NaslovnaNovostiUništavanje ukrajinskog radara P-18 „Malahit“ raketama H-35U ispaljenih iz Su-34 zabeleženo na...

Uništavanje ukrajinskog radara P-18 „Malahit“ raketama H-35U ispaljenih iz Su-34 zabeleženo na videu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi uništavanje ukrajinskog radara P-18 Malahit u blizini sela Vladimirovka u DNR.

Pogodak je izveden iz aviona ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (verovatno iz frontalnog lovca-bombardera Su-34) korišćenjem male taktičke podzvučne protivbrodske rakete niskog leta H-35U sa prijavljenim dometom lansiranja od 260 kilometara.

Na snimku se vidi kako navedena municija precizno pogađa P-18 radar. Kao rezultat pogotka, praktično ništa nije ostalo od radara. Oružane snage Rusije su prvi put uspešno testirale upotrebu H-35U protiv kopnenih ciljeva tokom rata u Siriji.

Pored frontalnog bombardera Su-34, rakete H-35U može takođe da nosi i najnoviji ruski lovac Su-57.

1RL131 Terek ili P-18 (NATO kodno ime Spoon Rest D) je 2D VHF radar koji je razvio i kojim je upravljao bivši Sovjetski Savez. P-18 je koristio SSSR od 1970. godine i iako je od tada zastareo, prenet je na države naslednice nakon pada Sovjetskog Saveza. Radar nastavlja da služi u mnogim državama koje su dobile P-18 iz Sovjetskog Saveza izvozom.

Mnogi P-18 su unapređeni i nastavljaju da služe u vojsci i ulozi kontrole vazdušnog saobraćaja širom sveta.

Dakle P-18 „Malahit“ je modernizovana verzija sovjetskog radara P-18 „Terek“, koji je proizvela kompanija „Ukrspetstehnika“, a koje su Oružane snage Ukrajine usvojile 2012. godine, nakon decenije rada na unapređenju.

Ukrajinci su napravili radar sa digitalnim antenskim nizom i poluprovodničkim predajnikom, sa višekanalnom digitalnom obradom signala prostor-vreme. Pored toga, zamenili su kamione Ural-375 svojim prikolicama KrAZ i uveli druge novine. Rezultat je radar koristan za protivvazdušnu odbranu.

p 18
p 18

P-18 „Malahit“ otkriva ciljeve koji se kreću brzinom do 1000 m/s, prati do 256 ciljeva na udaljenosti do 400 km i omogućava otkrivanje malih i suptilnih letećih objekata.

Oružane snage Ukrajine su do 2022. bile opremljene sa oko 50 stanica P-18 Malahit, a još 10 jedinica je izvezeno. O gubicima ovih radara smo već pisali.

Su-34 posebno začajan u tekućim operacijama VKS Rusije

Su-34 drži istaknuto mesto u ažuriranjima ruskog ministarstva odbrane, posebno tokom proteklih meseci, iskorišćavajući svoju punu sposobnost kopnenog napada u gađanju taktičkih ukrajinskih kopnenih ciljeva.

To uključuje koncentracije ljudstva, tačke privremenog raspoređivanja, skladišta municije i koncentracije rezervi ukrajinske vojske izvođenjem raketnih i udara navođenim bombama.

Su-34 je glavna okosnica ruskog ratnog vazduhoplovstva koji između ostalog koristi i municiju dugog dometa bez ulaska u domet sistema protivvazdušne odbrane protivnika.

Zasnovan na borbenom avionu Suhoj Su-27, avion je dizajniran za vazduhoplovne sukobe ali i misije bombardovanja. Sofisticirani radar sa faznom rešetkom sa više modova sa mogućnošću praćenja terena i mogućnosti izbegavanja je ugrađen u nosni deo Su-34.

Nedavni crni niz za koje ukrajinski izvori tvrde da je zadesio rusko vazduhoplovstvo počeo je 22. decembra 2023. godine, kada je prema tvrdanjama Ukrajinaca njihova protivvazdušna odbrana istovremeno uništila tri borbena aviona Su-34 u oblasti Hersona.

Naime, počev od 22. decembra, Ukrajinci tvrde da su oborili još nekoliko Su-34 u izuzetno kratkom vremenskom periodu, čime je broj taktičkih letelica za koje ukrajinska protivvazdušna odbrana tvrdi da je uništila prošle nedelje povećana na sedam.

su 34 nosi kindzal
su 34 nosi kindzal

Hrabra akcija ukrajinske vojske da približi protivvazdušni sistem srednjeg dometa frontu u početku je viđena kao jedinstvena i rizična operacija, ali izgleda da su ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane uspele da sastave scenario koji preti ruskim avionima čak i u njihovoj do sada smatranoj bezbednoj zoni. Međutim, kao posledica ovog rizika, sa ruske strane danas je prijavljen uništen sistem Patriot.

Tako su Ukrajinci sredinom januara tvrdili da su oborili dva ruska strateška aviona (A-50 i IL-22M) iznad Azovskog mora, na udaljenosti većoj od bilo čega što su ranije pogodili.

Sada daju nagoveštaje o novoj taktici ili novim mogućnostima, asimetričnim, koje možda omogućavaju gađanje vazdušnih ciljeva na većoj udaljenosti nego što je ranije bilo poznato, međutim bez ikakvih konkretnih odgovora i dokaza.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave