NaslovnaNovostiBarut veliki problem naoružavanja Kijeva; EU zemlje traže alternativu drevnoj sirovini donetoj...

Barut veliki problem naoružavanja Kijeva; EU zemlje traže alternativu drevnoj sirovini donetoj iz Kine

Poteškoće u pronalaženju baruta ometaju napore Evrope da Ukrajini isporuči stotine hiljada granata neophodnih da bi se suprotstavila Rusima. Većina država ubrzano radi na prevazilaženju krize i na vidiku su nova rešenja. 

Francuski predsednik Emanuel Makron je krajem februara, posle sastanka saveznika sa Ukrajincima u Parizu, izjavio: „Svi smo postali svesni potrebe da se nosimo sa nedostatkom nekih komponenti, posebno baruta“, dodajući: „Istina je, barut je ono što nam danas nedostaje“.

Barut se koristi u artiljerijskim granatama, kao što su NATO projektili kalibra 155 milimetara dometa više desetina kilometara, a koje se šalju u Ukrajinu. Ekspert za municiju sa Univerziteta nemačkih oružanih snaga u Minhenu, Johan Hocherl, rekao je: „Jednostavna eksplozivna artiljerijska granata se sastoji od tri dela: čelične čaure, glavnog, visokoeksplozivnog punjenja i upaljača, a obično je podešena da izazove eksploziju na udar“.

Hocherl je objasnio da, iako se pogonsko gorivo i dalje naziva barutom, „to više nije klasični crni prah, sada se proizodi u šipkama odnosno štapićima“.

Zamenik direktora Francuskog instituta za međunarodne i strateške odnose Žan-Pol Molnai rekao je da Evropa ima veoma malo proizvođača baruta.

Među proizvođačima su “Urenco”, sa fabrikama u Francuskoj, Belgiji i Švedskoj, i “Nitrohem”, koji je u većinskom vlasništvu “Rajnmetala”, sa fabrikama u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Komesar Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton je u petak, u Parizu, izjavio novinarima da se blok EU takođe suočava sa izazovima u pronalaženju sirovina za barut, navodeći da je „za proizvodnju baruta potrebna određena vrsta pamuka, uglavnom iz Kine“.

Nitroceluloza, takođe poznata kao barutni pamuk, glavni je sastojak u industriji baruta. U tom kontekstu, Breton je upitao: „Da li ste znali da su isporuke ovog pamuka iz Kine prestale pre nekoliko meseci?“

Ovde treba napomenuti da su Amerikanci ranije koristili nitroglicerinski barut ali  je on uglavnom izbačen iz upotrebe zbog visoke korozivnosti koja je uticala na   životni vek cevi

Kina i Rusija su poslednjih godina ojačale svoju ekonomsku saradnju i diplomatske kontakte, a njihovo strateško partnerstvo postalo je bliže nakon izbijanja rata u Ukrajini. Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Vejdong je prošle nedelje,  tokom poste Moskvi, najavio da odnosi Rusije i Pekinga „prolaze kroz najbolji period u istoriji“.

155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu

Sa svoje strane, Breton je rekao: „Evropske države su pronašle alternativu kineskom pamuku“, dodajući da su „inovacije u toku kako bi se zadovoljila potreba za klasičnim barutom“.

On je istakao da će sada kompanije koje proizvode alternativne komponente baruta biti među onima u užem izboru za grantove prema zakonodavstvu Evropske unije za podršku proizvodnji municije, što će biti objavljeno sledeće nedelje.

Breton očekuje da će se, zahvaljujući naporima Evropske unije, do kraja 2024. godine godišnji kapaciteti proizvodnje artiljerijskih granata povećati na 1,5 do 1,7 miliona jedinica.

Sa svoje strane, ekspert sa francuskog instituta za međunarodne i strateške odnose Molnai, izjavio je: „Svi se dovode u poziciju da proizvode u mnogo većem obimu”, dodajući da „trenutno Ukrajinci pate od nedostatka projektila, dok Rusi nemaju nestašice otkako su dobili zalihe od Severnokorejaca. No, situacija se može promeniti u narednim mesecima“.

Molnei je zaključio: „Niko nije bio spreman za tako težak sukob, sa ogromnom potrošnjom municije. Sukob takvog intenziteta nije zabeležen od Drugog svetskog rata.

Kina Evropi oduzela mogućnost proizvodnje baruta

Da Evropa doživljava nestašicu baruta ali da i više ne može da ga proizvodi, prenosi kineski list South China Morning Post. Prema publikaciji, za to je potrebna nitroceluloza, koja se pravi od pamuka.

Lider u proizvodnji pamuka je Kina, koja je obustavila isporuke u Evropu, piše u publikaciji. Izdanje takođe naglašava da su zbog ovoga Evropljani ozbiljno nervozni i prete “Nebeskom carstvu” sankcijama zbog podrške Rusiji.

“Prestanak snabdevanja motivisan je upravo upotrebom pamuka u vojne svrhe, a to je u suprotnosti sa stavom Pekinga,” South China Morning Post objašnjava kineski pogled na situaciju.

Stav Kine, kao jedne od najvećih svetskih sila, iritira Evropu gotovo više od upornosti Moskve u postizanju ciljeva svoje vojne operacije u Ukrajini.

U “Starom svetu” veruju da bi Rusija bez podrške svojih saveznika odavno povukla. Upravo na to je bila usmerena politika Zapada da izoluje Rusiju. Međutim, izdanje South China Morning Posta jasno pokazuje da se ova računica, najblaže rečeno, nije obistinila.

5 KOMENTARA

  1. На жалост, сви сте у праву, наравно и када је у питању терминологија – производ је а не сировина. Но ради се о преносу агенцијских вести чија је суштина само да укажу на недостатак барута. О баруту се, наравно, чак и на википедији, ве зна. Имамо доста пратилаца који су изврсни стручњаци.На сајту раде буквално 2,5 сарадника. И, опет на жалост, нико од познавалаца није нам приложио ни један стручан чланак. Коментарисати је лако – написати нешто, вероватно је напорније. А били би смо ѕахвални на свакој помоћи и сарадњи.

  2. Е ово је баш занимљив текст за нас који не познајемо војну област поготову војне технологије, и прилика да научимо нешто више. Па захваљујем се и ликчно! И колегама коментаторима за додатна појасшњена!

  3. Barut nije u artiljerijskim granatama već u pogonskom punjenju, u čauri ili bez čaure. Nitroceluloza nije “barutni pamuk” već nitrisana celuloza. Nitroglicerinski barut takođe sadrži nitrocelulozu a i dalje se masovno koristi. Posebna vrsta pamuka (linters) za proizvodnju nitroceluloze se ne proizvodi samo u Kini već i u još nekim zemljama Azije. Takođe i u Americi. Zašto se ne može dobiti iz tih zemalja je posebna priča. Kvalitetnu zamenu za linters već preko 130 godina pokušavaju da pronađu pa neće ni sada. Eto, toliko!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave