NaslovnaNovosti„Morske Bebe“ samoubice pokušale napad na ruske brodove

„Morske Bebe“ samoubice pokušale napad na ruske brodove

Kako smo već pisali, prema ukrajinskim medijima i društvenim mrežama, njihove pomorske snage su 14. septembra imale uspešan dan. 

Ukrajinska verzija

Prvo je objavljeno kako su tri besposadna plovila izvela napad na ruske patrolne brodove projekta 22160 – ”Vasilij Bikov” i ”Sergej Kotov”. Ubrzo je usledila nova senzacionalna vest: ”Rašistički (pogrdno za ruski) brod „Samum“ pogodio je eksperimentalni dron SBU „Morska beba“ (Morsьkiй malюk, SeaBaby)…

Dron je udario u zadnji desni deo broda, nanevši mu značajnu štetu, usled čega je brod izgubio brzinu. Tokom operacije talasi su dostizali visinu od 1,5 – 2 m, ali je dron uspešno izvršio misiju”…

Mornarički dron SBU napao je „Samum“ na ulazu u Sevastopoljski zaliv. Rusi su morali da ga odtegle na popravku oštećene krme i desnog boka. SBU je u napadu koristila eksperimentalni model ratne morske bespilotne letelice.”

Ruska verzija

No, rusko Ministarstvo odbrane je odmah izdalo saopštenje kako je 14. septembra, u 16:30 časova, na Crnomorskom akvatoriju suzbijen napad besposadnim čamcem na brod ”Samum”.Šta više, krajem dana je objavljen snimak broda kako se neoštećen vraća u matičnu luku Sevastopolj.

samum se bez ostecenja vraca u sevastopolj
samum se bez ostecenja vraca u sevastopolj

Prema ruskim izvorima, posada raketnog broda je uspela da uništi nadvodni dron. Uskoro je objavljeno i da je nešto ranije izveden bezuspešni napad na dva patrolna broda klase ”Vasilij Bikov” ali da su brodskim naoružanjem uništena sva tri napadačka nadvodna drona ”samoubice”.

Samum

”Samum” je mali raketni brod za vazdušnu podršku projekta 1239 na hidrodinamičkoj platformi katamaran-hoverkrafta. Izgradnja broda je započeta u septembru 1991. a porinut je 26 februara 2000. godine.

Deplasman ”Samuma” je 1050 t, širina 17,2 m, ima gaz od 3,3 m (manje od 1 m pri hodu na jastucima) a postiže brzinu od 55 čvorova.

Pokreću ga 2 gasno-turbinska motora M101 36.000 KS i dva dizel-motora M-511-A 20.000 KS.

samum
samum

Naoružan je sa 2H4 lansera PKR ”Moskit” (8 raketa 3M80), 1H2 PU ZRK ”Osa-M” (20 raketa), jednom topovskom kupolom 76mm AK-176 i sa dva šestocevna 30mm automatska topa AK-630.

Morska beba

O ukrajinskim „Morskim bebama“ za sada se malo zna. Sve informacije o ovom dronu potiču iz izvora SBU. Naime, Služba bezbednosti Ukrajine je američkoj televizijskoj mreži CNN dostavila video snimak napada eksperimentalnog ukrajinskog pomorskog drona na Krimski most, izveden 17. jula 2023.

Tada je prvi put otvoreno prikazan uređaj koji se koristio za izvođenje napada – specijalni nadvodni dron „Sea Baby”. Do tada su masovni mediji pretpostavljali da su napadi na ruske vodene objekte izvođeni dronovima „Magura“.

No, načelnik SBU Vasil Maljuk je u intervjuu za CNN rekao da je dron korišćen za udar na most rezultat višemesečnog razvoja koji je počeo odmah nakon početka ruske invazije. „Bespilotni čamci su razvijeni isključivo od strane SBU, bez učešća privatnih kompanija“, izjavio je tada Maljuk.

nadvodni dron samoubica morska beba
nadvodni dron samoubica morska beba

Iz istog intervjua saznali smo da se morski dronovi proizvode u jednoj od ukrajinskih podzemnih fabrika te da su na inicijativu osoblja nazvani „SeaBaby“. Pri tome, „sve taktičko-tehničke karakteristike „Morske bebe“ su navodno bile superiornije u odnosu na Maguru“.

Navedimo da „Magura” ima brzinu krstarenja od 22 čvora (40,7 km/h) i maksimalnu brzinu od 42 čvora (skoro 78 km/h). Domet delovanja je 450 nautičkih milja, što je oko 833 km. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave