NaslovnaNovostiGde su Prigožinovi ljudi? Nakon uspeha kod Bahmuta i Soledara, pa puča,...

Gde su Prigožinovi ljudi? Nakon uspeha kod Bahmuta i Soledara, pa puča, formiraju korpus u Rosgvadriji

Pripadnici ruske plaćeničke grupe Vagner pobegli su u Belorusiju posle neuspelog puča prošlog juna. Nemački Dojče Vele piše da Vagnerovi borci i dalje uživaju podršku beloruskih snaga bezbednosti.

Prigožinova kratka ali burna istorija u Ukrajini: Od preuzimanja Bahmuta, do pada aviona

Podsećamo da su Vagnerovi plaćenici odigrali ključnu ulogu u borbama na istoku Ukrajine u prvoj polovini 2023. Prigožin je uspostavio potpunu kontrolu nad značajnim oblastima, te se taktika iscrpljivanja višestruko isplatila Rusima, koji su zauzeli, između ostalog, Soledar i Bahmut.

Usred rastućih tenzija između Prigožina i ruskog vojnog vrha, 24. juna 2023. šef Vagnerove plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin poveo je oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

On je sa delom svoje privatne vojske krenuo na Moskvu kada se umešao i beloruski lider Aleksandar Lukašenko. U zamenu za odustajanje od krivične prijave protiv njega, Prigožin je zaustavio ustanak i otišao u izgnanstvo u Belorusiju.

sef vagnera jevgenij prigozin na snimku u kom tvrdi da prikazuje placenike u rudniku soli soledar
Pokojni sef Vagnera Jevgenij Prigozin u rudniku soli Soledar

Tri meseca kasnije, Prigožin je navodno poginuo u avionskoj nesreći usled, kako je objasnila Moskva, neopreznog rukovanja granatom pod dejstvom alkohola.

Gde su Vagnerovi borci?

Televizijske slike zajedničkih manevara često prikazuju zastave Belorusije i beloruskih agencija za sprovođenje zakona pored zastava Vagner grupe.

Danas u Belorusiji nema više od 1.000 Vagnerovih plaćenika. Većina njih se i dalje nalazi u kampu u Asipovičkom okrugu Mogiljovske oblasti, jugoistočno od prestonice Minska.

Ovu informaciju dojavljuje svojim zapadnim patronima Valerij Sahašik virtuelni “ministar odbrane“ “vlade u egzilu” koju vodi beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, iz Litvanije.

prigozin i vagnerovci pored spomenika t 34 u bahmutu
prigozin i vagnerovci pored spomenika t 34 u bahmutu

On je za nemačko glasilo rekao da desetine plaćenika “koji žele sigurnost i stabilnost i spremni su da prihvate niže prihode” dobijaju beloruske pasoše sa novim imenima i datumima rođenja i pridružuju se unutrašnjim trupama zemlje.

Međutim, opozicija iz Litvanije ne veruje da Lukašenko „može da ponudi nešto posebno da privuče Vagnerove plaćenike“. Plate beloruske vojske su mnogo niže od onih na koje su navikli u Rusiji, rekao je on.

Buduće destinacije: Rusija i Afrika

“Ministar vlade u egzilu” očekuje da još više Vagnerovih plaćenika napusti zemlju. „Belorusija je za njih postala tranzitna tačka”.

Mnogi su potpisali ugovore sa ruskim vlastima, a neki su odleteli u Afriku. U Belorusiji nije ostalo dovoljno plaćenika koji bi mogli da utiču na dešavanja u regionu“, rekao je on.

„Dolazak Vagnerovih plaćenika u Belorusiju izazvao je velike društvene tenzije i izazvao značajan otpor, čak i oružanih snaga“, prenosi Dojče Vele (DW) reči Sahašika u pokušaju da uzdrmaju stabilne odnose na relaciji Minsk-Moskva.

Lukašenkove akcije u leto 2023. nisu donele poene, objašnjava opozicioni ministar “vlade iz egzila”. Zahladili su odnosi sa predsednikom Vladimirom Putinom, jer ruski lider nije mogao da podnese da se drugi predstavljaju jačim i pametnijim od njega, nastavlja on, a prenosi DW.

vagnerovci u maliju
Vagnerovci u Africi

Neki stručnjaci smatraju, ograničava se DW, da bi Lukašenkov režim mogao da iskoristi Vagner za obuku beloruskih bezbednosnih snaga ili kao navodno „oruđe zastrašivanja“ na izborima.

Međutim, Rusija se neće odreći kontrole nad plaćenicima, smatraju na zapadu. Pošto su skoro sve ruske trupe stacionirane u Belorusiji prebačene na ukrajinski front, Putin se oslanja na Vagnerove plaćenike kao jedinice za hitne borbe ukoliko zatreba.

Korpus ruske garde formiran od Vagnerovih boraca uključiće tri jurišna odreda, tvrde beloruski izvori

Prvi dobrovoljački korpus Ruske garde (Rosgvardija), formiran od bivših boraca privatne kompanije Vagner, imaće tri jurišna odreda. O tome piše informisani kanal „Beloruske bezbednosne snage“.

PMC “Vagner” do danas zvanično ne učestvuje u neprijateljstvima. Neki od boraca otišli ​​su u jedinice ruskog Ministarstva odbrane i već se bore, dok su drugi ostali da čekaju odluku komandanata.

Nakon što je Putin potpisao zakon o stvaranju dobrovoljačkih formacija u sastavu Ruske garde, počelo je formiranje tri jurišna odreda, koji će biti „naslednici“ čete u specijalnoj operaciji.

1. dobrovoljački korpus imaće tri jurišna odreda: 15., 16. i 17. Rok za završetak radova je mesec dana. Svaki odred će imati 2200 boraca. Uslovi ugovora ostaće isti: Ukrajina – 6 meseci, Afrika – 9. 17. jurišni odred biće udarni, 16. će takođe učestvovati u borbama, a 15. će biti rezervni.

rosgvardija i fsb na terenu
rosgvardija i fsb na terenu

Prema preliminarnim prognozama, 17. jurišni odred planiran je za upotrebu kao udarno oružje. 16. odred će učestvovati u bazi podataka zajedno sa ostalim jedinicama Ruske garde, a 15 će postati rezervn, Simboli i atributi 1. dobrovoljačkog korpusa Ruske garde će biti promenjeni i malo će se razlikovati od već poznatih simbola Vagner-a, piše beloruski kanal.

U bliskoj budućnosti treba očekivati pojavu boraca novog korpusa u zoni sukoba u Ukrajini, formiranje se odvija ubrzanim tempom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave