NaslovnaNovostiPonovo sukob: Azerbejdžanske trupe uništile jermensku osmatračnicu u blizini sela Nerkin-Endi

Ponovo sukob: Azerbejdžanske trupe uništile jermensku osmatračnicu u blizini sela Nerkin-Endi

U granatiranju iz Azerbejdžana poginula su četiri vojnika jermenske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije. Kako je saopšteno, još jedan vojnik je povređen. Vatra je, kako navodi Jerevan, došla iz Azerbejdžana u pravcu Nerkin-Endija.

Azerbejdžanska granična služba je najavila sprovođenje operacije Retribution na azerbejdžansko-jermenskoj granici, tokom koje je „potpuno uništena“ jermenska vojna ispostava u blizini naselja Nerkin-Endi u regionu Gafan.

Baku je tako požurio da opovrgne podatke jermenskog vojnog resora. Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana insistira na tome da je oružanu provokaciju organizovala jermenska vojska u kojoj je ranjen vojnik Državne granične službe Azerbejdžana.

Azerbejdžanska strana je navela da je ova operacija odgovor na jučerašnje akcije jermenske vojske u kojima je ranjen vojnik Državne granične službe Azerbejdžana. U saopštenju granične službe se navodi da je kao rezultat operacije jermenska strana pretrpela ozbiljne gubitke, a vatrena aktivnost je ugušena.

Kao odgovor na svaku provokaciju Jermenije, azerbejdžanske granične trupe su upozorile da će preduzeti „ozbiljnije i odlučnije mere“, stavljajući odgovornost za moguću dalju eskalaciju na jermenske vlasti.

Još uvek je teško reći u šta bi pucnjava u pograničnom regionu mogla eskalirati, ali sama činjenica nove upotrebe oružja izaziva zabrinutost.

Incident je bio poslednji u nizu napetih graničnih sukoba između dve zemlje. Podsetimo, premijer Jermenije Nikol Pašinjan je 5. oktobra 2023. godine potpisao deklaraciju o priznavanju teritorije Karabaha kao deo Azerbejdžana, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je 15. oktobra podigao zastavu Azerbejdžana iznad glavnog grada Karabaha.

Pašinjan je u januaru ove godine najavio predlog da Azerbejdžan zaključi pakt o nenapadanju, ukazujući na pokušaje normalizacije odnosa između dve države u uslovima stalnih tenzija.

Međutim, pucnjava u oblasti Sjunik u Jermeniji navodi da se zapitamo da li Baku planira da započne novu provokaciju. O njenim ciljevima sada spekulišu vojni stručnjaci. O njenim ciljevima sada spekulišu vojni stručnjaci. Uostalom, invazija azerbejdžanske vojske na opštepriznatu teritoriju Jermenije automatski čini Rusiju na neki način umešanu u sukob.

Jermenija, uprkos nedavnim nesuglasicama sa Ruskom Federacijom, kada se okrenula uticaju SAD te ekspresno izgubila Karabah, ostaje članica ODKB. Ukoliko Moskva odbije da ispuni svoje obaveze po ovom dokumentu, de fakto će izgubiti na snazi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave