Naslovna Novosti PVO sistem S-500 Prometej prošao testove: Rusi tvrde obara hipersonične mete ali...

PVO sistem S-500 Prometej prošao testove: Rusi tvrde obara hipersonične mete ali i ciljeve u bliskom svemiru

6
s 500 55r6m triumfator m prometej
S-500 55r6m triumfator-m prometej
google news

Ruski protivvazdušni sistem S-500 Prometej uspešno je završio niz testova, potvrdivši svoju sposobnost da obara hipersonične mete. Ovo je postalo moguće zahvaljujući opsežnom radu obavljenom tokom testnog perioda, tokom kojeg je kompleks pokazao najveću efikasnost protiv postojećeg i budućeg hipersoničnog oružja, tvrde ruski izvori.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Prometej ove godine početi da ulazi u službu, što će značajno ojačati potencijal PVO/Protivraketne odbrane zemlje.

Ekspert Dmitrij Kornev je visoko ocenio mogućnosti S-500, ističući da sistem može da radi ne samo protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih raketa koje se kreću hipersoničnom brzinom, već i protiv vođenih bojevih glava, kao i protiv sistema manjeg dometa.

„Prema svojim mogućnostima, S-500 može da radi protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih projektila, a kreću se hipersoničnom brzinom i mogu da rade protiv vođenih bojevih glava, kao i sličnih sistema manjeg dometa“, rekao je Kornev, prenosi Izvestija.

S-500 Prometej predstavlja najnovije dostignuće u oblasti protivvazdušnih raketnih sistema, koji poseduje jedinstvenu sposobnost gađanja ciljeva u bliskom svemiru.

Ovaj kompleks je sposoban da radi na visinama do 200 km i na dometima do 600 km, što omogućava efikasno suzbijanje ne samo aerodinamičkih, već i svemirskih pretnji, uključujući satelite u niskim Zemljinim orbitama.

Veruje se da je S-500 najnapredniji na svetu, sposoban da uništi čak i salve hipersoničnih projektila. Ruski stručnjaci tvrde da bi S-500 mogao da gađa stelt avione pete generacije, pored svojih primarnih ciljeva krstarećih i balističkih raketa.

Sistem dometa angažovanja od 600 km, ima trostruko dalje dejstvo od njegovih najbližih zapadnih rivala THAAD i Patriot sistema koji ne mogu da gađaju preko 200 km.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prve javne dostupne fotografije S-500

Tvrdi se da ima jedinstvenu sposobnost da presreće manevarske hipersonične rakete pri brzinama većim od 10 Maha, a gde se pretpostavlja da sistem srednjeg dometa S-400 može da presreće ciljeve od 8 Maha.

Napredne karakteristike zbog kojih je S-500 cenjen uključuju veoma visok stepen svesti o situaciji sa dometom detekcije od 800 km je i njegova sposobnost da se umreži sa starijim sistemima protivvazdušne odbrane kao što je S-400 za još bolju svest o situaciji.

Tamo gde je prethodni sistem S-400, koji je ušao u upotrebu od 2007. godine, dizajniran imajući na umu neutralizaciju stelt ciljeva, posebno stelt lovaca kao što su novouvedeni F-22 i F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva, vrednost S-500 protiv takvih ciljeva više puta dovođena u pitanje.

S-500 je dizajniran da može da neutrališe mete veličine lovca, a njegovi veoma moćni senzori i precizni projektili ga čine potencijalno snalažljivim u takvoj ulozi. Ipak, sistem nije prvenstveno dizajniran za borbu protiv lovaca ili drugih taktičkih aviona na umu, već je fokusiran prvenstveno na neutralisanje ciljeva visoke vrednosti kao što su strateški bombarderi, strateške balističke rakete, sateliti i svemirski avioni.

Niži sistemi, kao što je S-400, i njegovi komplementi kraćeg dometa, kao što su BuK-M2 ili S-350, će u međuvremenu snositi odgovornost za borbu protiv taktičkih aviona koji dopunjuju S-500.

Međutim, čak i ako ih ne angažuje direktno, S-500 ima potencijal da doprinese u borbi protiv neprijateljskih stelt aviona. Snažni sistemski senzori otporni na ometanje, kada su umreženi sa S-400 i drugim sistemima manjeg dometa, obezbediće im veću svest o situaciji i omogućiti im da sami bolje angažuju stelt mete.

S-500 je takođe navodno dobro optimizovan da neutrališe avione za podršku od vitalnog značaja za efikasne operacije neprijateljskih stelt lovaca, kao što su avioni ranog upozorenja (AEW) koji koordiniraju NATO jurišne jedinice. 

Tankeri su još jedna značajna meta i ključni su za omogućavanje lovcima da prelaze velika područja bez oslanjanja na spoljne rezervoare za gorivo koji bi inače ugrozili njihov radarski presek smanjujući prikrivene profile.

Američki stelt lovci, uključujući F-22, a posebno lakši F-35, imaju mnogo kraći domet od F-15 prethodne generacije ili od ruskih lovaca kao što su Su-30SM2 i Su-57, što znači čak i u Evropi ali posebno u Pacifiku, oni će se truditi da rade bez dopunjavanja goriva u vazduhu iz tankera.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prve javno dostupne fotografije S-500

Pošto su takvi tankeri ranjivi na napade S-500 sa udaljenosti do 600 km, ovo je potencijalna promena u taktici upotrebe američkih stelt lovaca.

Čak i rizik od kompromitovanja tankera mogao bi ozbiljno da ograniči operacije, jer ako tankeri budu oboreni, to bi moglo primorati lovce da izvrše hitno sletanje ili u suprotnom nastupa nemogućnost da se vrate u bazu.

6 KOMENTARA

  1. Црноморска флота има 7 подморница (6 пројекта 636.3 и једну пројекта 877), 3 фрегате пројекта 11356R, четири мала ракетна брода пројекта 21631 и један пројекта 22800.
    НИШТА ОД ГОРЕ НАВЕДЕНОГ НИЈЕ УНИШТЕНО, ПА СЕ ПИТАМ ОДАКЛЕ ТИ ЦИФРА О 60% УНИШТЕНИХ БРОДОВА ?

    Погођени јесу једна подморница, која је била у сувом доку на ремонту, као и један мали ракетни брод који није убројан у горе наведену листу. Међутим и та подморница и тај брод биће враћени у службу – подморница до јула ове године

    Пишеш о 15% авиона ?
    Сви на Западу користе ORYX као пропагандни извор о руским “губицима”, па тако и ти. Међутим, тај извор наводи веома сумњивих 20 авиона Су-34, 11 Су-30СМ, 5 Су-35С. Дакле укупно 36 авиона. Видиш, то чак није ни 15% од укупног броја та 3 типа авиона.

    Оно најбитније што такви као ти заборављају јесте да руски војни индустријски комплекс ради пуним капацитетом и да осим што је прошле године испоручио нове Су-30СМ2/34/35С, испоручили су и 11-12 Су-57. Од ове године Су-57 треба да постане најмасовније произвођен авион за руски ВВС.

    • Ma da biće pogođeni Kilo vraćen u službu. “Storm Šedou” mu otvorio kao konzervu minimum dva kompartmana, a Rusi će to magično da zavare za par meseci i ima da se cakli kao da ništa nije bilo.
      Ajd ne izmišljaj bajke. Dovoljno ih izmišlja rusko MO, ne moraš i ti.

  2. Umesto svemira zaštitite bar svoj vazdušni prostor, izgubili ste 15% aviona, dobar deo duboko u svojoj teritoriji, to bi i za malu zemlju bila sramota.Brodova 60% Crnomorske flote, bar pola raketama koje su probile PVO.Desetak lansera S-400, ko zna koliko S-300..Kakav S-500, reaktori na Mesecu, avioni koji postoje samo kao crteži i slične laži i gluposti, to prolazi samo kod vas i u ovakvim narko banana teritorijama kao što su Mali i vučićev evropski Meksiko…

    2
    17
    • A mnogo mi ti znaš, ti si pametniji od ljudi koji su napravili taj pvo.Dali su ti zapadnjaci dali soli re samo njih veliča,kad su sve crteži kod Rusa zašto taj tvoj nato drhti od tih Rusa ,oni za razliku od tebe znaju sra sve Rusi imaju i nisu glupi kao ti ,ne bleji tu kao boga te molim gori si od engleta i njihove propagande, ako nisi znao u ratu se gube avioni ali ne lazu svi kaoenglezi kako Ikrajinciscaki dan obaraju po pet šest Ruskih aviona da je to sve istina rusi nebi imali više ni aviona .

      8
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version