NaslovnaNovostiStradao još jedan sistem S-300PS u Ukrajini: za pogodak odgovoran najverovatnije Tornado-S...

Stradao još jedan sistem S-300PS u Ukrajini: za pogodak odgovoran najverovatnije Tornado-S [VIDEO]

Ruska vojska uništila je još jedan sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa ukrajinskih snaga S-300, prema video snimku koji se pojavio na mreži 24. februara 2024. godine.

Na snimku se vidi nešto što se čini kao precizno navođene rakete koje desetkuju radar za upravljanje vatrom 5N63S i jedan transporterski lanser (TEL), tipa 5P85D ili 5P85S, sistema, koji je bio raspoređen u neodređenom delu u Ukrajini.

Pre početka ruske takozvane specijalne vojne operacije prošle godine, Ukrajina je imala oko 100 baterija S-300P, S-300PT, S-300PS i S-300V1. U prvih nekoliko meseci operacije, zemlja je dobila jednu bateriju S-300PMU iz Slovačke.

Mnogi ukrajinski sistemi S-300 su uništeni, oštećeni ili zarobljeni od strane ruske vojske od početka njihove operacije. Ruska vojska je intenzivirala potiskivanje i uništavanje operacija protivvazdušne odbrane u poslednjih nekoliko meseci.

Drugi video koji je objavljen na društvenim mrežama 24. februara pokazuje uništavanje ukrajinskog radara dugog dometa P-18 krstarećom raketom H-35. Radar je raspoređen na periferiji naselja Vladimirovka u Donjeckoj oblasti.

Prema ruskim vojnim izvorima, saopšteno je da je proračun MLRS „Tornado-S“ uspešno razrađen na pozicijama.

himars i tornado s
himars i tornado s

Treba napomenuti da su akcije ruskih obaveštajnih jedinica i rad izviđačkih operatera bespilotnih letelica u poslednje vreme izazvali mnogo problema militantima kijevskog režima.

Mesta koncentracije ljudstva Oružanih snaga Ukrajine, lokacija opreme i naoružanja često se identifikuju i pre nego što ukrajinski vojnici imaju vremena da zauzmu borbene položaje.

S-300

S-300 je sovjetski PVO raketni sistem razvijen kasnih 1970-ih. Jedan je od trenutno najrasprostranjenijih sovjetskih sistema PVO sa najmanje 17 korisnika.

zastrasujuci snimak prikazuje ruskog vojnika kako puca na lansere raketa s 300

S-300 ima kopnenu i pomorsku verziju. Jedna od kopnenih verzija, S-300PS/S-300PM, jedina je iz serije koja lansira rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

S-300 se sastoji od šasije koja nosi četiri lansera sa po jednom raketom. Postoji druga šasija sa PESA (pasivno elektronsko skenirano polje) radarom priključenim na bateriju. S-300 ima integrisani sistem za upravljanje vatrom. Osim jedne, sve ostale kopnene verzije S-300 su integrisane u šasiju sa točkovima. S-300V je integrisan na šasiju sa gusenicama. U zavisnosti od rakete koja se koristi, uz nekoliko izuzetaka, standardni raketni sistem S-300 ima domet od 100 do 300 km.

S-300PS

Verzija PS predstavljena je 1985. godine i jedina je verzija za koju se smatra da je bila opremljena i nuklearnom bojevom glavom. Ovaj model je doveo do uvođenja modernih TEL i mobilnih radarskih i komandnih vozila baziranih na kamionu MAZ-7910.

Sistem S-300PS uključuje nekoliko komponenti, komandni i kontrolni centar, radarske sisteme i lansere raketa. Sistem može da otkrije i prati ciljeve na dometima do 300 kilometara i da dejstvuje projektilima dometa do 200 kilometara.

Sistem S-300PS je u upotrebi u ruskoj vojsci od 1980-ih i izvezen je u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Iran i Siriju. Tokom godina je unapređen nekoliko puta kako bi poboljšao svoje performanse i mogućnosti.

Pogodak na 217 km

Jedna verzija, S-300V4, dospela je na mnoge naslovne strane u ruskim medijima. Oni tvrde da je upravo ova raketa oborila dva ukrajinska aviona – Su-24 i S-27, odgovornih za nekoliko bombardovanja ruskih ciljeva u Belgorodskoj oblasti.

s-300
s-300

217 km je domet na kome su dve rakete pogodile dva borbena aviona. Ovo je „rekord za Rusku Federaciju“, pisali su mediji, podsećajući da je poslednji put S-300 pogodio metu na udaljenosti od 150 kilometara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave