NaslovnaNovostiObjavljen prvi video Ukrajinaca kako presreću dron kamikazu Geran 2 raketnim sistemom...

Objavljen prvi video Ukrajinaca kako presreću dron kamikazu Geran 2 raketnim sistemom VAMPIRE

Na mreži se pojavio snimak presretanja jednog od ruskih dronova kamikaza „Geran-2“ od strane ukrajinskih snaga, koji leti u pravcu objekata Oružanih snaga Ukrajine u Odeskoj oblasti.

Snimak koji su objavili Ukrajinci je značajan po tome što navodno prikazuje prvu ikada potvrdu upotrebe jednog od američkih višenamenskih lakih raketnih sistema VAMPIRE od strane ukrajinskih oružanih snaga.

Američki raketni bacač VAMPIRE može se koristiti protiv malih vazdušnih ciljeva i lakih kopnenih vozila. Sistem se može instalirati na šasiju terenca pikapa, a njegova municija se vodi laserski.

Čak i pored prvog video zabeleženog obranja Geran drona, ukrajinski resursi za praćenje, pozivajući se na podatke Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, izveštavaju o značajnom smanjenju efikasnosti sistema protivvazdušne odbrane zemlje u borbi protiv ruskih dronova.

Napominje se da je od sredine decembra 2023. sposobnost ukrajinske protivvazdušne odbrane da presreće ruske bespilotne letelice Geranium smanjena sa preko 90% na manje od 60%. Pretpostavlja se da u službi ukrajinskih PVO trupa ima vrlo malo VAMPIRE raketnih sistema.

Akronim VAMPIRE je skraćenica za Vehicle-Agnostic Modular Paletized ISR Rocket Equipment (što otprilike znači „Modularna raketna oprema koja se može postaviti na standardne palete za otpremu i nezavisna je od tipa vozila“).

U pitanju je kontra-bespilotni vazdušni sistem (C-UAS) koji je razvila Vojska Sjedinjenih Država.

Kao što ime govori, ovaj lagani raketni sistem je modularan i koji se može koristiti na skoro svakom vozilu. Pre svega, proizvođač je planirao da se VAMPIRE sistem instalira na šasiju kamioneta. Modularni sistem obezbeđuje varijabilnost u konfiguraciji u zavisnosti od specifične borbene misije.

Standardna oprema raketnog sistema VAMPIRE uključuje optičko-elektronsku stanicu sa širokim spektrom frekvencija detekcije, kao i nekoliko kamera koje emituju slike u visokoj rezoluciji.

vampire
vampire

Za gađanje ciljeva, kompleks VAMPIRE koristi laserski navođene rakete Hidra 70, sposobne da pogode niskoupravljive vazdušne ciljeve ili lako oklopna vozila u radijusu do pet kilometara.

Nedostaci VAMPIR-a su činjenica da je gađanje ciljeva moguće isključivo u liniji vida, gde zahvaćeno područje ne prelazi pet kilometara, ali i niska efikasnost u lošim vremenskim uslovima.

Decembra meseca 2023. godine Ukrajini je obećano da će dobiti svih 14 sistema protiv bespilotnih letelica Vampire koje su naručile SAD. Ovi sistemi su razvijeni i proizvedeni u kratkom vremenskom okviru pod upravom Operativne grupe za precizno oružje američke mornarice PMA-242.

Kevin Raspet, zamenik direktora programa inostrane prodaje, primetio je da su prva četiri sistema isporučena za samo šest meseci, zahvaljujući inovativnoj strategiji ugovaranja.

Američka mornarica je takođe saopštila da se, zajedno sa novom serijom sistema Vampir, očekuje da će u narednim nedeljama biti isporučene rakete APKWS opremljene bliskim detonatorom.

l3harris vampire
l3harris vampire

Vampir sistemi protiv dronova su relativno novo oružje, prvi put testirano 2021. Ovi mobilni protivvazdušni sistemi opremljeni su optičko-elektronskim sistemom WESCAM MX-10 sa termovizijskim kamerama i lanserom kao 70-mm laserskim navođenim projektilima APKWS.

Prvi sistemi Vampir uključeni su u američki vojni paket za Ukrajinu u julu 2023. godine, iako tačan broj isporučenih sistema nije otkriven. U septembru prošle godine objavljeno je prvi put da ukrajinske oružane snage već koriste ove komplekse.

APKWS II rakete, nadogradnja Hydra 70

VAMPIRE ispaljuje laserski vođene rakete od 70 mm poput APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System II) rakete, koje su ustvari samo nadogradnja ogromnih zaliha starih raketa Hydra 70 američke vojske.

Ove rakete od 11 kilograma kalibra 70 mm razvijene su 1940-ih, nošene su u jedinicama od po sedam ili devetnaest u jurišnim avionima i helikopterima. SAD su ih intenzivno koristile u Vijetnamu.

Američka vojska je započela novi razvojni program pod nazivom APKWS II 2005 godine. BAE Systems je izabran kao glavni izvođač programa, dok su drugi izvođači bili General Dynamics i Northrop Grumman.

U okviru ovog programa, nevođene rakete Hydra 70 su konvrtovane u preciznu municiju. Kada se lansira helikopterom, APKWS II ima domet od ispod 5 kilometra, ali bi njegov domet mogao biti daleko manji u verziji koja se lansira sa zemlje.

Takođe, APKWS II nije mnogo poznat po upotrebi u protivvazdušnoj ulozi. Međutim, američko vazduhoplovstvo testira njegovu upotrebu kao oružje vazduh-vazduh na svojim F-16 opremljenim osetljivijim AESA radarima i naprednom opremom za ciljanje.

apkws inside guidance
apkws inside guidance

Američka vojska je navodno koristila sistem VAMPIR protiv komercijalnih dronova koje koristi ISIS, a koji su bili prilagođeni za bacanje granata ili nadzor američkih položaja u Siriji.

L3Harris je prošle godine obećao da će sistem protiv-dronova VAMPIRE biti isporučen Ukrajini početkom 2023. godine, međutim poslednje količine stižu tek sada.

8 KOMENTARA

  1. ZELJENSKI NAŠ BRAT SLAVA UKRAINJE ŠUMADINCI DOKOLENCI SU DO POSLEDNJEG RUSA SA VAMA SLAVA SUMADIJI ALAHU EGBAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave