NaslovnaNovostiKratki za 10.000 regruta, američka vojska sada opoziva vojnike „izbačene“ zbog odbijanja...

Kratki za 10.000 regruta, američka vojska sada opoziva vojnike „izbačene“ zbog odbijanja vakcine protiv COVID-19

Dok sukobi besni širom sveta, američka vojska se bori da regrutuje ljude. Nakon što je 2023. godine za 10.000 manjkalo od osnovnog cilja regrutovanja koji čini 65.000 regruta, američka vojska vraća vojnike koji su ranije izbačeni jer su odbili vakcinu protiv COVID-19.

U pitanju je presedan, dakle jedini put u istoriji kada je američka vojska poništila uslov za vakcinu. Nakon što služba nije uspela da ispuni svoje ciljeve za regrutovanje dve uzastopne fiskalne godine, snaga SAD vojske je pala sa prvobitnog nivoa od 485.000 krajem 2021. na oko 452.000 aktivnih vojnika u 2023. godini. To je najmanje pripadnika sa punim radnim vremenom od 1940. godine, dakle pre nego što su SAD ušle u Drugi svetski rat.

Čini se da nevolje američke vojske ne prestaju. Na primer, 2022. američka vojska je promašila cilj za oko 15.000 vojnika — ili za 25 procenata. U 2023. godini, vojska je regrutovala samo 55.000 regruta do oktobra umesto 65.000 koliko je ciljala. Takođe, 4.600 onih koji su regrutovani 2023. stavljeno je u fond za odloženi ulazak u službu, zadržani su u rezervi kako bi ih prelili u 2024. godinu.

Da bi prevazišla svoj najteži izazov regrutovanja, američka vojska je poslala pismena uputstva kako da se ponovo prijave, vojnicima koji su izbačeni jer su odbili da prime vakcinu protiv COVID-19.

„Kao rezultat ukidanja svih trenutnih zahteva za vakcinaciju protiv COVID-19, bivši vojnici koji su nevoljno razdvojeni zbog odbijanja da prime vakcinu protiv COVID-19 mogu zatražiti ispravku svoje vojne evidencije“, navodi se u pismu koje je potpisao brigadni general Houp Rempi, vojni direktor za upravljanje personalom.

Još uvek nije jasno da li će se vojnici koji se na to odluče, vratiti u prvobitne jedinice. Oko 8.000 vojnika otpušteno je iz američke vojske zbog odbijanja vakcina.

Podsetimo, pandemija Kovida nije bila prvi slučaj kada je američka vojska naložila vakcine. Tokom 1990-ih, bivši predsednik Bil Klinton je naredio da vojnici prime vakcinu protiv antraksa, što je rezultiralo sličnim tužbama. Neki vojnici su nastavili da rade, dok su drugi kažnjavani nepravosnažnim kaznama, gubili činove i platu, ili su dobili nečasne otpuste.

Ministar odbrane Lojd Ostin izdao je memorandum 24. avgusta 2021. kojim se nalaže vakcinacija trupa protiv COVID-19. Iako se većina vojnika povinovala, hiljade nije učinilo.

Republikanski poslanici su tvrdili da je uslov vakcine štetio naporima za regrutovanje i zadržavanje vojske, što je dovelo do toga da Ministarstvo odbrane poništi taj uslov. Vojska je vakcinu držala obaveznom samo 15 meseci.

Od ukidanja obavezne vakcinacije protiv Kovida, samo 19 vojnika se ponovo pridružilo vojsci, dok se 12 vratilo u marince. Broj je još manji u Vazduhoplovstvu i Mornarici, gde su se samo jedan i dva ponovo pridružili.

Ogroman broj rezultirao je pismom u kojem se od vojnika traži da preduzmu korake da isprave svoju vojnu evidenciju preko vojnog odbora za reviziju otpusta ili vojnog odbora za ispravku vojne evidencije.

Veza službe sa incidentima seksualnih napada i samoubistava učinila je da poziv vojnika bude nepopularan izbor u karijeri kod aktuelnih generacija. Broj Amerikanaca koji su se pridružili vojsci doživeo je ogroman porast nakon terorističkih napada 11. septembra, međutim od tada, generacije su svojim izborom prikazale drastičan pad poverenja u institucije SAD.

americki vojnik drzi novac ilustracija 1

Pored toga, procenat mladih Amerikanaca koji ispunjavaju uslove za služenje vojske, dakle oni koji su dovoljno fizički i psihički spremni da se pridruže vojsci, vremenom se smanjivao. Sada samo oko 23 odsto ljudi između 18 i 24 godine ispunjava standarde vojske.

Američka vojska usvojila je dvosmerni pristup davanju boljih bonusa regrutima i proširenju svog regrutnog fonda na imigrante i maturante srednjih škola. Vojska je takođe ponudila regrutima izbor prve službe. Vojska je povećala čak i svoj budžet za oglašavanje kako bi dosegla novu demografiju.

Podsetimo, već duže od jednog veka, većina američkih vojnika bila je plaćena manje od prosečnog civila, a čak i danas njihove plate ni na koji način ne odgovaraju poslu koji rade. Kolike su plate američkih vojnika tokom rata?

2 KOMENTARA

  1. Polako ali sigurno,ne opada samo kvantitet Američke vojske,nego i kvalitet(ljudstva)!Ali slično je i sa većinom armija danas.Uglavnom do prije nekoliko decenija,za mnoge ljude,vojska je bila jedini način da napreduju u životu(da ostvare kakvu-takvu karijeru)!Sa globalnim promjenama,mijenjao se i odnos prema armiji a kakvi će tek trendovi biti u budućnosti,ostaje da se vidi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave