NaslovnaNovostiRuska vojna avijacija odbila ukrajinski desant brzim čamcima i skuterima; Ukrajinci sve...

Ruska vojna avijacija odbila ukrajinski desant brzim čamcima i skuterima; Ukrajinci sve aktivniji oko Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 04.10.2023. da su u severozapadnom delu Crnog mora borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije sprečili prodor desantnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju poluostrvo Krim.

„U severozapadnom delu Crnog mora borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga sprečili su pokušaj desantnih grupa koje pripadaju Oružanim snagama Ukrajine da prodru na teritoriju poluostrva Krim. Kretali su se u pravcu rta Tarhankut, na brzom čamcu i tri džet skija“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je prenela agencija Interfaks.

Kako proizilazi iz izjava ruskih vojnih predstavnika, iako nije bilo moguće potopiti ukrajinske čamce, njihov pristup teritoriji poluostrva Krim je zaustavljen.

Ranije je ruska vojska saopštila da je ranije uveče protivvazdušna odbrana presrela nekoliko ukrajinskih dronova u oblasti Sevastopolja i protivbrodsku raketu Neptun kod obale poluostrva Krim u severozapadnom delu Crnog mora.

Takođe, ukrajinska vojska je tokom noći na sredu izvela jedan od najmasovnijih napada dronom na teritoriju Ruske Federacije. Više od 30 dronova presreli su ruski sistemi PVO, tvrdi i ruska strana.

Ukrajinski napadi bili su usmereni na tri regiona na zajedničkoj granici, a to su Belgorod, Brjansk i Kursk. Deo dronova je oboren protivvazdušnom odbranom, a ostatak elektronskim ratovanjem.

„Snage na borbenom dežurstvu za PVO u Belgorodskoj, Brjanskoj i Kurskoj oblasti presrele su i uništile 31 ukrajinski dron tipa aviona“, naveli su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajinci sve uporniji na Krimu

Pokušaji ukrajinske vojske da se iskrcaju u manjim grupama na zapadnoj obali poluostrva Krim počeli su na Dan nezavisnosti Ukrajine, 24. avgusta. Prvi pokušaj je bio i jedini uspešan.

Kasnije su ukrajinske desantne grupe nekoliko puta pokušale da se iskrcaju u oblasti rta Tarhankut, ali nisu uspele. Ruski avioni u oblasti Crnog mora su svaki put uspevali da unište ukrajinske čamce.

ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force
ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force

Kako je nedavno izvestila obaveštajna služba britanske vojske, u poslednje vreme, Mornarička avijacija ruske Crnomorske flote intenzivirala je svoje patrolne misije nad neutralnim vodama Crnog mora, uglavnom u cilju blagovremenog otkrivanja ukrajinskih pomorskih dronova, koje takođe sve češće vršljaju u regionu.

Američki gliseri Willard Sea Force su do sada najčešće korišćena sredstva za desantne akcije Oružanih snaga Ukrajine usmerene ka Krimu.

O čamcu Willard Sea Force

USCGC [Cutter obalske straže Sjedinjenih Država, termin koji koristi američka obalska straža za svoja naručena plovila] Willard Sea Force je klasa patrolnih čamaca koje koristi obalska straža Sjedinjenih Država.

Ove čamce je napravila kompanija Willard Marine i dizajnirani su za rad u plitkim vodama. Oni se prvenstveno koriste za sprovođenje pomorskog zakona, traganje, spasavanje i misije obalske odbrane.

Tehničke karakteristike USCGC Willard Sea Force čamca uključuju dužinu od 87 stopa, širinu od 22 stope i gaz od 6 stopa. Imaju deplasman od 154 tone i mogu da dostignu maksimalnu brzinu od 25 čvorova. Pokreću ih dva MTU 8V2000 M94 dizel motora i imaju domet od 900 nautičkih milja.

willard sea force
willard sea force

Naoružanje Willard Sea Force čamaca uključuje daljinski upravljani mitraljez Mk38 25 mm i dva mitraljeza M2HB kalibra .50. Takođe imaju odeljke za skladištenje malokalibarskog oružja kao što su M4 juršne puške i sačmarice.

Brodovi su opremljeni naprednim komunikacionim i navigacionim sistemima, uključujući radar, GPS i VHF radio, kako bi se obezbedilo efikasno izvršenje misije.

1 KOMENTAR

  1. 12 ljudi na 350 km da napravi problem. Vauuuu
    Ko koga ovde zeza?
    Zali boze benzina (kerozina)sto potrosise na njih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave