Naslovna Novosti Novi protivvazdušni raketni sistem S-550

Novi protivvazdušni raketni sistem S-550

0
Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
google news

Novi stacionarno-pokretni protivvazdušni raketni sistem S-550 (Система противоракетной обороны ближнего перехвата С-550) koji se razvija na bazi S-500 „Prometej“, biće prvi u svetu mobilni specijalizovani sistem protivvazdušne i protivkosmičke odbrane koji će moći da obara interkontinentalne balističke rakete, saopštili su Sputnjiku izvori u vojnoj industriji.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia

Prema Sputnjiku, novi mobilni sistem se gradi kao verzija raketnog (PRO) sistema S-500 i biće specijalizovan za zadatke protivraketne i protivkosmičke odbrane. On će moći da presreće borbene blokove balističkih raketa različitih dometa, pre svega, interkontinentalnih. Pored toga, posedovaće više sredstava za napad iz svemira, nego što imaju S-400, S-500 i američki sistemi PRO- THAAD i Aegis s raketama SM-3Block llB.

Pancir S © Sputnik : Maksim Blinov
Pancir S Foto © Sputnik : Maksim Blinov

Razrada ovog sistema započeta je na osnovu naloga Saveta ministara SSSR №635-188 još 5 jula 1981 u okviru konstrukcionih biroa zavoda Almaz (Центральное конструкторское бюро Алмаз), Novator (Опытное-конструкторское бюро «Новатор» имени Люльева) i ITMiVT (Институт точной механики и вычислительной техники имени Лебедева). Planirano je da se probna ispitivanja izvrše 1990 godine ali samo u vidu stacionarnih sistema kako se ne bi narušio sporazum sa SAD o ograničenju sistema protivraketne odbrane (PRO, Anti-Ballistic Missile Treaty, ABM ) od 26 maja 1972. No, kada je, navodno, ustanovljeno da S-550 svakako narušava delove ovog sporazuma, radovi su 1988 obustavljeni a, nakon raspada SSSR, opitni sistemi su demontirani. No, u leto 2021 vicepremijer Jurij Borisov je izjavio da će serijska isporuka PVO sistema S-500 Prometej oružanim snagama započeti tokom iste godine.

Ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je 9. novembra, nakon sastanka vojnog vrha održanog od 1 do 3 novembra u Sočiju, da Rusija radi na novom sistemu S-550, ali nije naveo druge detalje. U suštini, na sastanku u Sočiju razmatrane su mere adekvatnog reagovanja nakon izmene stanja u blizini ruskih granica. Posebna pažnja bila je usmerena na usavršavanje domaćih sistema PVO-PRO i isporuke oružanim snagama sistema S-350, S-500 i S-550. To, praktično, znači da je rad na razvoju sistema S-550 bio obnovljen i da je trenutno u poodmakloj fazi.

U ovom trenutku, ruska i američka vojska poseduju specijalizovane sisteme PRO koji mogu sa velikom preciznošću da obore interkontinentalne balističke rakete, ali su stacionarnog tipa.

Prema rečina Sergeja Šojgua, ruski predsednik Vladimir Putin posebno je istakao značaj naprednog razvoja ruskih sistema PVO i PRO i isporuku S-350, S-500 i S-550 Oružanim snagama. Međutim, Šojgu nije naveo nikakve detalje o najnovijem sistemu.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov

Podsetimo, Putin je na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i predstavnicima vojne industrije izjavio da će ruska vojska uskoro dobiti najnoviji protivavionski raketni sistem S-500. U julu je Ministarstvo odbrane saopštilo da je nakon završetka punog ciklusa testiranja predviđena isporuka prvog sistema S-500 jedinici PVO-PRO u Podmoskovlju.

„Novi mobilni sistem se pravi, kao verzija protivvazdušnog raketnog sistema S-500 i biće specijalizovan za zadatke protivraketne i protivkosmičke odbrane. On će moći da presreće borbene blokove balističkih raketa različitih dometa, pre svih, interkontinentalnih. Pored toga, posedovaće više sredstava za napad iz svemira, nego što imaju S-400, S-500 i američki sistemi PRO- THAAD i Aegis s raketami SM-3Block llB“, rekao je izvor Sputnjika.

Испытательные боевые стрельбы ЗРС С-500 на полигоне Капустин Яр
S-500

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version