NaslovnaNovostiUkrajinska vojska se povlači, ruske zastave se vijore u Avdijevki, Donjeckoj Narodnoj...

Ukrajinska vojska se povlači, ruske zastave se vijore u Avdijevki, Donjeckoj Narodnoj Republici

Kao što smo već pisali, zvanični predstavnik ukrajinske Operativno-strateške grupe trupa Tavrija odgovorne za odbranu Avdijevke je 15. februara rekao da su Oružane snage Ukrajine počele delimično povlačenje jedinica iz Avdijevke „na povoljnije položaje“.

Ruske snage su u protekla 24 sata postigle veliki uspeh i preuzele kontrolu nad strateški važnim ukrajinskim uporištem u različitim delovima grada.

Ruska 1. slovenska brigada vijorila je rusku zastavu iznad glavnog utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine [OSU] na jugu Avdijevke, utvrđenog područja Zenit. Dakle, pao je najvažniji čvor ukrajinske odbrane na jugu.

Ovo je bila baza PVO na jugozapadu kod Avdijevke, koju su OSU pretvorile u pravu tvrđavu sa podzemnim betonskim utvrđenjima. Ovo uporište je okovalo rusku ofanzivu na Avdijevku iz južnog pravca. Večeras je ova tvrđava pala.

Ukrajinska odbrana južnog sektora Avdijevke nastavlja da se urušava uz pretnju dvostrukog opkoljavanja grada. Uveče 15. februara, pored Zenita, ukrajinska vojska je napustila filtracionu stanicu Donjeck na jugoistočnoj periferiji grada i povukla se na jug u šumu.

Druga ruska zastava postavljena je u severnom delu grada u blizini poslednjeg asfaltiranog puta koji vodi ka Avdijevki. Ruska zastava se vijori na raskrsnici Industrijske avenije i autoputa, na mestu gde je Zelenski snimio selfi na ulazu u Avdijevku krajem decembra 2023. godine. Tada smo ovaj događaj okarakterisali kao loš predznak.

los predznak volodimir zelenski otisao u avdijivku
los predznak volodimir zelenski otisao u avdijevku
selfi zelenskog u avdijevci
selfi zelenskog u avdijevci 30. decembar 2023. godine.

Rusi su preuzeli kontrolu nad ulazom u grad nakon što su jurišni odredi uz podršku avijacije zauzeli uporište u auto depou Avdejevska i napredovali ka severozapadu. Na ulazu u grad uništili su ukrajinsko uporište Brevno, nazvano po restoranu koji se tamo nalazi

U samom gradu, ruske trupe nastavljaju da napreduju u centar grada i kreću se duž obala poplavljenog kamenoloma peska. Ruski jurišnici imaju za cilj da preseku preostale poljske puteve duž kojih AFU snabdeva garnizon u gradu pod ruskom vatrom.

„Naša 3. jurišna brigada izvršava borbene zadatke u uslovima koje smo teško mogli da zamislimo. Sukob nije samo sa nadmoćnijim neprijateljskim snagama – neprijatelja je ogroman, kreću se sa svih strana. Borbe u Avdijevki su višestruko paklenije od najžešćih bitaka ove faze rata koje su se vodile u Bahmutu“, rekao je zamenik komandanta jedne od najobučenijih ukrajinskih jedinica, 3. odvojene jurišne brigade AFU (bivši Azov) koji je raspoređen u ovaj grad pre oko nedelju dana.

OSU se povlače u višespratnice 9. mikrookruga i na teritoriju Koksa i hemijskog kombinata, gde će nastaviti da drže odbranu u pokušaju da nanesu maksimalnu štetu ruskoj vojsci koja je napredovala.

U međuvremenu, lokalne vlasti koje su davno izbegle iz Avdijevke vode svoj ideološki rat. Pre gubitka Avdijevke, vlasti hitno preimenuju ulice u čast ukrajinskih boraca u okviru politike „derusifikacije i dekomunizacije“.

Primera radi, ruski izvori javljaju da je ulica J. Gagarina preimenovana u ulicu nazvanu po ozloglašenom ukrajinskom ultradesničaru Dmitriju „Da Vinčiju“ Kocubajlu, ubijenom tokom bitke za Bakhut.

promena naziva ulica
promena naziva ulica

1 KOMENTAR

  1. Sada očekujem salvu slavlja kod Prve internetske srpske dobrovoljačke garde. Sjećam se kod bake na selu, pitam, a kakva je ovo slika Tita na zidu sa kapom koja nije titovka. Kaže baka, nije to Tito sine to je…
    Dedin stahlhelm i kama su na tavanu i čekaju pravi tren…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave