NaslovnaNovostiForegin Policy: Rusija se neverovatnom brzinom prilagođava i obnavlja svoju vojsku za...

Foregin Policy: Rusija se neverovatnom brzinom prilagođava i obnavlja svoju vojsku za sukob sa NATO-om

Dve godine nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, Kremlj proširuje oružane snage zemlje za sukob sa NATO-om u narednih 10 godina, izjavili su u sredu (14. marta) šefovi spoljnih i vojnih obaveštajnih službi Estonije.

„U Rusiji se ponovo sve odvija manje-više po planu“, rekao je za Foreign Policy Kaupo Rosin, generalni direktor estonske Spoljne obaveštajne službe.

On je napomenuo da je ruski vojni vrh izvukao potrebne zaključke iz grešaka prvih etapa rata i da se prilagođava neverovatnom brzinom.

„Izgleda da se Rusi u suštini pretvaraju u vojnu organizaciju koja uči (na greškama)“, rekao je Rosin, dodajući da su ruski planeri uspeli da reše mnoge probleme sa kojima su se suočili na bojnom polju pre nekoliko meseci.

Da li Zapad treba da igra po pravilima Moskve?

Šef estonske spoljne obaveštajne službe Kaupo Rosin je takođe rekao da su Rusi svoje probleme uvek rešavali u svom stilu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a

Estonski glavnokomandujući obaveštajac je dodao da će reforme ruskih oružanih snaga najverovatnije dovesti do stvaranja “niskotehnološke vojske sovjetskog stila” sa „velikim brojem vatrenog oružja i artiljerije“.

Da stavimo procene stručnjaka iz Estonije po stranu, jasno je da zapadna odbrambena industrija mora da poveća proizvodnju osnovnih elemenata poput baruta ili artiljerijskih projektila kako bi se sukobila ili naoružala Ukrajince da nastave da pokušavaju da završe posao umesto njih protiv Rusa.

EU mehanizmi su spori, međutim, Komisija je odobrila prve projekte kroz ASAP mehanizam za podršku proizvodnji naoružanja. Neke EU zemlje odavno imaju fabrike baruta.

Gde je zapadna odbrambena industrija?

No, zapadni stručnjaci naglašavaju da, EU i SAD nikako ne smeju da “upadnu u zamku takmičenja 1 na 1 sa Ruskom Federacijom i moraju da iskoriste sopstvene snage”. Podsetimo, NATO pakt broji 32 zemlje.

Moderna sredstva za udaranje (rakete, bespilotne letelice, artiljerijske granate) moraju se “oplemeniti” – posebno povećanjem otpornosti na ometanje/elektronski rat – da bi se stvorila stvarna prednost na bojnom polju, priznaju zapadni stručnjaci.

Vojna potrošnja Rusije će 2024. godine dostići 7,1% BDP-a (ali, u stvarnosti, sasvim je moguće da će biti veća). Za to vreme, prosek 32 NATO države je oko 2% BDP-a, navode zapadni stručnjaci kao “otežavajuću okolnost”,

Rusija bliska modelu ratne ekonomije

Krajem 2022. godine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je planove za reviziju strukture oružanih snaga zemlje i povećanje njihovog osoblja za 30 odsto na 1,5 miliona do 2026. godine.

Reforme u ruskoj vojsci su takođe praćene značajnim povećanjem vojnog budžeta: ove godine će oko 35% sve državne potrošnje ići na odbranu, a proizvođači oružja su pozvani da rade danonoćno.

Pretnje evropskih zvaničnika se čine izuzetno jasnim. Ton je prošle godine možda među prvima podigao šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer, koji je rekao da “civilno stanovništvo na Zapadu treba da se pripremi za svaki scenario, uključujući i vojni, protiv Rusije”.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da se Evropa ponovo suočava sa “vojnom pretnjom” i upozorio na mogućnost “ruskog napada za pet do osam godina”.

kolona ruskih tenkova ilustracija
kolona ruskih tenkova ilustracija

Bild je, pozivajući se na sopstvene izvore u obaveštajnim službama jedne od evropskih zemalja, izvestio “da bi Rusija možda čak pokušala da vojno testira Evropu krajem 2024. ili početkom 2025. godine, kada će Sjedinjene Države biti „bez lidera“ i kada će moći da priteknu u pomoć evropskim državama tek posle izvesnog odlaganja”.

U međuvremenu, izveštaj američke obaveštajne zajednice od 5. februara 2024. ukazuje da Rusija za sada ne želi direktan vojni sukob sa SAD i NATO-om, već da će sprovoditi „asimetrične aktivnosti“ koje, prema njenim procenama, neće dostići nivo vojnog sukoba na globalnom nivou.

Rusija ostaje stabilan i sposoban protivnik u širokom spektru sfera i nastoji da unapredi i zaštiti svoje interese na globalnom nivou i podriva hegemonske pozicije SAD i Zapada.

4 KOMENTARA

  1. neminovna je dodatna Mobilizacija u RF.Industrija je vec u Ratnom rezimu rada,zarad ostvarenja ciljeva Agresije,neophodne su dodatne trupe.Upravo taj momenat ce bit presudan,kad se rezervoar popune prosiri na Santpiter i Moskvu…znacice i Kraj Goblina od metar i po,Botoksiranog Neonaciste 21 og vijeka.

    32
    365
    • Buka@ kako si opisao Putina uvjeren sam da si ti slika i prilka opisa. Liječiš svoje komplekse , idi kod doktora.

      113
      30
    • dok taj mali Goblin kako vi zovete nije dosao na celo Rusije, zapad i USA su imali jedistvenu priliku da slome Rusiju ali izgleda da nisu imali hrabrosti, a sad posle 20 godina vladavine Goblina je tek ne moguca misija…i za 20 godina najveca svetska sila ce bini Kina a za njom odmah Indija kakav NATO ili Rusija, Evropa je izgubila uticaj u Africi okrenuli se Briksu (Kini i Rusiji) u Aziji imaju sve manju podrsku niko ne zeli da se kaca za Kinom i Indijom….jel ako krenu na njih i sa lopata unistice ih dok kongres samo odobri pomoc, Juzna amerika sem Argetine sve zemlje nisu nesto nakolonjene USA…to sto mi zivimo u Evropi i slusamo samo Evropske medije i mislimo da se sve vrti oko nas silno gresimo…Evropa je mrtav kontinent….za 20-30 godina centar zbivanja u svetu ce biti u Aziji….

      26
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave