NaslovnaNovostiRusi porinuli najnoviju stratešku nuklearnu podmornicu: Knjaz Požarski naoružan sa 16 interkontinentalnih...

Rusi porinuli najnoviju stratešku nuklearnu podmornicu: Knjaz Požarski naoružan sa 16 interkontinentalnih balističkih raketa

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku porinuta nova nuklearna podmornica „Knjaz (Princ) Požarski“ klase „Borej-A“.

„Period izgradnje štanda četvrte serijske podmornice modernizovanog projekta 955-A, Knjaz Požarski, je završen“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Interfaks.

Prema rečima predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, nakon porinuća nove podmornice uslediće fabrička i državna ispitivanja. Njih će obezbediti posada podmornice, zajedno sa nastavnim timom Sevmaša i predstavnicima vojnog odseka i Pomorske baze Belomorsk.

„Posle svih faza testiranja biće određen tačan datum isporuke podmornice „Knjaz Požarski” Pomorskim snagama Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

Ceremonija porinuća nove strateške nuklearne podmornice obavljena je pod rukovodstvom vrhovnog komandanta Mornaričkih snaga admirala Nikolaja Evmenova.

„Danas organizovana proslava još jednom potvrđuje kurs ka jačanju i razvoju pomorske komponente Strateških nuklearnih snaga, koju stalno pratimo u ime garantovanja bezbednosti države. Ratna mornarica Rusije dobija savremene i pouzdane podmornice, čiji su dizajn i konstrukcija uzeli u obzir one izazove koji karakterišu okolnosti u planetarnim okeanima“, navodi Evmenov.

Glavnokomandujući Mornaričkih snaga je takođe rekao da će „oružje biti postavljeno na podmornicu „Princ Požarski“ i njene tehničke karakteristike omogućiti da efikasno ispuni sve zadate misije“.

Treba napomenuti da je brodogradilište Sevmaš, u sastavu Ujedinjene brodograditeljske korporacije, najveći ruski objekat za brodogradnju, koji stvara strateške i višenamenske nuklearne podmornice i remontuje velike površinske brodove.

stize nova podmornica klase borej sa 16 nuklearki
podmornica klase borej nosi 16 nuklearnih torpeda

U decembru 2020. zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko izjavio je da je brodogradilište Sevmaš bilo prepuno narudžbinama do 2027. On je naveo da će Sevmaš morati da prebacuje po jednu stratešku nuklearnu podmornicu Pomorskim snagama godišnje iz Boreja-A i Jasen-M klase.

„Planirana je izgradnja 14 nuklearnih podmornica „Borej“ i „Jasen“, rekao je tada Krivoručko.

Borej i Borej-A serija strateških nuklearnih podmornica četvrte generacije, opremljenih interkontinentalnim balističkim projektilima Bulava, u narednim decenijama će postati osnova pomorske komponente Strateških nuklearnih snaga Ruske Federacije.

Hronologija Borej podmornica

U periodu 2013-2014, namenska industrija je isporučila prve tri strateške nuklearne podmornice klase Borej (K-535 Jurij Dolgoruki, K-550 Aleksandar Nevski i K-559 Vladimir Monomah) Pomorskim snagama Ruske Federacije.

Počev od 2020. godine izvršene su isporuke modernizovanih podmornica klase Borej-A, od kojih se svake godine isporučuje po jedna podmornica ovog tipa, i to K-549 Knez Vladimir u junu 2020, K-552 Knez Oleg u decembru 2021, Generalissimus Suvorov u decembru 2022. godine i K-554 car Aleksandar III u decembru 2023.

Pretpostavlja se da je isporuka pete podmornice klase Borej-A, odnosno četvrte u serijskoj proizvodnji, Knez Požarski, planirana za decembar 2024.

Sledeće dve podmornice, Dmitrij Donskoj i Princ Potemkin, u različitim fazama izgradnje, biće stavljene u sastav Ratne mornarice 2026. i 2027. godine.

Iako su u početku ruski vojni predstavnici nameravali da izgrade ukupno 10 podmornica klase Borei i Borej-A, njihov broj je proširen na 12.

K-550 ''ALEKSANDAR NEVSKI'', PROJEKAT 955 ''BOREJ A'', NOSAČ BALISTIČKIH RAKETA
K-550 ”ALEKSANDAR NEVSKI”, PROJEKAT 955 ”BOREJ A”, NOSAČ BALISTIČKIH RAKETA

Tako će ove godine početi izgradnja naredne dve podmornice Borej-A, za koje zaključen je ugovor između ruskog Ministarstva odbrane i brodogradilišta Sevmaš.

Podmornice ovog tipa treba ravnopravno podeliti između Severne flote i Tihookeanske flote, po šest jedinica. Trenutno, Severna flota ima dve podmornice Borej/Borej-A, a Tihookeanska flota pet podmornica ovog tipa.

Naredne tri podmornice planirane za puštanje u rad biće za Tihookeansku flotu. Svaka podmornica klase Borej(A) nosi čak 16 interkontinentalnih balističkih raketa R-30 Bulava (SS-N-32).

Šta znamo o Borej Klasi podmornica

  • Borej četvrte generacije je bila prva klasa podmornica koje je konstruisala Rusija nakon sovjetskog režima. Trebalo je da zamene stare podmornice Delta III, IV i klase tajfun i da služe ruskim mornaričkim snagama.
  • Dizajnirane od strane Biroa za pomorsku opremu Rubin, izgrađene su u brodogradilištu Sevmaš. Prva podmornica sa balističkim projektilima ove klase bila je Jurij Dolgoruki koja je porinuta 2008. godine. U okviru ovog programa izgrađeno je osam podmornica sa različitim dizajnom trupa.
  • Međutim, one su manje po veličini i zapremini u poređenju sa klasom Tajfun jer imaju deplasman od 24.000 tona i kapacitet posade od 107 članova. Podmornice klase Borej su dugačke 170 m i široke 13 m sa brzinom od 25 čvorova.
  • Pokreću ih nuklearni reaktor OK-650, napredni trup za smanjenje buke i parna turbina AEU. Zanimljivo je da su ovo prve ruske podmornice koje koriste tehnologiju pumpe-mlaznog pogona. Mogu da nose 16 projektila Bulava balističkih raketa i 6 projektila SS-N-15.
  • Podmornice ove klase mogu biti naoružane sa šest ili osam torpednih cevi. Podmornica ima zaštitu od torpeda kroz integraciju šest eksternih cevi specijalne namene od 533 mm REPS-324. Treće naoružanje podmornice takođe uključuje protivpodmorničke/brodske rakete RPK-2 Vijuga.

Na našoj listi najvećih podmornica na svetu klasa Borej zauzima 2. mesto, a u tekstu Lov na  ”Crveni oktobar” – smo se upoznali sa kompletnim istorijatom sovjetskih i ruskih atomskih podmornica.

Šta znamo o RSM-56 Bulava

Ova balistička nuklearna raketa razvijena je kao naoružanje podmornica klase Borej. Reč je o novijem ruskom oružju, koje je primljeno u upotrebu 2018. Jedna raketa košta nešto više od 32 miliona dolara.

Raketa je proizvedena 2011. godine i prošla je nekoliko testova pre puštanja u rad. Prvi test je bio već iste godine kada ga je i uspešno porinula vodeća podmornica klase Borej Jurij Dolgorukij.

rsm 56 bulava
rsm 56 bulava

Konvencionalna verzija rakete ima operativni domet do 8.300 km. Međutim, Rusija je počela nadogradnju Bulave i dosegnut je domet od nešto više od 10.000 km. Svaka raketa može da nosi između 6 i 10 nuklearnih bojevih glava što je ekvivalentno 100-150 kilotona MIRV.

Raketa ima prečnik 2 metra i duga 11,5 metara. Teška je skoro 37 tona i pokreće je trostepeni motor čvrstih i tečnih faza. Motor koristi čvrsto i tečno gorivo.

2 KOMENTARA

  1. Mislim da je članku potrebno malo pojašnjenje: svaka od nezavisno usmerenih bojevih glava (MIRV) rakete “Bulava” (a raketa može da ih nosi od 6 do 10) ima snagu između 100 i 150 kilotona, što, u zavisnosti od njihove snage i broja znači-minimalno 600-900 kT, maksimalno 1-1,5 MT, ekvivalent za jednu “Bulavu”. Kao što se ponekad za američki ICBM “Minuteman III” ponekad navodi da ima snagu ekvivalentnu 1,02 MT, iako je preciznije reći da ima tri MIRV bojeve glave snage 340 kT ponaosob.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave