NaslovnaNovostiIsplivale slike lovaca američke mornarice F-35C Lightning II sa srušenim prednjim stajnim...

Isplivale slike lovaca američke mornarice F-35C Lightning II sa srušenim prednjim stajnim trapom

F-35C Lightning II američkog marinskog korpusa dodeljen eskadrili marinaca (VMFA) 311 na vazduhoplovnoj stanici marinaca Miramar, Kalifornija, pretrpeo je slomljen (ili samosrušen) nosni stajni trap dok je bio parkiran ubrzo nakon trenažnog leta.

Avion se u vreme incidenta nalazio u mornaričkoj vazduhoplovnoj bazi Falon. Kako je potvrdio specijalizovani internet resurs Aviationist, incident se dogodio u vazduhoplovnoj bazi Miramar u Kaliforniji.

Fotografije izgledaju kao originalne i nisu digitalno izmenjene. Dok na osnovu delova koje smo uspeli da prikupimo, srušeni F-35C je avion CF-89/170109 sa šifrom „VL-04“.

Avion je bio parkiran pod nadstrešnicom nakon povratka sa neometanog trenažnog leta 26. januara 2024. godine. Prema neproverenom izveštaju koji nam je dostavljen, nakon što se avion bez problema parkirao, pilot je krenuo niz rampu dok je nosni stajni trap počeo polako da se uvlači.

f 35c lightning ii sa srusenim prednjim stajnim trapom 2
f 35c lightning ii sa srusenim prednjim stajnim trapom 2

A onda se desilo sledeće:

Po dolasku do sredine, nosni stajni trap je bio potpuno preklopljen. Na fotografijama se vidi da letelica počiva na uređaju elektro-optičkog sistema za navođenja – bez vidljivih oštećenja. Prema našim saznanjima, ovo mora da je prvi izveštaj o urušavanju nosnog mehanizma F-35C, pošto su se takvi incidenti do sada dešavali samo na B varijantama.

Novinari u Sjedinjenim Državama kontaktirali su mornaričku vazdušnu stanicu Fallon za potvrdu incidenta i dodatne informacije. Do sada nije dobijeno nikakvo pojašnjenje.

Takođe neočekivan incident dogodio se pre nekoliko meseci u američkom vazduhoplovstvu stacioniranom u vazduhoplovnoj bazi Kadena na Okinavi, kada je višenamenski stelt lovac pete generacije F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva sleteo bez misteriozno nestalog komada trupa.

Konkretno, predstavnik USAF-a je karakteristično rekao da je panel, koji pokriva elektronske sisteme naprednih borbenih aviona, otpao dok je F-35 leteo iznad mora, na putu ka vazduhoplovnoj bazi.

Podsećanja radi, u decembru 2022. godine, F-35B američkih marinaca doživeo nesreću u istoj vazduhoplovnoj bazi Kadena na Okinavi, nakon što je doživeo izvesne vibracije u stajnom trapu prednjeg točka, koji je posle nekoliko sekundi popustio, što je rezultiralo da lovac udari u zemlju.

Još 2014. godine, lovac F-35 se zadimio nakon katastrofalnog požara motora. Dve godine kasnije, u drugom incidentu, F-35B američke mornarice se zapalio u toku leta zbog požara u odeljku za naoružanje. 2018. godine, lovac F-35 se srušio nakon nestanka struje u Bofortu u Južnoj Karolini. Istraga je utvrdila da je incident uzrokovan proizvodnim defektom koji je doveo do pucanja cevi za gorivo motora tokom leta.

Godine 2020, još jedan F-35 je eksplodirao nakon što se srušio na zemlju nakon sudara u vazduhu sa KC-130J u južnoj Kaliforniji. Ove godine se pojavio video kako F-35C udara u rampu nosača aviona a nakon toga pada u Južno kinesko more.

Pentagon je poršle godine otkrio cenu lovaca pete generacije F-35A Lightning II, ali ne za izvoz već koliko košta američke poreske obveznike. Russ Goemaere, šef programske direkcije F-35, dao je na uvid stvarne brojke.

Russ Gomare je izvestio da F-35A košta u proseku 82,5 miliona dolara u periodu 2023-2025 (serije 15, 16 i 17). Za palubnu verziju F-35C, koja je raspoređena na nosačima aviona, a koju u ovom članku spominjemo, američka mornarica plaća 102,1 milion dolara u serijama pod rednim oznakama od 15 do 17.

Najskuplja varijanta lovca pete generacije, kao što ste shvatili, je ipak F-35B. Ima kratko uzletanje i vertikalno sletanje. Osim SAD, takve avione do sada imaju samo Italija i Velika Britanija. Prosečna cena Pentagona je 109 miliona dolara.

f 35b u teksasu
f 35b u teksasu

Russ Gomare kaže da programska direkcija F-35 pokušava da traži načine da što više smanji troškove životnog ciklusa lovca pete generacije. Međutim, F-35 je sada najskuplji sistem naoružanja u istoriji. Ukupna cena programa mogla bi da dostigne 1,7 milijardi dolara.

Kako uočiti osnovne A, B i C razlike

  • F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.
  • F-35B je STOVL verzija. Ovo je skraćenica za „Kratko poletanje i vertikalno sletanje“. Ovo je verzija koja može da deluje sa veoma malog aerodroma ili van palube nosača koji nemaju katapulte.
  • F-35C je varijanta za nosače. Ovaj je namenjen za lansiranje iz katapulta i kratko sletanje sa prihvatanjem.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Model B se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po sistemu vertikalnog podizanja. Sistem se može uočiti pod skoro svim uglovima gledanja aviona. Čak i u uzlaznom (ne vertikalnom) letu, F-35B ima vizuelne naznake za sistem vertikalnog podizanja. Vrata ventilatora za podizanje izravnavaju gornju površinu F-35 odmah iza kokpita, dajući ovom modelu prepoznatljivu grbu. Grba je posebno uočljiva iz prednje i bočne perspektive. Sam ventilator za podizanje skraćuje i zadnji kraj linije nadstrešnice.

Linije i oznake na panelu povezane sa sistemom podizanja vidljive su na gornjoj i donjoj strani F-35B. Odozgo su vidljive linije panela za vrata ventilatora za podizanje i ulaz za pomoćni vazduh. Odozdo, odmah iza vrata prednjeg stajnog trapa pojavljuju se vrata za ispuh ventilatora za podizanje. 

Stražnji kraj donjeg trupa takođe ima šav za vrata koja se otvaraju kada okretni kanal sa tri ležaja krene u akciju u STOVL režimu. (Modeli A i C imaju grbu na ovoj lokaciji gde su smeštene njihove repne kuke za zaustavljanje) Model B takođe ima rolo kanal na donjoj strani svakog krila.

raf f 35b
raf f 35b

Model C se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po većem krilu, koje pruža skoro pedeset posto veću površinu krila od modela A i B. Linija šarke za preklop krila je vidljiva sa gornjeg i donjeg pogleda. Krilo F-35C ima i dodatne kontrolne površine, koje se zovu eleroni, i na zadnjoj ivici (po dve kontrolne površine na svakom krilu umesto jedne).

15 KOMENTARA

  1. Највећа превара у историји великог бизниса.
    Али су се стотине политичара широм света омрсили у том лоповлуку. Од народних пара.
    Дакле – Срби, нисте сами! Олош који вама влада су шегрти за мајсторе на западу.

    • Da bre Rusima sve najbolje . Tamo cveta cveće a avioni na padaju. Ok mozda bas kad se pilot napije. Milinko ili si glup ili su te kupli za kopejku. Verovatno glaas za Vučića jer će on spasiti kosovo i pobediti nato.

  2. Nove kante iz amerike precenjen samo za one koje ga podrzavaju i daju pare za nista cesti kleci na kolenima, posle svakog leta remont skup da skuplji i ne moze da bude brzo ce na buvljaku da ga prodaju ostalim clanicama nato alijanse.

  3. Taj lovac ne vredi ni pet para, a F22 je još gori. Ko se razume zna da je SU57 za ova dva lovca, prava zver. Čak što više i sam SU35 je dovoljno dobar da parira njima

  4. Jedini problem ovog aviona je sto je preskup po satu leta i zahtevnom servisu posle svakog leta. Ovaj u Vijtnamu bi zahtevao vojsku da ga odrzava, mada i u mirnodobsko vreme je zahtevan

    • Covece on je naoruzan , eno su rakete na njemu, ovo se presrecno zavrsilo. Ovo je drugi slucaj za kratko vreme. Ameri vole da iskomplikuju, kada nesto konstruisu, to po pravilu radi samo u idealnim i laboratorijskim uslovima eksploatacije, u ratnim uslovima to bi bila katastrofa, nebi im trebao neprijatelj😂😉, Dokle sa druge strane, konkurentski avioni polecu sa livade, auto- puta itd.

  5. Sta piseta gluposti, srusio se na nos. Pilot da bi izasao iz aviona ako nema stepenice, spusti nos pa izadje iz kabine pa tako ostavi avion kad bude ponovo ulazio.

    • Ima merdevine na izvlačenje integrisane u avion, vrhunska stvar koju Rusi nisu usvojili, al podržavam izjavu koju je dao Max, kad bi se pisalo o svakom klecanju putničkih aviona ne bi bilo mesta u novinama za žutu štampu i debile sa pinka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave