NaslovnaNovostiUkrajina koristila „Aliexpress bespilotne letelice“ za napad u Sevastopolju: Dron Mugin 5

Ukrajina koristila „Aliexpress bespilotne letelice“ za napad u Sevastopolju: Dron Mugin 5

Nekoliko ukrajinskih dronova napalo je 29. aprila grad Sevastopolj na Krimu, pri čemu je najmanje jedan dron udario u skladište goriva, izazvavši ogroman požar.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja, naveo je na Telegramu da je samo jedan dron uspeo da stigne do rezervoara nafte. On je dodao da je oboren još jedan dron, a njegovi ostaci otkriveni su na obali u blizini terminala.

Sevastopolj, sedište ruske Crnomorske flote, meta je višestrukim napadima dronovima od početka invazije Kremlja na Ukrajinu prošle godine. Zvaničnik ukrajinske vojne obaveštajne službe tvrdi da je napad dronom na krimski lučki grad Sevastopolj naneo ozbiljnu štetu ruskoj Crnomorskoj floti, preneo je Rojters.

Ukrajinski dron koji je gađao naftni terminal u Sevastopolju je navodno dron Mugin-5.

Čini se da nekoliko slika i video snimaka koji kruže internetom prikazuju olupinu drona koji su ruske snage oborile u blizini sela Zernovoje, pružajući uvid u vrstu bespilotne letelice korišćene u napadu.

Dron kineske proizvodnje Mugin-5

Više puta je već korišćen za dejstva po cilјevima na Krimu. Originalni dron SkyEye 4450 kineske proizvodnje i njegove modifikacije Ukrajinci su koristili za udare na Novošahtinske rafinerije (Новошахтинский завод нефтепродуктов).

Napadi dronovima na Krimu su se dešavali i u prošlosti. U martu su se pojavili izveštaji da je bespilotna letelica Mugin-5 pronađena u okrugu Saki, gde se nalazi ruska vojna vazduhoplovna baza koja je nekoliko puta bila na meti ukrajinskih oružanih snaga.

mugin 5
mugin 5

Postoje izveštaji CNN-a, da su ruske snage koristile dron Mugin-5, nakon što je naknadno opremljen i naoružan, protiv ukrajinskih položaja.

Stručnjaci veruju da bi ruska vojska takođe mogla da modifikuje različite tipove dronova za borbu, osim bespilotne letelice Mugin-5. Slike objavljene na društvenim mrežama u junu 2022. i februaru 2023. prikazuju narandžasti dron koji je izgledao kao Mugin-4 na osnovu svog spoljnog dizajna.

Mugin-5 je vrsta bespilotne letelice (UAV) koja je komercijalno dostupna i proizvedena od strane kineske kompanije.

Dron Mugin-5, sastavljen od laganog i izdržljivog materijala od ugljeničnih vlakana, dostupan je u različitim modelima i rasponima cena. U zavisnosti od modela i prodavca, cena drona može značajno da varira.

Na Alibabi, na primer, cena standardnog Mugin-5 sa fiksnim krilom je nešto ispod 9.500 USD, iako su se prethodne cene kretale između 5.000 i 10.000 USD.

mugin 5 dron na alibabi
mugin 5 dron na alibabi

Dron Mugin-5 ima raspon krila od 5000 mm, dužinu trupa nešto više od 3500 mm i maksimalnu nosivost od približno 25 kg. Dron je sposoban da leti brzinom do 150km na sat i može ostati u letu do sedam sati.

Poznato je da se dron koristi u različite svrhe, uključujući mapiranje iz vazduha, istraživanje i izviđanje.

Međutim, nedavni incidenti koji uključuju dron Mugin-5 na Krimu su istakli potencijalne rizike korišćenja ovih tehnologija u zonama sukoba. Prema najnovijem brifingu Ministarstva odbrane Rusije, od početka operacije oboren je 3.901 dron kijevskih snaga.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave