NaslovnaNovostiNuklearni bombarder B-52H američkog vazduholovstva prinudno sleteo usled požara u motoru

Nuklearni bombarder B-52H američkog vazduholovstva prinudno sleteo usled požara u motoru

Strateški bombarder B-52H Stratofortress američkog vazduhoplovstva (USAF) iz baze vazduhoplovnih snaga (AFB) Minot u Severnoj Dakoti prinudno je sleteo nakon što se jedan od motora aviona zapalio.

Strateški bombarder B-52H izvršio je prinudno sletanje u bazu Minot u Severnoj Dakoti 23. februara, ali su tu informaciju saopštili zvaničnici američkog vazduhoplovstva tek 26. februara.

„Članovi posade nisu povređeni, a na lice mesta su izašle ekipe hitne pomoći na aerodromu koje su brzo ugasile požar. Istražujemo uzrok incidenta“, navodi se u saopštenju službe za štampu baze Minot.

Pukovnik Danijel Hodli, komandant 5. bombaškog krila, izrazio je zahvalnost za bezbedan povratak celog osoblja uključenog u incident. On je pohvalio vatrogasce baze za njihov brz i efikasan odgovor na hitnu situaciju.

„Prvo i najvažnije, 5. bombaško krilo je neverovatno zahvalno što su se svi naši avijatičari bezbedno vratili kući. Želeo bih da odam priznanje našim izvanrednim baznim vatrogascima za njihov ekspeditivni odgovor,” izjavio je pukovnik Hoadlei.

Po standardnom protokolu, u toku je istraga o okolnostima požara motora i naknadnog prinudnog sletanja. Vlasti baze posvećene su otkrivanju osnovnog uzroka incidenta kako bi se sprečile slične pojave u budućnosti.

b 52 iznad vijetnama
b 52 iznad vijetnama

B-52H varijanta B-52 Stratofortress, je teški bombarder dugog dometa kojim upravljaju Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država. B-52H je u upotrebi od 1960-ih i sposoban je da nosi nuklearno ili konvencionalno oružje.

B-52H je jedina verzija koja je još uvek u upotrebi. Američko vazduhoplovstvo kupilo je 62 B-52H Stratofortress 1960 godine. Druga grupa od 40, naručena je kasnije. Svi su napravljeni u fabrici Boeing Vičita.

Ipak, američko vazduhoplovstvo ne odustaje od vremešnog B-52, te smo u septembru prošle godine pisali kako bombarderi dobijaju novi AESA radar.

Iako je B-52 već decenijama u upotrebi, Sjedinjene Američke Države su razvile nove naslednike u strateškom bombardovanju, poput B-2 Spirit B-21 Raider. Međutim, B-52 i dalje ostaje nezaobilazan deo američke projekcije moći.

Modernizacije su izvršene kako bi se održale njegove operativne sposobnosti, uključujući unapređenja u avionici, komunikacijskim sistemima i druge tehnološke nadogradnje.

„Opremanje B-52 AESA radarom zamenjuje njegovu trenutnu radarsku tehnologiju iz 1960-ih“, kaže Michelle Sticzinski, potpredsednica Agile Radar Solutions u kompaniji Raytheon. „Sa AESA radarom, bombarder B-52 će dobiti poboljšane mogućnosti navigacije i ciljanja u područjima veće opasnosti.”

Prema ugovoru, Raytheon dizajnira, razvija i proizvodi radarske sisteme za celu flotu B-52 vazduhoplovstva SAD. Napredna nadogradnja radara će obezbediti da avion ostane relevantan i spreman za misiju tokom svog životnog veka.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Proizvodnja radara se odvija u Forestu, Misisipiju i El Segundo, Kaliforniji. Očekuje se da će preostali radari u fazi testiranja biti isporučeni do leta 2024. godine.

Bez sumnje, B-52 će nastaviti da igra važnu ulogu u vojnim operacijama i biti simbol američke vazduhoplovne superiornosti. Kako je MiG-21 uspeo da obori nepobedivi B-52 Stratofortress pročitajte ovde.

1 KOMENTAR

  1. Valjda su ameri shvatili da ne umeju da naprave avione kakve bi želeli, sreća imaju ruse i nešto jeftinije Kineze i eto aviona koji će dugo da se koristi, na ovaj način neprijatelji Americi nisu potrebni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave