NaslovnaNovostiUkrajina počela da klonira kamikaza-dron koji im je zadao neviđeje muke, ruski...

Ukrajina počela da klonira kamikaza-dron koji im je zadao neviđeje muke, ruski Lancet

Ukrajina je najavila planove za pokretanje masovne proizvodnje lutajuće municije, koja će izgledati, za sve namere i svrhe, identično kao drona kamikaze Lancet.

Prema ukrajinskom specijalizovanom sajtu Militarnyi, pozivajući se na zamenika ukrajinskog premijera i ministra za digitalnu transformaciju Mihaila Fedorova, nova borbena bespilotna letelica je sposobna da gađa ciljeve udaljene do 40 kilometara.

„U ovom trenutku… postoji nekoliko kompanija, a mi testiramo proizvode“, rekao je Mihail Fedorov.

Prema njegovim rečima, prvi ugovori su pitanje nedelja, a ubrzo nakon toga biće upućeni na liniju fronta.

„Već postoje borbene aplikacije, ali ih je još malo. Teško je imenovati konkretne datume, ali u roku od dva meseca u ruskim javnim izvorima će početi da se pojavljuju informacije o paljenju njihovih tenkova“, dodao je Fedorov.

Ruska municija Lancet, koja se obično naziva kamikaze bespilotna letelica, pokazala se kao izuzetno uticajna u ratu omogućavajući ruskim snagama da gađaju ukrajinske visokotehnološke i skupe sisteme naoružanja kao što su radari ili artiljerija velikog dometa.

Lancet kamikaze bespilotne letelice su dronovi dizajnirani da se sudare sa svojim ciljevima, eksplodirajući pri udaru. Posebno su efikasni protiv stacionarnih ciljeva. O samom dronu i njegovim potvrđenim pogocima smo pisali nebrojano puta.

Lancet ukratko

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve najpoznatije verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Od svog opsežnog raspoređivanja krajem 2022. godine, Lancet je postao jedno od najefikasnijeg oružja Rusije za gađanje imovine od značaja koja se nalazi kilometrima iza neprijateljskih linija.

Sa dokazanim iskustvom, Lanceti su efikasno neutralisali različite ciljeve, uključujući zapadne tenkove Leopard, BVP Bredli, haubice, PVO lansere S-300, radare pa čak i stacioniani Su-25

lancet
lancet

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku sukoba u Ukrajini, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

002 lancet 3
Lancet-3

Prepoznavši efikasnost Lanceta na bojnom polju, Moskva je brzo povećala proizvodnju. U julu 2023. primećeno je da je Rusija u tu svrhu prenamenila napuštene prostore tržnih centara koje su ranije zauzimale zapadne kompanije.

Ukrajinski zvaničnici su otvoreno priznali pretnju koju po njih predstavlja Lancet. U svom radu o tehnološkim izazovima u pozicionom ratu, ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužnji je naglasio Lancet, ističući izazov suprotstavljanja njemu. Inače, radovi poput ovog i slični su ga doveli u ozbiljan sukob sa Zelenskim, te je definitivno i smenjen.

Štaviše, jedinice ruske vojske su od nedavno opremljene naprednom verzijom dronova kamikaza Lancet, kako smo već pisali. Ovi unapređeni modeli imaju jedinicu sekundarne kamere i dvostruku tandem bojevu glavu za prodor u zaštitne kaveze iznad kupole i eksplozivno reaktivne oklope (ERA).

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

Takođe, veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

Podsetimo, Lancet nije jedina lutajuća municija u službi ruske vojske, a da stvar bude još gora, više nije ni najjeftinija.

skalpel lutajuca municija
skalpel lutajuca municija

1 KOMENTAR

  1. Копије руских дронова ‘Lancet’ нису криве – оригинал је први почео !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave