NaslovnaNovostiRusi vraćaju u službu podmornicu Rostov na Donu oštećenu raketama Storm Shadow;...

Rusi vraćaju u službu podmornicu Rostov na Donu oštećenu raketama Storm Shadow; Objavljen rok završetka popravke

Ruska novinska agencija Tass javila je juče, pozivajući se na izvor iz Vojnoindustrijskog kompleksa, da će popravka podmornice Rostov na Donu ruske Crnomorske flote, koja je oštećena nakon napada ukrajinskih projektila, biti završena u junu 2024. godine

Podmornica Rostov na Donu oštećena je u napadima na dokove luke Sevastopolj u septembru 2023. godine. Udar je naneo oštećenja na pramcu podmornice, ali i na centru trupa, a ukrajinski stručnjaci procenili su da podmornica ima strukturalnih problema i da, praktično, mora da se obnavlja od nule.

Ovom akcijom, ukoliko se ispoštuju rokovi Rusi žele da prikažu ili da udar koji su dobili prošlog septembra, nije bio razoran kako ukrajinska propaganda tvrdi, ili da im brodogradnja funkcioniše izuzetno brzo i efikasno.

„Brodograditelji Sevastopoljskog mornaričkog preduzeća, ogranka Centra za remont brodova Zvezdočka u Severodvinsku, završiće popravku podmornice Rostov na Donu i otkloniće oštećenja nastala 13. septembra 2023. godine, usled ukrajinskog napada krstarećim raketama do kraja prve polovine ove godine“, rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim izjavama, glavni izvođač radova je 13. mornaričko remontno preduzeće iz Sevastopolja (Sevmorzavod), koje je dobilo nalog za remont podmornice. U restauratorskim radovima podmornice učestvuju i stručnjaci Admiralitetskog brodogradilišta u Sankt Peterburgu, gde je prvobitno izgrađena.

Kao što je poznato, prošle godine, 13. septembra, Ukrajina je izvela raketni napad na Sevmorzavod, gde su veliki amfibijski brod Minsk Baltičke flote i podmornica Rostov pristali radi zakazanih remonta na podmornici Crnomorske flote.

rostov na donu pogodena projektilima storm shadow
rostov na donu pogodena projektilima storm shadow

Istog dana, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će „dva broda Ratne mornarice, koja su na planiranoj popravci u Sevastopolju i oštećena kao rezultat raketnog napada kijevskog režima, te da će biti u potpunosti obnovljena i nastaviti svoju borbenu službu u okviru flota čiji su deo“.

Ranije je drugi izvor rekao agenciji Tass da šteta koju je podmornica Rostov na Donu primila 13. septembra nije kritična i da neće biti potrebe za značajnim povećanjem predviđenog vremena za njenu popravku.

Treba napomenuti da je neposredno pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini u Crno more dovedeno nekoliko velikih desantnih brodova Severne i Baltičke flote.

Crnomorska flota ima šest podmornica projekta 636.3, koje su primljene u periodu 2014-2016 (po dve godišnje).

Četiri od njih, uključujući Rostov na Donu, koji trenutno nije operativan, nalaze se u Crnom moru. Druge dve podmornice, Novorosijsk i Krasnodar, takođe su neaktivne i prolaze kroz zakazane remonte u brodogradilištima u oblasti Baltičkog mora nakon završetka misija u istočnom Mediteranu.

Poslednjih meseci Ukrajina je u nekoliko navrata lansirala rakete i vazdušne i pomorske bespilotne letelice na Krim. Pojedine su pogodile ciljeve, međutim, većina raketa i dronova je uništena pre nego što su stigli do poluostrva.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise po raketi storm shadow

Dizel-električne podmornice projekta 636.3, koje nose krstareće rakete „Kalibar“, ruska strana je uveliko koristila u sukobima kako u Siriji tako i u Ukrajini, izvodeći ponovljene udare po kopnenim ciljevima na teritoriji pomenute dve zemlje.

Rostov na Donu klase 636.3

Oštećena podmornica je jedna od poslednjih izgrađenih po uzoru na plovila još iz perioda Hladnog rata. Cena podmornice, prema zapadnim izvorima, iznosi čak 300 miliona dolara.

Nadvodni deplasman dizel-električne podmornice B-237 „Rostov-na-Donu“ iz projekta 636.3 „Varšavjanka“ (NATO kodifikacija Kilo) je 2350 t. a podvodni – 3950 t; duga je 73,8 m. a široka 9,9 m. Kao pogon koristi dva dizel-generatora po 1000 KW, glavni elektromotor od 5500 KS, elektromotor ekonomičnog hoda od 190 KS i dva rezervna elektromotora po 102 KS. 

Brzina na površini je 11-17 čvorova, pod vodom -20 čvorova, dubina ronjenja do 300 m (radna dubina 240 m) a autonomnost rada iznosi 24 dana. Posadu je činilo 12 oficira i 40 nižih činova.

Za odbranu od aviona imala je PZRK ”Strela-3M”, ”Igla-1”, ”Verba” 8 ZUR a od raketnog naoružanja ima 4xRK ”Kalibr-PL” sa protivbrodskim i protivobalnim raketama 3M54K, 3M54K1, 3M14K i 91R1; umesto torpeda, bila je opremljena podvodnim minama.

Izgradnja „Rostova-na-Donu“ je započeta 21. novembra 2011. u ”Admiralitetskom brodogradilištu” u St. Peterburgu (radni nalog 01671). Porinuta je 26. juna 2014. a spitivanja na vezu su započeta 22. avgusta. Plovilo je  23. oktobra ušlo u prvu fazu plovnih ispitivanja, sa kojih se vratilo 23. decembra. Podmornica je od MO zvanično primljena 26. decembra 2014. godine.

Četiri dana kasnije, ”Rostov na Donu” je upućen u sastav Ratne mornarice i dodeljen 4. zasebnoj podmorničkoj brigadi sa sedištem u Novorosijsku. Početkom decembra 2015. trebalo je da bude upućena na stalno baziranje u Crnomorsku flotu ali je umesto toga otplovila u vode oko Sirije. Ovde je 8. decembra, iz zaronjenog položaja, raketama 3M14K ”Kalibr-PL” dejstvovala po položajima ISIL (Daesh). 

rostov na donu u suvom doku
rostov na donu u suvom doku

U Crno more se vratila već 14. decembra 2015 i dva dana kasnije se ukotvila u Vojno-pomorskoj bazi Novorosijsk, kao deo 4. zasebne podmorničke brigade Crnomorske flote. Na planirani tekući remont upućena je 9. oktobra 2020. godine. Remont u Kronštatu obavljan je od 31 oktobra 2020. do marta 2021, kada je upućena na misiju u Sredozemno more.

U noći napada, podmornica se nalazila na suvom doku radi remonta. Jedna operena raketa  ”Storm Shadow/Scalp” sa bojevom glavom mase 450 kg probila je korpus podmornice a, potom, fugasni deo projektila je u trupu detonirao, uništio pregrade i izazvao požar.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave