NaslovnaNovostiUkrajinski glavna obaveštajna uprava predstavila „Grupu 13” odgovornu za napade na ruske...

Ukrajinski glavna obaveštajna uprava predstavila „Grupu 13” odgovornu za napade na ruske brodove

Kijev je sa ponosom predstavio odeljenje operatera bespilotnih površinskih plovila pod nazivom „Grupa 13“. Jedinica je formirana u sastavu Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ukrajine.

Komandant jedinice sa pozivnim znakom „13.“ dao je intervju preuzimajući odgovornost za napade na brodove ruske Crnomorske flote.

Prema rečima oficira, u nedavnom napadu na ruski raketni čamac Ivanovec koristili su 10 čamaca, od kojih je 4 ruska posada uništila. Napad se dogodio 31. januara 2024. godine.

Prvi napad Grupe 13 ciljao je izviđački brod Ivan Hurs u jugozapadnim vodama Crnog mora 24. maja 2023. godine. Ovo je bio prvi napad na ruski brod daleko od morskih luka. Ukrajinski čamci su prethodno gađali Sevastopoljski zaliv, gde je raspoređena ruska Crnomorska flota.

Uprkos tvrdnjama ’13.’, napad na brod Ivan Hurs nije se mogao nazvati uspešnim. Kao rezultat operacije, tri čamca su uništena, a brod se, prema tvrdnjama Rusa, vratio u Sevastopolj bez značajnijih oštećenja.

ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron navodno uspesno pogada ruski brod ivan hurs
trenutak u kom pomorski dron napada ruski brod ivan hurs

Ukrajinski oficir je tvrdio da su njegovi borci dva puta napali ruski patrolni čamac Sergej Kotov. Prema izveštajima i zvaničnim tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, Sergej Kotov je tri puta bio na meti ukrajinskih dronova 25. jula, 1. avgusta i 5. septembra 2023. Nijedan od napada nije završen ukrajinskom pobedom.

U prvom napadu ukrajinske snage su izgubile dva kamikaza čamca drona. Drugi napad je rezultirao uništenjem još tri. Još pet je uništila ruska posada kao rezultat trećeg ukrajinskog pokušaja da napadne čamac.

Konačno, Grupa 13 je tvrdila da je potopila dva ruska desantna čamca kod Černomorskog. Napad o kome je reč verovatno se dogodio 10. novembra 2023. godine, kada su četiri ukrajinska bezposadna čamca ušla u zaliv Uzkaja na Krimu, gde se nalazi jedna od baza ruske Crnomorske flote u Černomorskom.

Napadnuti su desantni čamci projekta 11770 „Serna“. Prema snimku koje je podelila ukrajinska vojska, najmanje jedan čamac se zapalio, ali sa ruske strane idalje nije potvrđeno da li su čamci potonuli.

sea baby
sea baby

Zaista, ukrajinski bespilotni čamci predstavljaju veliku pretnju za rusku mornaricu koja deluje u regionu Crnog mora i pored nabrojanih promašaja, postili su i uspeh. Ukrajinski napadi su Kijevu već doneli nekoliko pobeda; a čekamo da vidimo da li će i na koji način ruska vojska uspeti efikasno da zaštiti vojne objekte od ukrajinskih dronova i da odbije njihove napade.

Medijska kampanja pokrenuta u cilju veličanja jedinice „Grupe 13” takođe iznosi na videlo da su sve njihove operacije moguće zahvaljujući njihovoj koordinaciji NATO izviđanja u regionu Crnog mora i obezbeđivanju sve neophodne opreme, tehnologija i samih dronova Ukrajini od strane Zapadni pokrovitelji, uglavnom iz Londona.

Sam naziv jedinice neodoljivo podseća na izraelski Šajetet 13 („Flotila 13“). U pitanju je jedinica izraelske mornarice specijalizovana za upade more-kopno, borbu protiv terorizma, sabotaže, operacije pomorske obaveštajne službe.

sajetet 13 izraelske specijalne jedinice
sajetet 13 izraelske specijalne jedinice

Još jedna zanimljiva koincidencija je da bi ime moglo biti izabrano u čast organizacije jevrejskih nacističkih kolaboracionista u Varšavi. Grupa 13 je bio nezvanični naziv organizacije koja je delovala na teritoriji Varšavskog geta tokom Drugog svetskog rata do jula 1941. godine.

Organizacija je dobila ime po sedištu koje se nalazilo u ulici Lešno 13. Veza sa ukrajinskim operaterima pomorskih dronova nije očigledna, ali bi na takve slučajnosti trebalo obratiti pažnju pre dodele imena.

Dron Morska Beba (Sea Baby)

O ukrajinskim „Morskim bebama“ za sada se malo zna. Sve informacije o ovom dronu potiču iz izvora SBU. Naime, Služba bezbednosti Ukrajine je američkoj televizijskoj mreži CNN dostavila video snimak napada eksperimentalnog ukrajinskog pomorskog drona na Krimski most, izveden 17. jula 2023.

Tada je prvi put otvoreno prikazan uređaj koji se koristio za izvođenje napada – specijalni nadvodni dron „Sea Baby”. Do tada su masovni mediji pretpostavljali da su napadi na ruske vodene objekte izvođeni dronovima „Magura“.

No, načelnik SBU Vasil Maljuk je u intervjuu za CNN rekao da je dron korišćen za udar na most rezultat višemesečnog razvoja koji je počeo odmah nakon početka ruske invazije. „Bespilotni čamci su razvijeni isključivo od strane SBU, bez učešća privatnih kompanija“, izjavio je tada Maljuk.

nadvodni dron samoubica morska beba
nadvodni dron samoubica morska beba

Iz istog intervjua saznali smo da se morski dronovi proizvode u jednoj od ukrajinskih podzemnih fabrika te da su na inicijativu osoblja nazvani „SeaBaby“. Pri tome, „sve taktičko-tehničke karakteristike „Morske bebe“ su navodno bile superiornije u odnosu na Maguru“.

Navedimo da „Magura” ima brzinu krstarenja od 22 čvora (40,7 km/h) i maksimalnu brzinu od 42 čvora (skoro 78 km/h). Domet delovanja je 450 nautičkih milja, što je oko 833 km. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave