NaslovnaNovostiZbog nestašice kadrova, američko vazduhoplovstvo namerava da vrati penzionere u službu

Zbog nestašice kadrova, američko vazduhoplovstvo namerava da vrati penzionere u službu

Nekada bastion ponosa i patriotizma, vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država suočava se sa izazovima bez presedana u regrutovanju i zadržavanju novih članova.

U nedostatku svojih ciljeva regrutovanja 2022. i 2023. godine, Vazduhoplovstvo je bilo prinuđeno da istražuje nekonvencionalne metode kako bi popunilo svoje sve manje redove.

Produženje maksimalnog vremena u datom činu za regrutovane članove za dve godine je najnoviji pokušaj da se spreči gubitak iskusnih vazduhoplovaca.

Nova politika dolazi kao pokušaj da se ublaži pretnja koja se preteće naredbama „zaustavljanje gubitka“, koje bi nenamerno zadržale osoblje zbog kritičnog nedostatka osoblja.

Sada, zbog nedostatka osoblja, američko vazduhoplovstvo namerava da vrati penzionere u službu. Oni mogu da se vrate da ponovo budu piloti, kontrolori letenja ili na druge pozicije, objavila je američka publikacija Task & Purpose.

Vazdušna komanda najavila je dodatno regrutovanje hiljadu ljudi iz redova penzionisanih vojnih lica. Program dobrovoljnog povratka penzionera u aktivnu službu (VRRAD) kreiran je posebno za ovu svrhu.

Ovaj projekat nije nastao nedavno, već 2017. godine i odnosio se samo na regrutovanje pilota. Sada su, zbog kritične nestašice kadrova, uključene i druge vojne specijalnosti.

Program VRRAD je strateško sredstvo za privlačenje iskusnih talenata, koristeći dragocene resurse penzionisanog vojnog osoblja, izjavila je zamenica načelnika štaba za personal Ratnog vazduhoplovstva SAD general-potpukovnik Kerolajn Miler.

Vojni penzioneri, čije prijave će biti obrađene, moći će da počnu da obavljaju svoje poslove za otprilike 4-6 meseci od dana povratka u službu.

KOKPIT F-16C

Potez američkog ratnog vazduhoplovstva usledio je mesecima nakon što je objavljeno da nije uspelo da postigne cilj od 2.500 regruta prošle godine.

Ovo je prvi put da se takav neuspeh dogodio od 1999. godine. Tada je Pentagon shvatio postojanje ali i razmere problema sa regrutovanjem i zadržavanjem osoblja.

Duhovi oficirskih činova

U daljem pokušaju da zadrži tehnički talenat, Vazduhoplovstvo razmatra vraćanje čina zastavnika, koji je bio odsutan 65 godina. Ova odluka dolazi pošto Vazduhoplovstvo prepoznaje potrebu da ponudi konkurentne puteve karijere i podsticaje svom visokokvalifikovanom osoblju.

Ponovno uvođenje činova zastavnika bi pružilo novi put za napredovanje, potencijalno privući više pojedinaca da se prijave i ostanu u vazduhoplovstvu. Ovaj potez nije bez presedana, Korpus marinaca je već uspešno iskoristio činove zastavnika da zadrži svoje tehničke stručnjake.

Međutim, vraćanje čina zastavnika nije rešenje za probleme sa regrutacijom i zadržavanjem Vazduhoplovnih snaga. Negativna percepcija vojne službe među mladim odraslim osobama u Sjedinjenim Državama predstavlja složen izazov koji se ne može rešiti samo promenama politike.

Američka vojska opozvala i vojnike „izbačene“ zbog odbijanja vakcine protiv COVID-19

Slično smo imali prilike da vidimo i prošle godine kada je 10.000 kadrova manjkalo od osnovnog cilja regrutovanja koji čini 65.000 regruta. Tada je američka vojska vraćala vojnike koji su ranije izbačeni jer su odbili vakcinu protiv COVID-19.

U pitanju je bio presedan, dakle jedini put u istoriji kada je američka vojska poništila uslov za vakcinu. Nakon što služba nije uspela da ispuni svoje ciljeve za regrutovanje dve uzastopne fiskalne godine, snaga SAD vojske je pala sa prvobitnog nivoa od 485.000 krajem 2021. na oko 452.000 aktivnih vojnika u 2023. godini.

To je najmanje pripadnika sa punim radnim vremenom od 1940. godine, dakle pre nego što su SAD ušle u Drugi svetski rat.

Čini se da nevolje američke vojske ne prestaju. Na primer, 2022. američka vojska je promašila cilj za oko 15.000 vojnika — ili za 25 procenata.

vojska sad

U 2023. godini, vojska je regrutovala samo 55.000 regruta do oktobra umesto 65.000 koliko je ciljala. Takođe, 4.600 onih koji su regrutovani 2023. stavljeno je u fond za odloženi ulazak u službu, zadržani su u rezervi kako bi ih prelili u 2024. godinu.

Da bi prevazišla svoj najteži izazov regrutovanja, američka vojska je poslala pismena uputstva kako da se ponovo prijave, vojnicima koji su izbačeni jer su odbili da prime vakcinu protiv COVID-19.

3 KOMENTARA

  1. Pa sigurno su izgubili manje vojske nego Rusi u poslednje 2 godine. Mladim ljudima Amerima i Rusima se više ne ratuje, samo što u Rusiji ne pitaju nego vataju i na prvi front. Dok u Americi moraju da plaćaju veće plate i da nude da im plaćaju fakultet posle, ali svakako imaju izbor. Rado idu Rusi u vojnike, jedan vuče a trojica tuče. Putkova demokratija.

  2. Па коме то либерализам излази на нос..
    Одавно ни црнци нису заинтересовани за позицију “ложача” у тенку..
    Хиспано-американци више нису заинтересовани за пасош…
    Срећа њина па постоје Пољаци и Румуни…

    Фала на пажњи.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave