NaslovnaNovostiPrema zapadu, u Ukrajini se trenutno proizvode čak 62 različita drona, mi...

Prema zapadu, u Ukrajini se trenutno proizvode čak 62 različita drona, mi izdvajamo dalekometne

Ruska vojska u velikoj meri koristi bespilotne letelice dugog dometa u kombinovanim napadima na ukrajinske vojne i industrijske objekte u pozadinskim regionima kako bi preopteretila ukrajinske snage protivvazdušne odbrane i povećala šanse za uspešne udare raketama koje potom slede, koje su takođe ekspanzivnije od dronova.

Zauzvrat, ukrajinske snage nemaju sopstvene rakete za precizne udare duboko u ruskoj pozadini. Zbog toga su prinuđeni da koriste jednosmerne dronove za napad, ili neformalno nazvane „dronove kamikaze“, tokom svojih pokušaja da stignu do ruskih pozadina.

Trenutno, ukrajinska vojska aktivno koristi desetak različitih tipova bespilotnih letelica velikog dometa za gađanje ruskih aerodroma, skladišta goriva, industrijskih preduzeća i drugih objekata koji se nalaze na izvesnoj udaljenosti od granice sa Ukrajinom.

Usred tekućih ruskih preciznih udara na ukrajinske industrijske objekte, uključujući i one koji se koriste za proizvodnju bespilotnih letelica, ukrajinska vojska je prinuđena da što više decentralizuje proizvodnju dronova. Kao rezultat toga, postoji veliki izbor tipova dronova koje proizvode različite grupe.

Prema Volstrit Žurnalu, u Ukrajini se trenutno proizvode ukupno 62 različite vrste dronova, uključujući, one sposobne da nose teret do devet kilograma eksploziva.

Na listi su i dva pomorska drona – kamikaze. Covert Shores je objavio zanimljiv pregled ukrajinskih bespilotnih letelica dugog dometa na osnovu njima dostupnih podataka.

Međutim, udari ukrajinskih dronova u pozadinskim regionima Rusije idalje nemaju značajan strateški uticaj na tekuće bitke na ukrajinskim linijama fronta.

Mugin-5

Među dronovima koje koriste Oružane snage Ukrajine su već poznati Migun-5 sastavljeni u Ukrajini od kineskih komponenti. Bili su među prvim dronovima raspoređenim u ukrajinskoj vojsci još od 2022. godine.

mugin 5
Mugin-5 sa Aliekspresa

U početku je Ukrajina koristila komercijalno dostupne bespilotne letelice kao što je kineski Mugin-5 (Skyeye 5000).

Oni su angažovani u avgustu 2022. za napad na štab Crnomorske flote u Sevastopolju, na Krimu. Drugi primeri su pogodili infrastrukturu. Oni su izmenjeni ukrajinskim dizajnom.

Ukrjet UJ-22 Airborne

Ukrjet UJ-22 Airborne je jednomotorni dron koji može da nosi unutrašnju bojevu glavu ili nekoliko bombi bačenih iz vazduha.

uj 22 airborne
uj 22 airborne

Nosivost je do 20 kg. Ima tradicionalni raspored lakih aviona sa traktorskim elisom (tj. napred) i jednostavnim ravnim krilima i fiksnim donjim strojem.

Sa dužinom od oko 3,7 metara i rasponom krila od 4,2 metra, jedan je od najvećih dronova za koje se zna da su u upotrebi. Domet je prijavljen kao 800 km. Potvrđeno je da je UJ-22 bio korišćen u napadima na Moskvu, uključujući februar 2023.

Inače, ruske oružane snage su još 30. marta 2022. izvestile da ukrajinske bespilotne letilice ”UJ-22 Airborne” uspešno obaraju sistemom ”Pancir” (Зенитный ракетно-пушечный комплекс, ЗРПК ”Панцирь”).

UJ-25 Skyline (UJ-23 Topaz)

UJ-25 Skajlajn je u suštini naoružani razvoj drona Ukrajet UJ-23 Topaz. Kako navodi Ukrjet, prethodni model dronova Topaz može se koristiti za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije. U pitanju je bespilotna letelica na mlazni pogon ponegde sa skrivenim linijama i karakterističnim napred zamašenim krilima. Samo nekoliko detalja je dostupno.

Najmanje jedan je prijavljen u Rusiji. Izveštaji pokazuju da je njegova efikasnost protiv pokretnih ciljeva ograničena. Dron UJ-25 prvi je pomenuo Mihail Fedorov u intervjuu za CNN u Ukrajini u septembru 2023. godine. Dizajn letelica zapanjujuće podseća na XQ-58 Valkyrie.

uj 25 skyline zakazao
UJ-25 Skyline pored XQ-58 Valkyrie

Ukrjet ne navodi informacije o UJ-25 Skyline, ali daje detalje o UJ-23 Topaz, za ​​koji kaže da ima brzinu krstarenja od oko 600 kilometara na sat i maksimalnu brzinu od 800 kilometara na sat sa mogućnošću da ostane u vazduhu do 90 minuta.

UJ-23 Topaz je dizajniran da se njime upravlja ručno, ali se takođe može podesiti da prati unapred programiranu rutu. Lansiranje Topaza ne zavisi od postojanja piste, iako je njegov tačan mehanizam lansiranja nejasan (najverovatnije katapult ili sistem za lansiranje rakete).

Ako su mogućnosti i performanse novog UJ-25 slične, to bi mu moglo dati domet od skoro 800 kilometara. Ovo bi stavilo sve teritorije nekadašnje Ukrajine i evropski deo Rusije, uključujući glavni grad Moskvu, u domet. Nosivost bojeve glave, sudeći po prethodnom modelu, mogla bi da bude oko 15 kg.

UJ-26 Dabar (Beaver)

Jedan od poznatijih tipova, Beaver (Bober, dabar) ima karakterističan raspored kanada sa elegantnim trupom i obrnutim repom. Model je predstavljen 2023. godine i navodno je ušao u masovnu proizvodnju.

Domet je reda veličine 1.000 km, a nosivost je prijavljena na 20 kg. Ovaj tip je korišćen za napad na Moskvu i druge ciljeve u Rusiji.

Lyutyy

Ljuti je relativno velik sa tradicionalnom konstrukcijom bespilotnih letelica. Ima donekle sličnost sa Bayraktar ​​TB2 turske proizvodnje, ali ne u detaljima. Dizajn je otkrila Ana Gvozdjar, zamenica ministra za strateške industrije Ukrajine u novembru 2022. godine.

Navodno je to proizvod Ukroboronproma. Postoji nekoliko kompanija pod ovim kišobranom, uključujući poznatog proizvođača aviona Antonov. Iz fotografskih dokaza je očigledno da je Ljutij povezan sa predratnim dizajnom Antonov AN-BK-1 Horlitsia (Gorlica).

lyutyy oboren kod niznjeg novogoroda
lyutyy oboren kod niznjeg novogoroda

Ima sličan rep i druge detalje za koje je malo verovatno da će biti slučajni. Ranije je javljeno da Antonov razvija tešku udarnu bespilotnu letelicu, a naširoko se izveštava da je ovaj proizvođač prešao na proizvodnju dronova nakon eskalacije sukoba februara 2022. godine.

AQ-400 Scythe

Terminal Autonomi AQ-400 Scythe je volonterski projekat koji je ušao u serijsku proizvodnju.

Ima grub trup nalik na kutiju i tandem krila sa različitim završnim pločama na prednjem setu. Domet je nešto kraći od nekih drugih tipova, prijavljen na 750 km, ali nosivost je veća i iznosi 32 kg.

aq 400 scythe
aq 400 scythe

Nosivost se navodno može povećati do čak 70 kg sa smanjenim dometom. Donji stroj se može zameniti kolicima ili lansirnom šinom.

Gorgona

Ukrajinski proizvođač dronova Miltech Group navodi da ima bespilotnu letelicu kamikazu „Gorgona“. O dronu se ništa ne zna. Nejasan je domet i nosivost, kao i operativni status.

gorgona
gorgona

Morok

Dron elegantnog izgleda zasnovan na dronu RZ-60. Ima relativno kraći domet od 300 km i malu bojevu glavu od samo 3 kg.

Lansira se uz pomoć rakete i može postići solidnih 290 km/h. O dronu nema puno dodatnih informacija kao ni zabeleženo dejstvo.

Neimenovani modeli

Nekoliko dronova je prijavljeno u Rusiji, ili prikazano javnosti, ali nisu imenovani. Nedavno je otkriven i dizajn na bazi malog mlaznjaka, sa kanardom i prepoznatljivim trouglastim repom.

nepoznati ukrajinski dron 3
nepoznati ukrajinski dron

Specifikacije i status proizvodnje su nejasni.

Nedavno, 9. decembra 2023. godine pronađena su najmanje dva drona novog tipa koji su se srušili ili su oboreni u Rusiji. Oni imaju veoma jednostavan raspored sa jednostavnim cevastim trupom.

nepoznati ukrajinski dron 2
nepoznati ukrajinski dron

Površine repa, i vertikalne i horizontalne, su iste, što pokazuje da je dizajniran za jeftinu proizvodnju i lakoću sklapanja. Ispod nosa odmah iza klipnog motora bila je pričvršćena bojeva glava. Ovo je verovatno, sobzirom na izgled, jedna od novih vrsta ukrajinskih bespilotnih letelica – kamikaza optimizovanih da budu jeftini.

Ukrajinski dron koji je pao 29. januara 2024. u rafineriju nafte u Jaroslavlju, u Rusiji, oko 900 km od Ukrajine. Malo je detalja, ali na osnovu fotografija možemo zaključiti njegov dizajn.

nepoznati ukrajinski dron
nepoznati ukrajinski dron

Ima obrnuti V rep (možda potpuno pokretna) i diedralna krila (koja se uzdižu na vrhovima), poput manjeg drona Shark ili većeg Predatora. Ima trup nalik na kutiju i verovatno ima prednji propeler. Dok se srušio, motor je istrgnut, a okvir aviona prevrnut, dakle gledate ga naopačke.

2 KOMENTARA

  1. Ако је западу толико стало да помажу (нео)нацисте у Украјини наоружањем и страним плаћеницима, нека практикују и позу “69” с’њима !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave