Naslovna Novosti PVO sistem S-500 i RS-28 Sarmat od 200 tona kreću u borbenu...

PVO sistem S-500 i RS-28 Sarmat od 200 tona kreću u borbenu dužnost ove godine, tvrde Rusi

0
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
google news

Visoki ruski zvaničnik otkriva da će planirana isporuka kompleksa Sarmat, koje je ruski predsednik Vladimir Putin ranije nazvao „nepobedivim“, biti završena 2024. godine.

Saopštenje je dao zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko. Zamenik je napomenuo da je glavni prioritet vojno-tehničke podrške Oružanim snagama Rusije u ovoj godini završetak raspoređivanja strateškog raketnog sistema „Sarmat“ u okviru Raketnih strateških snaga.

sarmat na nepoznatoj lokaciji
sarmat na nepoznatoj lokaciji

Ruski RS-28 Sarmat, takođe poznat kao Satan 2, deo je serije naprednih raketa koje je Putin predstavio 2018, pored hipersoničnih raketa Kindžal i Avangard.

Sarmat, težak preko 200 tona i koji poseduje sposobnost da transportuje više bojevih glava, dizajniran je da zaobiđe protivraketne odbrambene sisteme izvođenjem kratke početne buster faze.

Ovaj pristup ima za cilj da smanji vremenski okvir koji je dostupan neprijateljskim sistemima za nadzor da identifikuju i reaguju na projektil.

Odvojeno, istog dana je obelodanjeno da su sada pripremljeni silosi za aktivnu dužnost interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat (ICBM), pored ICBM-a Jars i Avangard.

RS-24 Jars
RS-24 Jars

Zamenik ruskog ministra odbrane kaže: „U okviru infrastrukturnog obezbeđenja grupe snaga i sredstava nuklearnog odvraćanja, svi događaji su realizovani na vreme. Pripremljena je infrastruktura za borbeno dežurstvo u silosima strateških raketnih kompleksa „Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“ u Kaluškoj, Orenburškoj i Krasnojarskoj oblasti.

Pored toga, Ivanov je napomenuo da je završena izgradnja druge etape jedinstvenog tehničko-kosmičkog raketnog kompleksa na kosmodromu Pleseck. Ovaj objekat je projektovan za skladištenje, održavanje i pripremu raketa Angara za lansiranje.

Pored interkontinentalne balističke rakete Sarmat, ministar je istakao da su dolazak nosača raketa, bombardera Tu-160M i razmeštanje protivvazdušnog raketnog sistema S-500 u Vazdušno-kosmičkim snagama glavni ciljevi za 2024. godinu.

„U 2024. godini glavni zadaci u okviru vojno-tehničke podrške trupa (snaga) su … završetak radova na stavljanju u borbeno dežurstvo strateškog raketnog sistema Sarmat u Strateškim raketnim snagama, dolazak strateških raketnih nosača Tu-160M i protivvazdušni raketni sistem S-500 u Vazdušno-kosmičkim snagama, nuklearna podmornička krstarica Knjaz Požarski, podmornice i brodovi u Ratnoj mornarici“, rekao je Krivoručko.

Veruje se da je S-500 najnapredniji na svetu, sposoban da uništi salve hipersoničnih projektila. Ruski stručnjaci tvrde da bi S-500 mogao čak da gađa satelite u niskoj orbiti i stelt avione pete generacije, pored svojih primarnih ciljeva krstarećih i balističkih raketa.

Ministar je dalje istakao nekoliko ključnih ciljeva za tekuću godinu. To uključuje blagovremeno izvršavanje rasporeda za snabdevanje traženim oružjem i vojnom opremom.

s 500 55r6m triumfator m prometej
s 500 55r6m triumfator m prometej

Pored toga, ciljevi obuhvataju povećanje proizvodnje i udela raketa i municije, sa posebnim naglaskom na razvoj hipersoničnih raketnih sistema.

Na dnevnom redu je i posvećenost poboljšanju proizvodnje čitavog spektra bespilotnih letelica i davanje prioriteta napretku u sistemima elektronskog ratovanja, artiljerijskim sistemima, izviđanju i protivbaterijskom ratu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version