Naslovna Novosti Istorijski trenutak za Tursku: Lovac Kaan, prvi turski avion pete generacije, izveo...

Istorijski trenutak za Tursku: Lovac Kaan, prvi turski avion pete generacije, izveo svoj prvi let [VIDEO]

4
istorijski trenutak za tursku lovac kaan prvi turski avion pete generacije izveo svoj prvi let video
istorijski trenutak za tursku lovac kaan prvi turski avion pete generacije izveo svoj prvi let video
google news

U decembru prošle godine, turska štampa je objavila da će 27. decembra 2023. turska vazduhoplovna industrija obeležiti istorijski trenutak: prvi let aviona Kaan, prvog lovačkog aviona pete generacije koji su Turci proizveli.

Samo što je, kako je izvestilo i oruzjeonline.com, poletanje Kaana odloženo za kasniji datum, „zli jezici“ navode da je imao tehničkih problema sa motorom.

Turci tada nisu dali novi tačan rok, već su samo odredili vremenski period od „nekoliko nedelja“ za prvi let Kaana takođe poznatog i kao TF-X (turski lovac, eksperimentalni).

U tom smislu, Kaan je uspešno završio niz testova kao što su testiranje katapultnog sedišta, sistema avionike, sistema goriva, stajnog trapa, nakon čega su usledili testovi pokretanja motora.

Kaan, takođe poznat kao TF-X (Turkish Fighter – Experimental) je najambiciozniji program u istoriji turske odbrambene industrije.

Istorijski trenutak za Tursku

I Kaan je napravio prvi let. Prema pisanju tuske publikacije Daily Sabah, prvi let obavljen je danas, 21.02.2024, u ranim jutarnjim satima. Video materijal su objavili i svi nalozi na društvenim mrežama pod turskom kontrolom.

Fotografije prvog leta su takođe uslikali amateri, a kasnije su objavljeni na stranicama društvenih mreža.

Kaan je dugačak 21 metar i, prema proizvođaču, može da dostigne maksimalnu brzinu od 1,8 Maha zahvaljujući dvostrukim motorima. Naravno, ima stelt karakteristike i imaće integrisano oružje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i pametnu municiju.

Program Kaan treba da zameni F-16, ali to će se raditi postepeno, počevši od 2030. godine, tako da Ankara traži rešenja za nabavku bar ograničenog broja novih aviona i nadogradnju drugih.

Turski zvaničnik Haluk Gergun je, prema citiranom izvoru, govorio i o Kaanu, jednom od najvažnijih vojnih projekata u istoriji Turske. Gorgun je rekao da će industrija pokrenuti masovnu proizvodnju prve serije Kanna počevši od 2028. godine i uverio da će avion imati motor koji je izgradila turska industrija.

Isključena iz programa F-35 od strane SAD, kao rezultat odluke o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, Turska je ostala “nepokrivena” sa vazduhoplovnim snagama, posebno zato što SAD pored ovoga odlažu i tursku kupovinu F-16 Blok 70 Viper i modernizaciju F-16 koje danas imaju Turci na najsavremeniji standard.

kaan erdogan
kaan erdogan

Ukrajina trenutno radi na motoru za novi turski avion. Timovi ukrajinskih inženjera rade i učestvuju na konkursu za razvoj projekta KAAN“, rekao je ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar za CNN.

Turci ne gube vreme, do prvog leta stigli za samo osam godina

S obzirom da je KAAN izvršio svoj prvi let, u Turskoj je ceo put od ugovora do prvog koraka na nebu nacionalnog lovca pete generacije trajao samo osam godina. Ovde je interesanto uporediti ove termine sa razvojem ostalih lovaca.

Priča o F-22, koji je bio prvi pete generacije, traje od 1985. godine, kada je objavljen zahtev za predloge (iako se može računati čak od 1981. godine, kada je identifikovana potreba za novom letelicom) do 1990. godine, kada se prvi put u prototip YF-22 podigao u nebo.

Budući F-35 počeo je da se zvanično razvija 1993. godine, kada je najavljen početak programa Joint Strike Fighter, dok se prvi let prototipa X-35 JSF dogodio 2000. godine.

Formalno, Ruskoj Federaciji je trebalo 9 godina da napravi novi lovac pod nazivom Su-57, narudžbina za razvoj je počela 2001. godine, a prvi let prototipa sproveden je 2010. 

U Kini je razvoj J-20, počeo 2002. godine, kada je izabran izvršni direktor, a prvi let prototipa izveden je 2011. godine, odnosno ovaj put je takođe pokriven za 9 godina.

tf x
TF-X KAAN

Korejski KF-X je izuzetno dugoročan, jer je prvi let izveden tek 2022. godine, a početak razvojnih radova zvanično je počeo još 2001. godine, dakle preko 20 godina.

Turska je zaista podigla svoj prototip nacionalnog lovca pete generacije brže nego sve druge zemlje, osim SAD, ali treba napomenuti da su se računali prvi letovi prototipova, jer je od toga do prvih predproizvodnih aviona još dosta dug put. Konkretno, prvi let pretproizvodnog F-22 dogodio se tek 1997. godine, a F-35 2006. godine.

4 KOMENTARA

  1. Bravo za visprene turke..ipak bez odgovar motora i elekt koja im nije dostupna,radi se o demonstratoru vjerovatno.p.s.Povlacenjem iz projekta pak fa,Indije,tacnije njihovog novca,okoncana je i perspektivnost tako sjajnog projekta.

  2. Моћан авион,мада више личи на хеликоптер, будући да не увлачи точкове, него лети без увлачења. Вероватно ће то брзо решити…

  3. Po cemu je 5 generacija osim po imenu?!
    Ni ruski su57 nije zbog starog motora avion 5 gen a turski jeste?
    Turci samostalno nece imati avion 5 gen bar jos 2,3 decenije u najboljem slucaju!
    To je jako visoka tehnologija za sada za njih.

    • Turci su možda napravili avion, ali pete generacije je i za njih previše. Treba tu mnogo čega što turci niti imaju a niti poznaju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version