NaslovnaNovostiSamohodni top „Koalicija-SV“ preživeo pogodak projektila HIMARS MLRS te nastavio da se...

Samohodni top „Koalicija-SV“ preživeo pogodak projektila HIMARS MLRS te nastavio da se kreće

U zoni sukoba, najnovija samohodna artiljerijska naprava (ruski SAU) 2S35 „Koalicija-SV“ pokazala je visok nivo bezbednosti. Prema dobijenim informacijama, samohodni top je uspešno preživeo direktan pogodak američke rakete lansirane iz višestrukog raketnog sistema HIMARS (MLRS).

Uprkos snažnoj eksploziji projektila neposredno iznad instalacije, Koalicija-SV nije pretrpela ozbiljna oštećenja i uspela je brzo da napusti opasnu zonu.

Treba napomenuti da je ovo jedan od retkih zabeleženih slučajeva upotrebe samohodnih topova 2S35 „Koalicija-SV“ u borbenim uslovima. Artiljerijska instalacija, poznata po svojoj snazi i preciznosti, ovoga puta je pokazala visok stepen otpora.

Incident sa Koalicijom-SV potvrđuje da ruski proizvođači poklanjaju veliku pažnju kako vatrenoj moći novih modela vojne opreme, tako i njihovoj bezbednosti. U uslovima savremenih sukoba, ovakav pristup se čini posebno relevantnim i primerenim.

Rusi počeli da koriste haubice 2S35 „Koalicija-SV“ kalibra 152 mm tek 2020. godine

Kako je izvestila novinska agencija TASS 22. maja 2020. godine, prva partija najnovijeg artiljerijskog sistema Koalicija-SV kalibra 152 mm isporučena je Oružanim snagama Ruske Federacije. Ovo je TASS-u saopšteno u pres-službi Državne korporacije Rostec, navodeći da je „ovo prva isporuka međuspecifičnog artiljerijskog sistema Koalicija-SV trupama“.

Ranije je saopšteno da je planirano da se državna ispitivanja 152-mm artiljerijskog kompleksa 2S35 „Koalicija-SV“ završe 2020. godine.

Po svemu sudeći, tok sukoba u Ukrajini podstakao je Rusiju da ubrza razvoj i proizvodnju 2S35 kako bi ih što pre izvela na ratište. „Već je u toku masovna proizvodnja, kao i proizvodnja transportno-utovarnog vozila“, naveo je predstavnik Rosteka, prema informacijama RIA Novosti.

koalicija
koalicija

2S35 je opremljen topom kalibra 152 mm, koji može da ispaljuje raznovrsnu municiju. Ovaj artiljerijski komad može naneti značajnu štetu širokom spektru ciljeva, bilo da se radi o udaljenim neprijateljskim snagama ili utvrđenim objektima. Ova upečatljiva sposobnost je dopunjena teškim mitraljezom od 12,7 mm, Kord, koji pruža efikasnu blisku odbranu od kopnenih i vazdušnih pretnji.

2S35 poseduje nuklearni, biološki i hemijski sistem zaštite koji štiti članove posade od pretnji po životnu sredinu. Pored toga, dodatak oklopa obezbeđuje zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja i krhotina granata. Sa posadom od tri osobe, naglasak na bezbednosti omogućava posadi da se fokusira na svoju misiju bez stalnog zaokupljanja rizicima.

Sistemi za noćno osmatranje omogućavaju operacije 24/7, dok novi automatski nišanski sistem povećava preciznost hitaca, čime se povećavaju šanse za uspeh. Kontrolni ekrani za nišane i procedure pucanja omogućavaju posadi da efikasno nadgleda i prilagođava parametre gađanja, a da pritom ostane zaštićena unutar vozila.

Sa težinom od 55.000 kg, 2S35 je sposoban da se kreće impresivnom brzinom od 60 km/h. Domet od 500 km omogućava mu da se uključi u operacije velikih razmera bez brige o nestašici goriva. Ove karakteristike mobilnosti čine 2S35 vrednom imovinom za brze i dinamične operacije na terenu, sve zasnovano na šasiji T-90.

Nije nam trebalo dugo da čekamo da vidimo 2S35 na ukrajinskim ratištima, pošto su lideri Rosteca tek nedavno najavili njegovo raspoređivanje. Nakon ovakvih snimaka u stanju smo da sagledamo više o mogućnostima i efikasnosti ovog novog topa.

2S35 Koalicija-SV

10 KOMENTARA

  1. За ове што незнају, ово јесте погодак химарс ракете са близинским упањачем, активира се 10-15м изнад циља и заспе циљ кишом стаклених или металних куглица, изузетно опасна ракета за све врсте неоклопљеног оружја и оруђа, има маса снимака камиона који су избушени овим оружјем, исто тако постоје снимци неколико град вбр бацача настрадалих од ове ракете, у овом случају неко је гађао коалицију која је солидно оклопљена и може да издржи погодак овог типа ракете.

  2. Ne bih reko da je ovo pogodak iz himarsa, al u svakom slucaju je direktan pogodak, mada se stvarno deluje mi nekontrolisano okrece posle, al opet otislo je dalje svojim putem.

  3. Braća su nam i ukrajinci, galicijani, pravoslavci. Ali srbi bi lizali guzicu hlopcima da su velika kao Moskovija.
    +Mlan Bandera+

  4. Слава Ти Боже нико нико ти ништа не може.Драга браћо Руси уз Божиу помоћ напредујте.

  5. Znači da su Rusi napravili odlično samohodno oklopljeno artiljerijsko sredstvo na gusenicama. Mnogi su govorili da je “bacanje para”, pored i starih:Gvozdike od 122mm, Akacije od 152.., vučnih D-30, zatim MSTA-S, vučnih MSTA-S,, kao, šta će još i Koalicija-SV!??.Ovo sredstvo je robotizovano, i prvo je rusko sredstvo, ovakvog tipa, koje slično Armati T-14, ima dodatnu zaštitu,za ĉlanove posade, svi su u posebno armiranoj kapsuli, koja ima dodatnj oklop. A osnovni top radi(puni se) pomoću specijalnog aut.punjača..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave