NaslovnaNovostiRusija sprema svoju „najsmrtonosniju“ artiljeriju protiv Ukrajine; prva serija u završnoj fazi...

Rusija sprema svoju „najsmrtonosniju“ artiljeriju protiv Ukrajine; prva serija u završnoj fazi proizvodnje

Dok kopnene borbe u Ukrajini sve više naglašavaju potrebu za pomoći u vidu municije i naoružanja, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je prva serija najnovijeg samohodnog artiljerijskog kompleksa 2S35 Koalicija-SV u završnoj fazi proizvodnje.

Državni odbrambeni nalog za proizvodnju novih samohodnih artiljerijskih jedinica u Jekaterinburgu nadgledao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Štaviše, on je napomenuo da je obim proizvodnje samohodnih artiljerijskih jedinica povećan šest puta u odnosu na 2022. godinu

Prilikom posete fabrici transportnog inženjeringa, Sergej Šojgu je pregledao sprovođenje državne odbrambene narudžbe za proizvodnju i popravku samohodnih artiljerijskih sistema 2S19 Msta-S, 2S3 Bagrem, 2S4 Lala, 2C5 Zumbul, kao i 2C35 Koalicija SV.

Osim toga, ministar je okrivio glavnog projektanta kompanije što je odložio proizvodnju veoma perspektivnog artiljerijskog kompleksa, ali nije jasno na koji sistem se misli.

„Ovo smo čvrsto prihvatili 2022. godine Trebalo bi da ove mašine već u potpunosti rade 2023. godine, a vi ste tako mirni, da tako kažem, spokojni“, rekao je Šojgu.

2С19М2 msta
2С19М2 msta

Projektovan kao najsmrtonosniji artiljerijski sistem koji je razvila Rusija, samohodni artiljerijski kompleks Koalicija SV je ušao u serijsku proizvodnju u decembru prošle godine.

Ovaj sistem oružja ima nove mogućnosti koje mogu drastično da promene scenario na bojnom polju. Međutim, još nije potvrđeno da je sistem testiran u takozvanoj zoni „specijalne vojne operacije“.

Očekuje se da će Koalicija-SV sa dometom od 70–80 kilometara u toku ove godine biti redovna na prvoj liniji fronta. Vojni analitičari su primetili da artiljerijski kompleks uspostavlja novi standard za samohodne haubice sa svojom izuzetnom brzinom ispaljivanja od više od deset metaka u minuti ili čak do 16 metaka u minuti.

Behan Ozdoev, industrijski direktor Rosteca, ranije je istakao da je sistem visoko automatizovan i da se često naziva „borbenim robotom“ zbog mogućnosti poput automatizovanog sistema koji se bavi odabirom ciljeva, nišanjenjem topa i navigacijom.

Topovi Koalicije-SV postavljeni su na šasiju T-90 iako trup vozila i njegova posada više podsećaju na tenk T-14 Armata. Samohodni sistem je opremljen modernim topom 2A88 koji ispaljuje artiljerijske granate kalibra 152 mm.

Kompleks je projektovan da uništava komandna mesta, centre veze, artiljerijske i minobacačke baterije, oklopna vozila, sisteme PVO i raketne odbrane ispaljivanjem navođenih artiljerijskih granata. Dronovi nude lasersku identifikaciju za vođene granate.

Koalicija-SV bi trebalo da zameni 2S19 Msta-S. Uprkos tome što je obećavajuća najsavremenija ratna mašina, razvoj jednocevnog sistema je bio propraćen određenim kašnjenjima. Primera radi, samohodni top je još uvek bio na državnim ispitivanjima od aprila 2023. godine, ali su oni završeni u oktobru, što je otvorilo vrata za masovnu proizvodnju.

koalicija 1
koalicija

Osim toga, verzija vozila na točkovima 8×8 se testira na šasiji kamiona KAMAZ kako bi se zadovoljili zahtevi urbanog ratovanja i moderne borbe, kao što se mogli videti u Ukrajini.

Na autoputevima moći će da pređe velike udaljenosti bez oštećenja kolovoza, a u razvijenoj putnoj mreži pokretljivost samohodnih topova na točkovima je veća nego kod konvencionalnih guseničara.

Sergej Čemezov, šef državnog odbrambenog konglomerata Rostec, rekao je krajem prošle godine: „Mislim da će se uskoro pojaviti na bojnom polju u Ukrajini pošto su haubice ove klase potrebne da bi se obezbedila prednost nad zapadnim modelima artiljerije u pogledu domet gađanja“.

Međutim, samo jedan video do sada prikazuje upotrebu kompleksa u Ukrajini, uprkos prethodnim izveštajima ruskih medija koji su primetili da je najmanje jedan od njih raspoređen u Ukrajini za državna testiranja.

Rusija ubedljiva u artiljerijskoj trci

Najnovije vesti o Koaliciji-SV dolaze u trenutku kada se borba između dve strane ponovo zaoštrava. Sa svoje strane, kijevske snage su takođe nemilosrdno koristile svoje haubice i HIMARS koje im je predao Zapad da bi gađale ruske položaje.

HIMARS je taktično korišćen za ublažavanje ruske artiljerijske borbene snage uništavanjem njenih istureno raspoređenih haubica, uključujući 2S19 Msta-S. Međutim, Rusi su se prilagodili.

Kada su bliske borbe u pitanju, glavno oružje Rusije je artiljerija. Zadatak koji je dodeljen njenim kombinovanim delovima naoružanja je da se organizuju na način koji omogućava artiljeriji da nanese razornu štetu svojim protivnicima.

U tom kontekstu, zapadni stručnjaci sugerišu da ako ukrajinske trupe žele da pokušaju da ublaže neprijateljsku silinu paljbe, biće im potrebno drugo naoružanje jer ne mogu da drže korak sa sadašnjim tempom ruske artiljerijske vatre. Ovaj predlog dolazi usred sve lošije prognoze za Kijev na bojnom polju.

stigla nova serija msta s samohodnih haubica ruskoj vojsci
msta-s

Brojni zapadni vojni analitičari i obaveštajci primetili su da je „malo verovatno da će artiljerijska municija koju je obezbedila Zapad u budućnosti podržati tempo vatre koji premašuje ruski”.

Ruska vojska nadmašuje ukrajinsu, a u Kijevu se žale na oskudicu municije. Povrh toga, navodna ruska nabavka severnokorejskog oružja i proširena proizvodnja njihovih granata i novijih sistema ne nagoveštava ništa dobro za Ukrajinu i pored podrške čak 52 zemlje sveta.

Prema nekim procenama, Rusija se približava dnevnom broju od oko 10.000 granata, dok Ukrajinci trenutno ispaljuju samo 2.000 artiljerijskih projektila dnevno. Eksperti su predvideli da će sledeće godine moskovska paljba biti „još veća“.

Sobzirom da Ukrajina prošlog leta nije bila u stanju da savlada odbranu Rusije uz kvantitativne prednosti artiljerijskom municijom, izgledi za neke buduće ofanzive će biti još lošiji osim ako Ukrajina i njene pristalice ne uspeju da kompenzuju velike nedostatke drugačijom taktikom.

10 KOMENTARA

 1. cak u propagandi su aut..p.s.da u svim vidovima voj ne koriste sjajna orudja iz 80 ih,odavno bi se raspali…bice kao 90 ih Glad i mrski zapade Spasavaj..Hrani

 2. Ви развијате копнена артиљеријска оружја а они вам потапају бродове један за другим.

  • Pa kada Ruai nemaju sta njima vose da potapaju. Ako NATO udje u rat, vidices potapanja tek od podmornica, aviona i obalne odbrane. A tada nece moci da lete izvidjacke letjelice i avioni. Imace samo satelite i spijune na zemlji.

   • Ako mislis da ce im Rusi ostaviti satelite grdno se varas, za razliku od Rusa koji koriste primitivne nacine komunikacije koje je teze sabotirati, amerima se sve zasniva na satelitima.
    Bez njih su maltene slepi po svetu.

    • Primitivne načine komunikacija je teže sabotirati ?
     Znači Rusi koriste golube pismonoše i dimne signale ?
     Ala je vama neko opasno oprao mozak…bez uvrede.

   • Yugo baš i nije neki “benčmark” za poređenje i hvaljenje. Pogotovo što su neki Yugići znali da izađu pokvareni već iz fabrike.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave