NaslovnaNovostiSjedinjene Države Ukrajini do kraja godine šalju 14 sistema protiv bespilotnih letelica...

Sjedinjene Države Ukrajini do kraja godine šalju 14 sistema protiv bespilotnih letelica Vampir

Ovog meseca Ukrajina će dobiti svih 14 sistema protiv bespilotnih letelica Vampir koje su naručile SAD. Ovi sistemi su razvijeni i proizvedeni u kratkom vremenskom okviru pod upravom Operativne grupe za precizno oružje američke mornarice PMA-242.

Kevin Raspet, zamenik direktora programa inostrane prodaje, primetio je da su prva četiri sistema isporučena za samo šest meseci, zahvaljujući inovativnoj strategiji ugovaranja. Američka mornarica je takođe saopštila da se, zajedno sa novom serijom sistema Vampir, očekuje da će u narednim nedeljama biti isporučene rakete APKWS opremljene bliskim detonatorom.

Vampir sistemi protiv dronova su relativno novo oružje, prvi put testirano 2021. Ovi mobilni protivvazdušni sistemi opremljeni su optičko-elektronskim sistemom WESCAM MX-10 sa termovizijskim kamerama i lanserom kao 70-mm laserskim navođenim projektilima APKWS. Oni su prenosivi i mogu se instalirati na razna vozila, uključujući američki višenamenski terenac Humvee.

Prvi sistemi Vampir uključeni su u američki vojni paket za Ukrajinu u julu 2023. godine, iako tačan broj isporučenih sistema nije otkriven. U septembru ove godine objavljeno je da ukrajinske oružane snage već koriste ove komplekse.

Vampir anti-dron sistem

Vampire (svestrani profili agilnih misija za brzo sprovođenje i izvršenje) je kontra-bespilotni vazdušni sistem (C-UAS) koji je razvila Vojska Sjedinjenih Država.

Dizajniran je da otkrije, prati i obori male bespilotne sisteme koji predstavljaju pretnju vojnom osoblju, infrastrukturi i javnoj sigurnosti.

Vampir koristi kombinaciju radara, elektro-optičkih / infracrvenih senzora i elektronskih sposobnosti ratovanja za otkrivanje i praćenje dronova. Takođe može ometati komunikacije između drona i njegovog operatera ili poremetiti navigacioni sistem istih, uzrokujući da se sruši ili odleti van kursa.

Sistem je modularan i može se prilagoditi različitim zahtevima misija, omogućavajući da se koristi u različitim scenarijima. Može se upravljati daljinskim ili montirati na vozilo.

Vampir je deo napora vojske SAD da se suprotstavi rastućoj pretnji dronova na bojnom polju i šire. Kako upotreba bespilotnih letelica postaje rasprostranjenija, postoji sve veća potreba za efikasnim anti-dron sistemima za zaštitu od potencijalnih rizika koje predstavljaju.

APKWS II rakete, nadogradnja Hydra 70

VAMPIRE ispaljuje laserski vođene rakete od 70 mm poput APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System II) rakete, koje su ustvari samo nadogradnja ogromnih zaliha starih raketa Hydra 70 američke vojske.

Ove rakete od 11 kilograma kalibra 70 mm razvijene su 1940-ih, nošene su u jedinicama od po sedam ili devetnaest u jurišnim avionima i helikopterima. SAD su ih intenzivno koristile u Vijetnamu.

Američka vojska je započela novi razvojni program pod nazivom APKWS II 2005 godine. BAE Systems je izabran kao glavni izvođač programa, dok su drugi izvođači bili General Dynamics i Northrop Grumman.

U okviru ovog programa, nevođene rakete Hydra 70 su konvrtovane u preciznu municiju. Kada se lansira helikopterom, APKWS II ima domet od ispod 5 kilometra, ali bi njegov domet mogao biti daleko manji u verziji koja se lansira sa zemlje.

Takođe, APKWS II nije mnogo poznat po upotrebi u protivvazdušnoj ulozi. Međutim, američko vazduhoplovstvo testira njegovu upotrebu kao oružje vazduh-vazduh na svojim F-16 opremljenim osetljivijim AESA radarima i naprednom opremom za ciljanje.

Američka vojska je navodno koristila sistem VAMPIR protiv komercijalnih dronova koje koristi ISIS, a koji su bili prilagođeni za bacanje granata ili nadzor američkih položaja u Siriji.

apkws inside guidance
apkws unutrašnjost

L3Harris je prošle godine obećao da će sistem protiv-dronova VAMPIRE biti isporučen Ukrajini početkom 2023. godine, međutim poslednje količine stižu tek sada.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave