NaslovnaNovostiUkrajinske specijalne snage objavile nove snimke njihovih operacija na Krimu

Ukrajinske specijalne snage objavile nove snimke njihovih operacija na Krimu [VIDEO]

Vojna obaveštajna služba Ukrajine (GUR) objavila je snimke u kojima tvrde da nekoliko jedinica snaga za specijalne operacije pod njihovom komandom pripremaju i izvode operaciju na poluostrvu Krim.

Obaveštajci GUR-a predstavili su nove snimke pripreme i izvođenja desantnih misija u oktobru na teritoriji, kako navode, privremeno okupiranog Krima, koje su izvršili pripadnici bataljona „Stuhna“ i „Bratstvo“ kao i specijalne jedinice Timur.

“Iskrcali smo se na teritoriju poluostrva Krim i otvorili vatru na ruske osvajače“, saopštila je ukrajinska odbrambena obaveštajna služba (GUR) uz priložen promo video.

Odbrambena obaveštajna služba Ukrajine nije otkrila tačnu lokaciju incidenta. Međutim, ova služba je naknadno izvestila da je jedinica ostala bez jednog vojnika, koga su zarobile ruske snage.

Rusko Ministarstvo odbrane je tada saopštilo da je ukrajinska vojska izvršila desant u blizini rta Tarhankut na poluostrvu Krim, te da je napad odbijen.

Izvođenje specijalne operacije bataljona GUR-a

Za sletanje na obalu poluostrva, obaveštajci su koristili vodene skutere Sea-doo GTX 300 i motorne čamce Willard Sea Force 1100 prepravljene za vojne operacije.

Drugi video snimak pokazuje da je jedan od čamaca bio naoružan automatskim bacačem granata Mk.19 kalibra 40 mm.

Vredi napomenuti da su skuteri bili opremljeni dodatnim kanisterima od 20 litara goriva. Činilo se da su oni direktno povezani sa rezervoarom za gorivo kako bi se povećao njihov domet. Ovaj model jet skija ima rezervoar za gorivo od 70 litara, koji obezbeđuje autonomiju do 100-150 kilometara, u zavisnosti od režima koji se koristi.

Prema slikama, specijalci su bili opremljeni malokalibarskim oružjem, uključujući mitraljeze PKM i MG5 i puške BREN 2.

ruska vojna avijacija odbila ukrajinski desant brzim camcima i skuterima ukrajinci sve aktivniji oko krima
ruska vojna avijacija odbila ukrajinski desant brzim camcima i skuterima

Snimci su uhvatili dronove koji navodno pružaju podršku i koordinaciju tokom putovanja morem i iskrcavanja. U video materijalu možete videti upotrebu drona DJI Mavic 3.

Bataljon Bratstvo koji je učestvovao u operaciji, navodno je više puta bio uključen u specijalne diverzantske misije na teritoriji Ruske Federacije.

Jedinica Stuhna osnovana je 2022. godine i sastavljena je od volontera. U septembru ove godine, pripadnici jedinice tvrde da su učestvovali u operaciji vraćanja takozvanih „Bojkovih kula“ u Crnom moru pod ukrajinsku kontrolu.

Pokušaji ukrajinske vojske da se iskrcaju u manjim grupama na zapadnoj obali poluostrva Krim počeli su na Dan nezavisnosti Ukrajine, 24. avgusta. Prvi pokušaj je bio i jedini uspešan.

Kasnije su ukrajinske desantne grupe nekoliko puta pokušale da se iskrcaju u oblasti rta Tarhankut, ali nisu uspele. Ruski avioni u oblasti Crnog mora su svaki put uspevali da unište ukrajinske čamce.

ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force
ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force

Kako je nedavno izvestila obaveštajna služba britanske vojske, u poslednje vreme, Mornarička avijacija ruske Crnomorske flote intenzivirala je svoje patrolne misije nad neutralnim vodama Crnog mora, uglavnom u cilju blagovremenog otkrivanja ukrajinskih pomorskih dronova, koje takođe sve češće vršljaju u regionu.

Američki gliseri Willard Sea Force su do sada najčešće korišćena sredstva za desantne akcije Oružanih snaga Ukrajine usmerene ka Krimu. Međutim ostaje nejasno koji su krajnji ciljevi ovih specijalnih operacija, osim snimanja propagandnog sadržaja za društvene mreže koje prilažemo uz članak.

Willard Sea Force

USCGC [Cutter obalske straže Sjedinjenih Država, termin koji koristi američka obalska straža za svoja naručena plovila] Willard Sea Force je klasa patrolnih čamaca koje koristi obalska straža Sjedinjenih Država. 

Ove čamce je napravila kompanija Willard Marine i dizajnirani su za rad u plitkim vodama. Oni se prvenstveno koriste za sprovođenje pomorskog zakona, traganje, spasavanje i misije obalske odbrane.

Tehničke karakteristike USCGC Willard Sea Force čamca uključuju dužinu od 87 stopa, širinu od 22 stope i gaz od 6 stopa. Imaju deplasman od 154 tone i mogu da dostignu maksimalnu brzinu od 25 čvorova. Pokreću ih dva MTU 8V2000 M94 dizel motora i imaju domet od 900 nautičkih milja.

willard sea force
willard sea force

Naoružanje Willard Sea Force čamaca uključuje daljinski upravljani mitraljez Mk38 25 mm i dva mitraljeza M2HB kalibra .50. Takođe imaju odeljke za skladištenje malokalibarskog oružja kao što su M4 juršne puške i sačmarice. 

Brodovi su opremljeni naprednim komunikacionim i navigacionim sistemima, uključujući radar, GPS i VHF radio, kako bi se obezbedilo efikasno izvršenje misije.

4 KOMENTARA

  1. ФАЛЕ ИМ САМО ПАТКИЦЕ ОНЕ ГУМЕ ЗА ДЕЦУ НА НАДУВАВАЊЕ И МИШНИЦЕ ИСТО ПИШУРИЈА😂😂😂

  2. Ovaj snimak vise deluje kao propagadni od neke teroristicke organizacije, snimaju kako sipaju gorivo u metalne kanistere, svrckanje u plivaku sa ogromnim mitraljezom, zaboravili su samo da stave noz u usta ko Rambo, mislim da moraju da promene rezisera.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave