NaslovnaNovostiNATO Generali: Alijansa mora biti spremna za ruske raketne napade na Evropu...

NATO Generali: Alijansa mora biti spremna za ruske raketne napade na Evropu u slučaju sveopšteg rata sa Rusijom

Generali zapadnih armija smatraju da NATO ima tri godine da se pripremi za moguće ruske raketne napade na nemačku vojnu infrastrukturu. Ovo mišljenje su izneli u intervjuu za The Times.

Tako je komandant vojnog logističkog centra NATO-a u jugozapadnoj Nemačkoj Aleksandar Zolfrank pozvao saveznike da se obračunaju sa birokratijom, koja ometa prebacivanje trupa i opreme i otežava upotrebu oružja i drugih sredstava u kriznoj situaciji.

Zolfrank i drugi generali iz Nemačke, Sjedinjenih Država i Holandije izrazili su bojazan da će Moskva udariti pozadinska područja Evrope i uništiti civilnu i vojnu infrastrukturu.

Prema rečima generala NATO-a, ovo je najvažniji aspekt savremenih borbenih dejstava, koji se jasno vidi u dejstvima Oružanih snaga Rusije u zoni sukoba u Ukrajini.

“Sveopšti rat sa Rusijom”

NATO bi trebalo da bude spreman za mogućnost ruskih raketnih napada na Evropu u slučaju sveopšteg rata sa Rusijom, rekao je general Aleksandar Zolfrank, komandant vojnog logističkog centra NATO-a u Nemačkoj, u intervjuu britanskom Tajmsu objavljenom 28. januara.

Nekoliko komandanata NATO-a i drugih donosioca odluka u okviru Alijanse poslednjih meseci sve oštrije upozoravaju na opasnosti takvog rata i uticaj koji bi mogao da ima.

Admiral Rob Bauer, predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, rekao je početkom januara da zemlje NATO-a “treba da budu spremne na mogućnost sveopšteg rata sa Rusijom u narednih 20 godina”.

Nedavno su Aleksandar Zolfrank i drugi generali NATO-a upozorili da bi do direktnog vojnog sukoba sa Rusijom moglo doći već u naredne tri godine. U takvom sukobu, Nemačka bi verovatno bila meta kao centralni „okretni sto” logistike NATO-a u centralnoj Evropi, rekli su oni.

Zolfrank je rekao da NATO već ima sposobnost da se odbrani i verovatno odvrati potencijalnu rusku invaziju.

PUMA
PUMA

Međutim, imajući u vidu trenutno raspoređivanje snaga NATO-a širom kontinenta i nedostatak obuke iza istočnog krila, armije NATO-a bi mogle biti prinuđene da donose „skupe izbore“. „Bili smo veoma fokusirani na istok“, rekao je brigadni general Frank Šmic.

NATO Šengen?

Još uvek postoje neka pitanja, kao što su pitanja interoperabilnosti NATO opreme i osoblja, koja bi mogla da spreče adekvatan odgovor, rekao je Zolfrank.

„Mislim da možemo… da započnemo ovo i smanjimo ili prilagodimo birokratiju i gde god je to moguće i potrebno“, dodao je Zolfrank.

Britanija mora povećati svoju vojnu spremnost i pripremiti se za mogućnost kopnenog rata sa Rusijom u koji bi mogli biti regrutovani civili, rekao je načelnik britanskog Generalštaba general Patrik Sanders u govoru održanom 24. januara.

Sanders je rekao da je nedavno restrukturiranje britanske vojske pokazalo da pretnju Rusije i drugih zemalja ne shvata dovoljno ozbiljno.

Britanija je 2021. objavila da smanjuje svoju vojsku na 72.500 vojnika, u odnosu na 100.000 u 2010. Trenutno ima 73.000 vojnika, uključujući rezerviste, rekao je u januaru britanski ministar odbrane Grant Šaps.

„Ukrajina apsolutno nedvosmisleno demonstrira da redovne vojske započinju ratove; građanske vojske ih pobeđuju“, rekao je Sanders i dodao da Britanija ne može da se osloni samo na svoju vazdušnu i pomorsku moć.

Britanija mora da preokrene trend smanjenja svoje stalne vojske, naglasio je on, ali čak ni to možda neće biti dovoljno.

Sanders je prestao da poziva na obaveznu regrutaciju, ali je rekao da su potrebne “pripremne mere” da bi se zemlje NATO-a postavile na “ratne noge”.

On je pohvalio Švedsku što je preduzela ono što je okarakterisao kao adekvatne korake u pripremi za potencijalni sukob. Švedski zvaničnici izazvali su domaću zabrinutost u januaru nakon upozorenja da bi u narednim godinama mogao doći do rata na njihovom tlu.

nacelnik britanske vojske saopstio gradanima da se pripreme za opstu regrutaciju za kralja i naciju
nacelnik britanske vojske saopstio gradanima da se pripreme za opstu regrutaciju za kralja i naciju

Podsetimo, iako još nije članica NATO, Švedska već šalje borbene trupe u Letoniju sa navodnim ciljem da se “ojača istočni blok”.

Ranije je saopšteno da je u pozadini pokretanja velikih vojnih vežbi Združenih oružanih snaga NATO-a „Steadfast Defender“, došlo do pojačane aktivnosti izviđačkih aviona američkih vazduhoplovnih snaga u oblasti poljsko-beloruskoj granici, kao i u vazdušnom prostoru baltičkih zemalja. Jedna od namera manevara je da se simulira formiranje protivvazdušnih i protivtenkovskih zona u oblasti koridora Suvalki.

Sa druge strane, kao rezultat ruskih testiranja svojih sistema elektronskog ratovanja u Kalinjingradskoj oblasti, potpuno je nestao GPS signal iznad delova Poljske i koridora Suvalki, preneli su poljski mediji.

3 KOMENTARA

  1. Ovu terorističku NATO organizaciju treba zabraniti u SB. Uništiće obične građane, a njihova elita će da pobegne na Tajland i nastavi da se bogati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave