NaslovnaNovostiKomandant ukrajinske mornarice: Svaki ruski vojni brod legitimna meta, bez obzira gde...

Komandant ukrajinske mornarice: Svaki ruski vojni brod legitimna meta, bez obzira gde se na svetu nalazi

Uprkos ograničenim pomorskim sposobnostima, ukrajinske oružane snage, uz podršku Britanije i drugih savezničkih zemalja, angažovane u operacijama protiv mnogo veće ruske Crnomorske flote, posebno poluostrva Krim. Ukoliko niste znali, Ukrajina idalje ima mornaricu, te stoga i komandanta.

Njihovi napori su rezultirali potapanjem par brodova, određenoj šteti na infrastrukturi, pa čak i oštećenjem jedne podmornice. Ukrajinski kontraadmiral Aleksij Neižpapa rekao je u širokom intervjuu za Skaj njuz da njihov pomorski rat ima dva cilja. Sprečiti rusku mornaricu da napadne Ukrajinu i dozvoliti brodovima da uđu u ukrajinske luke.

Britanija, SAD i druge savezničke nacije počele su da isporučuju Ukrajini rakete većeg dometa početkom prošle godine. Ukrajinske snage idalje tvrde da ih koriste za gađanje ciljeva u oblastima Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Komandant ukrajinske mornarice tvrdi da je važno da Ukrajina ima takve vojne sposobnosti, tako da će, po njemu, Rusija dobro razmisliti pre nego što postupi.

„Moramo imati neophodne kapacitete da osiguramo da će Rusija zauvek odustati od pomisli da čak i gleda u pravcu Ukrajine, uključujući i sa mora“, rekao je kontraadmiral Neižpapa.

Prema Skaj Njuzu, vrlo malo se u javnosti zna o tajnim operacijama koje je ukrajinska vojska, uz podršku zapadnih sila, izvela protiv ruske mornarice, ali one uključuju niz različitih načina napada, uključujući podvodne dronove, zapadne rakete i korišćenje džet skija.

Podsećamo, o ukrajinskim desantnim trupama, raznim pokušajima i iskrcavanjem na Krimu i vožnjama vodenim skuterima, smo pisali u nekoliko navrata, te i objavljivali režirane snimke ovih “operacija”.

„Naši uspesi u 2022. i 2023. su rezultat teških, ali inovativnih odluka koje ranije nisu postojale“, rekao je ukrajinski komandant. Kako Neižpap tvrdi, bilo koji brod ruske mornarice je legitimna meta za Ukrajinu, bez obzira na to gde se nalazi u svetskim okeanima.

Prema njegovim rečima, u savremenom ratovanju prednost imaju oni koji imaju tehnološki napredne vojne sposobnosti.

napad raketama storm shadow na sevmorzavod
napad raketama storm shadow na sevmorzavod

„Neprijatelj se prilagođava, a i mi se moramo prilagoditi. Savremeni rat je rat tehnologija. Onaj ko pobedi tehnološki će odneti pobedu“, rekao je Neižpapa.

Kako navodi britansko-američko glasilo, kanal Skaj, mogućnost upotrebe zapadnog oružja dugog dometa, poput britanske rakete Storm Shadow ili američkog ATACMS, protiv vojnih ciljeva koji se nalaze direktno na ruskoj teritoriji mogla bi pomoći Ukrajini.

Upitan da li misli da bi Ukrajina mogla brže da dobije rat ako bi takva dozvola bila data, komandant je rekao: „Naravno, što pre oružane snage budu imale neophodne borbene sposobnosti i odobrenje da unište infrastrukturne elemente neprijateljske vojske, to ćemo pre pobediti.”

8 KOMENTARA

  1. Душо моја Душане, да ли причаш о Јапанско-Руском рату, ” Зимском” рату против Финске, Авганистану или Чеченији?
    Знаш шта, краће је да кажеш који рат је Русија самостално добила последњи пут?!?!?!

  2. Odakle Ukrajini Mornarica sami su je potopili da ne padne Rusima u Ruke.Svaki napad na Ruski Brod van Rusije je Teroruzam, ali se ne preza ni od toga.

    • Душо моја Душане, да ли причаш о Јапанско-Руском рату, ” Зимском” рату против Финске, Авганистану или Чеченији?
      Знаш шта, краће је да кажеш који рат је Русија самостално добила последњи пут?!?!?!

  3. Na kojim drogama je ovaj glupi narkoman ???!!!! Pa majmune glupi, tvoja NACIukrajina ce ubrzo TRAJNO NESTATI SA MAPE SVIJETA ☝️☝️☝️ Rusi ce NACIukrajinu kompletnu sravniti sa crnom zemljom ☝️ Da se ja pitam, to su Rusi trebali odmah .2022 god sravniti sa crnom zemljom ovu NACITERORISTIČKU TVOREVINU zvanu: NACIukrajina ☝️

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave