NaslovnaNovostiNa ukrajinsko ratište stižu novoizgrađene haubice 2S35 Koalicija-SV dometa 70 km

Na ukrajinsko ratište stižu novoizgrađene haubice 2S35 Koalicija-SV dometa 70 km [VIDEO]

Ruski državni mediji tvrde da je ruska vojska u Ukrajinu rasporedila najnoviji samohodni artiljerijski sistem 2S35 Koalicija-SV.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, 2S35 „Koalicija-SV“ je započela serijsku proizvodnju i zaposlena je u zoni specijalnih vojnih operacija, termin koji ruski izvori koriste za označavanje sukoba u Ukrajini.

Agencija je citirala izvor koji je naveo: „’Koalicija-SV’ je započela serijsku proizvodnju. Koristi se u izolovanim slučajevima u zoni Specijalne vojne operacije. Njegov primarni cilj je da izvrši odlučujući uticaj u protivbaterijskom ratu.”

„Ispitivanja novih samohodnih artiljerijskih jedinica su završena i njihova masovna proizvodnja je već počela“, rekao je šef Rosteca Sergej Semezov u ​​intervjuu državnoj novinskoj agenciji RIA NOVOSTI, dodajući da će prva pilot serija biti isporučena do kraja 2023.

„Mislim da će se uskoro pojaviti tamo (u Ukrajini), pošto su granate ove klase potrebne da bi se obezbedila prednost nad zapadnim modelima artiljerije u pogledu dometa gađanja“, rekao je on.

Haubice, dometa do 70 kilometara, opremljeni su savremenim topom 2A88 kalibra 152 mm sa brzinom paljbe većom od 10 hitaca u minuti, kao i savremeni sistem za automatizaciju postupaka usmeravanja, nišanja, izbora i navigacije oružja.

Koalicija-SV, je razvila kompanija Rostec Corporation u okviru konglomerata Uralvagonzavod, konstruisao ju je Centralni istraživački institut „Burevestnik“, a proizveo Uralski transportni inženjering (Uraltransmaš).

Rusi počeli da koriste haubice 2S35 „Koalicija-SV“ kalibra 152 mm tek 2020. godine

Kako je izvestila novinska agencija TASS 22. maja 2020. godine, prva partija najnovijeg artiljerijskog sistema Koalicija-SV kalibra 152 mm isporučena je Oružanim snagama Ruske Federacije. Ovo je TASS-u saopšteno u pres-službi Državne korporacije Rostec, navodeći da je „ovo prva isporuka međuspecifičnog artiljerijskog sistema Koalicija-SV trupama“.

Ranije je saopšteno da je planirano da se državna ispitivanja 152-mm artiljerijskog kompleksa 2S35 „Koalicija-SV“ završe 2020. godine.

Po svemu sudeći, tok sukoba u Ukrajini podstakao je Rusiju da ubrza razvoj i proizvodnju 2S35 kako bi ih što pre izvela na ratište. „Već je u toku masovna proizvodnja, kao i proizvodnja transportno-utovarnog vozila“, nagovestio je nedavno i predstavnik Rosteka, prema informacijama RIA Novosti.

2S35 je opremljen topom kalibra 152 mm, koji može da ispaljuje raznovrsnu municiju. Ovaj artiljerijski komad može naneti značajnu štetu širokom spektru ciljeva, bilo da se radi o udaljenim neprijateljskim snagama ili utvrđenim objektima. Ova upečatljiva sposobnost je dopunjena teškim mitraljezom od 12,7 mm, Kord, koji pruža efikasnu blisku odbranu od kopnenih i vazdušnih pretnji.

2S35 poseduje nuklearni, biološki i hemijski sistem zaštite koji štiti članove posade od pretnji po životnu sredinu. Pored toga, dodatak oklopa obezbeđuje zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja i krhotina granata. Sa posadom od tri osobe, naglasak na bezbednosti omogućava posadi da se fokusira na svoju misiju bez stalnog zaokupljanja rizicima.

Sistemi za noćno osmatranje omogućavaju operacije 24/7, dok novi automatski nišanski sistem povećava preciznost hitaca, čime se povećavaju šanse za uspeh. Kontrolni ekrani za nišane i procedure pucanja omogućavaju posadi da efikasno nadgleda i prilagođava parametre gađanja, a da pritom ostane zaštićena unutar vozila.

koalicija
koalicija

Sa težinom od 55.000 kg, 2S35 je sposoban da se kreće impresivnom brzinom od 60 km/h. Domet od 500 km omogućava mu da se uključi u operacije velikih razmera bez brige o nestašici goriva. Ove karakteristike mobilnosti čine 2S35 vrednom imovinom za brze i dinamične operacije na terenu, sve zasnovano na šasiji T-90.

Koalicija-SV je debitovala na Paradi pobede u Moskvi, 9. maja 2015. godine.

Nije nam trebalo dugo da čekamo da vidimo 2S35 na ukrajinskim ratištima, pošto su lideri Rosteca tek nedavno najavili njegovo raspoređivanje. Nakon ovakvih snimaka u stanju smo da sagledamo više o mogućnostima i efikasnosti ovog novog topa.

3 KOMENTARA

  1. Ova “Specijalna operacija”, pomogla je da se probudi USPAVANA ruska Armija! Rašćišćeni su mnogi propusti u komandnom kadru, kao i u zaspaloj obaveštajnoj službi. Počelo je osavremenjivanje vojne industrije, naročito bespilotnih letelica, kao i masovna proizvodnja vojnog naoružanja, i naoružavanja Ruske vojske, jer je veliki deo naoružanja isto kao i na zapadu, prodavan na stranim tržištima! Vremešne interkontinentalne rakete bilo stacionarne, tako i pokretne, kao i rakete u podmornicama i na brodovima, zamenjene su novim i savremenijim, a borbena gotovost strategijskog nuklearnog potencijala podignuta je na mnogo viši nivo, osiguravajući dejstva konvencionalnim jedinicama na frontu! Jednom rečju, Rusija je kupila vreme i ojačala svoju armiju!

  2. Konačno da je krenula proizvodnja i uvodjenje samohodne haubice Koalicija 2S35-SV,a nadam se da će krenuti i sa proizvodnjom 2S35-KSh na šasiji kamiona Kamaz(8×8)6560.Neophodna je kako bi parkirala onom dijelu Ukrajinske artiljerije zapadnog porijekla(M777,Krab,Ceasar,M 109 Paladin,itd.)koja je većim dometom paljbe,pravila velike probleme Ruskoj artiljeriji i uopšte armiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave