NaslovnaNovostiRuski Lancet efektivno uništio ukrajinski T-72 na desnoj obali Dnjepra

Ruski Lancet efektivno uništio ukrajinski T-72 na desnoj obali Dnjepra [VIDEO]

U sukoba u Ukrajini, snimljen je još jedan slučaj uništavanja ukrajinskog tenka ruskom lutajućom municijom Lancet. Ovog puta žrtva ruskog drona bio je T-72. Incident se dogodio u Hersonskoj oblasti.

Na snimku objavljenom na internetu jasno se vidi kako je ukrajinski tenk T-72 zauzeo vatreni položaj u uskom šumskom pojasu na desnoj obali Dnjepra.

Međutim, prema tvrdnjama autora snimka, borbeno vozilo nije uspelo da nanese ozbiljnu štetu ruskim trupama. Lancet mu je brzo ušao u trag i pogodio ga.

U prizoru se vidi trenutak približavanja lutajuće municije, i uništenje samog ukrajinskog tenka i njegove posledice. U stvari, nakon što je Lancet pogodio, malo je ostalo od tenka. Sudbina posade borbenog vozila u ovom slučaju je očigledna.

Podsetimo, pre nekoliko dana, u zoni sukoba u Ukrajini, zabeležen je jubilej, u pitanju je jubilarno hiljadito uništavanja vojne opreme ukrajinske vojske od strane drona Lancet.

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine u svojim izveštajima sa linije kontakta ističu da se više plaše ruskih lanceta nego artiljerijske vatre.

Nakon što su Rusi prvobitno zakasnili sa upotrebom dronova, lutajuća municija Lancet već je postala jedan od simbola ruske operacije u Ukrajini. Pošto se adapitrala i ubrzala proizvodnju, uz pomoć dronova ruska vojska uništava ne samo tenkove i borbena vozila pešadije, već i lansere MLRS domaće i zapadne proizvodnje.

Dodajmo da je poslednjih meseci ruska industrija značajno povećala obim proizvodnje gotovo svih sistema naoružanja, posebno lutajuće municije Lancet.

Lancet ukratko

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve najpoznatije verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku sukoba u Ukrajini, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

002 lancet 3
Lancet-3

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

Takođe, veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave