NaslovnaNovostiManje poznati dronovi kojima Ukrajina preti Rusiji

Manje poznati dronovi kojima Ukrajina preti Rusiji

Pred i neposredno nakon Nove godine, ruska strana se pripremala za masovne udare ukrajinskih dronova. Ukrajina, inače, aktivno radi na pobolјšanjima starijih sovjetskih UAV ”Striž” i ”Rejs” (Рейс).

Sve podatke o pokretima trupa i strateškim nadzemnim cilјevima u cilјanim zonama ukrajinska obaveštajna služba dobija preko zapadne grupacije satelita. Osim toga, zapadni stručnjaci aktivno pomažu Ukrajincima u radu na razvoju novih UAV i submunicije.

Rusi su, navodno raspolagali informacijama da ukrajinske oružane snage raspolažu sa oko 2000 ”dronova-kamikaza” različitih tipova. Očekivala se primena sledećih UAV:

Kulon (Ukrajina)

Kopija rusko-iranskog UAV ”Geranj-2” (Герань-2) sa bojevom glavom od 50-60 kg. Dolet do 1000 km.

geran 2
Geranj-2

Gorlica (Ukrajina)

Konstrukcija kompanije «Antonov» iz 2017, nije pušten u serijsku proizvodnju. Uz pomoć stručlјaka iz Kanade, Francuske i Švajcarske, letilica dorađena za veći operativni radijus. 

gorlica
gorlica

Air Launched Effects/ALE (SAD)

Linija malih BPLA predviđenih za lansiranje iz vazduha (Air-launched Unmanned Aerial Vehicle, ALUAV), razvijena od strane američkog vojno-industrijskog kompleksa. Ima malu masu a prva verzija je mogla nanositi udare na cieve udalјene do 350 km.Modernizovane varijante su tiše i teže se uočavaju na radarima.

Altius-600 

Još jedan ALUAV dron, predviđen za lasniranje u tzv. ”interaktivnom roju” i dejstvo na cilјeve u dubokoj pzadini neprijatelјa. Dolet do 450 km, autonomnost leta 4 sata. Može se lansirati iz helikoptera i nekih većih UAV, uklјučujući i MQ-1C koji bi trebalo da budu isporučeni Ukrajini,

air launched effectsale
air launched effectsale

HERO-1250

UAV iz porodice najmanje baražne municije. Proizvod izraelske kompanije UVision Air Ltd. Mase 125 kg, nosi bojevu glavu mase 30 kg i ima efikasni domet do 230 km. 

vid2
Hero

Mugin-5

Više puta je već korišćen za dejstva po cilјevima na Krimu. Originalni dron SkyEye 4450 kineske proizvodnje i njegove modifikacije Ukrajinci su koristili za udare na Novošahtinske rafinerije (Новошахтинский завод нефтепродуктов).

mugin 5
mugin 5

1 KOMENTAR

  1. Sto ne izmisle dron sto nosi dronove a oni dronice kakve gluposti.Sto ne prave,dzem,pecivo,sok.. nego ove skalamerije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave