operativnim misijama.

Pri tome, NASA javno objavljuje onlajn kalendar planiranih aktivnosti svojih WB-57F. Prema ovom izvoru, Canberra broj N927NA je 18. i 19. decembra 2023. bio na zadatku „podrške snimanju“.

Zainteresovani  izveštači su se odmah obratili NORAD-u, NORTHCOM-u i NASA-i za više informacija o ovim letovima. Portparol NORAD/NORTHCOM je potvrdio vreme i mesto misije ali je dodao da se ona obavljala u saradnji sa FBI i novinare je uputio na Federalni biro. No, FBI nije odgovrio na ista pitanja.

Konačno, NASA je izjavila da avioni WB-57 lete u misijama širom SAD kao podrška naučnim istraživanjima i daljinskom snimanju. Canberra sa registarskim brojem N927NA je u decembru 2023. iznad Istočne obale letela kao podrška NASA misiji SpaceX CRS-29 sa zatatkom snimanja svemirskog broda po povratku na Zemlju.

Praktično, zbivana nad Lenglijem ostala su pod velom tajne. Vlasti su pokušale da pruže koliko-toliko ubedljivo rešenje nakon obaranja “kineskih meteorološkh (ili špijunskih ?) balona”, ali pojava UAV iznad baza zahteva ozbilan odgovor. Ovo pitanje je bitno po opštu bezbednost, kako vojnu tako i civilnu.

Pojava malih, jeftinih dronova ugrožava i civilne strukture poput vazdušnog saobraćaja i nuklearnih elektrana. U vojnom smislu, posebno nakon sukoba u Ukrajini, o značaju UAV već je sve poznato. Zanimljivo je da je vojska veću pažnju na dronove počela da obraća tek nakon što su jednostavni, često domaći, naoružani dronovi počeli da nanose veliku štetu na bojnom polju u Mosulu 2016. godine.

 Važno je napomenuti da ovo nije prvi put da su Lengli i druge američke vojne baze širom zemlje, uključujući i rubne američke teritorije, kao i kritičnu civilnu infrastrukturu, podvrgnute misterioznim preletima bespilotnih letelica. UAV su zabeležili i ratni brodovi uz obale Sjedinjenih Država.

nasa wb 57f
nasa wb 57f

Američki vojni avioni takođe rutinski nailaze na dronove na različitim poligonima za testiranje i obuku i na drugim ograničenim vojnim operativnim područjima. Američke nuklearne elektrane zabeležile su zabrinjavajuće pojave rojeva dronova.

Reakcije vlade na te incidente bile su blede izjave u poređenju sa bukom koja se podigla nakon incidenata u Lengliju – to je znak koliko je situacija najzad shvaćena ozbiljno.

Iako se bar deo ove aktivnosti često čini bezazlenim, postoje stvarni problemi nacionalne bezbednosti i opšte bezbednosti u vazduhoplovstvu. Grupe dronova, čak i malih komercijalno dostupnih tipova bez ikakvih oružanih sposobnosti, mogle bi da ometaju operacije leta i vrše veoma vredan nadzor.

Samo njihovo prisustvo efikasno ispituje odbranu i može pružiti kritične informacije. Naoružavanje ovih dronova moglo bi da izazove veliku štetu. Dok su F-22 najteži lovci sa kojima se može suprotstaviti na nebu, relativno jednostavni bespilotne letelice mogu da unište desetine njih dok miruju na zemlji, i to na velikim udaljenostima.

3 KOMENTARA

  1. Их, бре, па како баш све на те јадне америкамце? Што не шпијунирају мало Зимбабве или Кенију?

  2. Ako ako i treba malo da osete kako je drugima kad oni to rade po citavom svetu, cak i ubijaju ljude istim moze se i njima desiti nek malo razmisljati.

  3. Njih ugrozavaju vanzemaljci i njihova luda glava vec 80 godina, to je narod koji ima masovnu paranoju zbog bolesnog sistema u kome zive.

    12

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave