NaslovnaNovostiEtiopija napušta francuski Rafale i kineski L-15 u korist ruskog Suhoja Su-30

Etiopija napušta francuski Rafale i kineski L-15 u korist ruskog Suhoja Su-30

Etiopija je postala petnaesta zemlja koja je usvojila ruski teški lovac Su-30, javlja Državna etiopska radiodifuzna korporacija. Kako navode ruski mediji, Etiopija je već dobila nekoliko Su-30, koji će zameniti zastarele MiG-23 i delove Su-27, a prenosi Carigrad.

Etiopija je takođe razmatrala kupovinu kineskog lakog lovca L-15, što može ukazivati na strategiju za kombinovanje različitih tipova lovaca u vojnoj avijaciji zemlje. Etiopija je verovatno izabrala Su-30SM ili Su-30SM2, od kojih poslednji ima motore AL-41F-1S koji se koriste i u borbenom avionu Su-35. Ovo obezbeđuje poboljšane performanse leta, domet i lakoću održavanja.

Etiopija, koja ima Su-30 u upotrebi, može da se takmiči za titulu zemlje sa najspremnijim vazduhoplovnim snagama na afričkom kontinentu, zajedno sa Alžirom, koji ima Su-30MKA. Ovo je povratak Etiopije na status koji je uživala kao vodeća vazduhoplovna sila u regionu pre tri decenije nabavkom Su-27.

Izbor Etiopije za Su-30 umesto francuskog lovca Rafale poklapa se sa sličnom odlukom još nekih afričkih zemalja kao i Kazahstana koje su dale prednost ruskom lovcu. Ovo je takođe u skladu sa akcijama Indije, koja, uprkos kupovini Rafala, nastavila da širi svoju flotu Su-30.

Dakle, izbor Etiopije ruskih lovaca Su-30 odražava opšti trend u zemljama koje preferiraju ruske avione, zbog njihovog odnosa cene i kvaliteta i visokih borbenih performansi. Takođe uvereni smo da postoje zemlje koje možda žele ali, najblaže rečeno, “nije im preporučljivo da ih kupe”.

Kakve sve zadatke Su-30SM obavlja u Ukrajini

Su-30SM najčešće vrši vazdušne patrole zajedno sa borbenim avionom blizancem. U Ukrajini je to najčešće upareni par Su-30SM i Su-35. Uparene patrole izvode vojne operacije dan i noć. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je više puta objavljivalo podatke o uspešno obavljenim zadacima para, gađajući i vazdušne i kopnene ciljeve.

suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva aleks beltjukov

Stručnjak Roman Gusarov kaže da je Su-30SM univerzalno prilagodljiva mašina. Ova vrsta avijacije je, kaže u svom komentaru Gurasov, najtraženija u Ukrajini.

Gusarov je takođe otkrio da ruska komanda veoma često koristi Su-30SM u Ukrajini za izviđačke misije. „Mašina je zaista veoma pogodna i fleksibilna za obavljanje univerzalnih borbenih zadataka“, kaže stručnjak.

Gusarov takođe tvrdi da se Su-30SM ne može koristiti u Ukrajini kao strateški bombarder, iako bi, kako je rekao, autonomno oružje moglo biti pričvršćeno za krila i teretni prostor aviona. 

Zato, prema ekspertu, Su-30SM pokriva bombardere u Ukrajini privlačeći ukrajinsku pažnju dok visokoleteći bombarderi izvode bombardovanje. Gusarov je podsetio da je Su-30SM imao istu ulogu u Siriji, što pokazuje da se Rusi u velikoj meri oslanjaju na brzinu i manevarsku sposobnost lovca.

Nikolaj Bodrihin, istoričar vazduhoplovstva, kaže da se Su-30SM pokazao veoma dobrim tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. On smatra da je jedan od glavnih razloga za to što su ruski piloti odlično savladali tehniku, ali gospodin Bodrihin iskreno kaže i da „za njih sada nema pravih protivnika u vazduhu“.

Lovci Su-30SM su dizajnirani da uništavaju vazdušne, površinske i kopnene ciljeve, uključujući infrastrukturne objekte pokrivene sistemima PVO. Avioni su opremljeni širokim spektrom naoružanja i veoma su upravljivi.

lovac su 30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent

Su-30SM rusko vazduhoplovstvo često koristi za obuku novih pilota koji će kasnije leteti ili na Su-30 ili na Su-35. Iako Su-30 i Su-35 imaju prilično sličan dizajn, neke stvari se razlikuju. Su-35 ima bolju avioniku, bolji radar i bolje sisteme za ometanje.

Poslednjih godina Rusija je uspela da unapredi lovce do nivoa Su-30SM2. Prema Rostecu, borbene sposobnosti Su-30SM2 su povećane, što znači da je Rusija zadržala glavni zadatak lovca – vazdušnu patrolu, pokrivanje i izviđanje.

Su-30SM2 ima integrisani poboljšani kompleks ugrađene radio-elektronske opreme. „Naročito se povećao domet otkrivanja i identifikacije vazdušnih ciljeva“, kaže Rostec.

Letelica je naoružana topom GŠ-301 kalibra 30 mm, a takođe ima 12 tačaka gde može da se smeste navođene rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i jedinice sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ali i avionske familije KAB-250, KAB-500 i KAB-1500 bombe i druga municija.

Šta je novo u modifikovanom lovcu Su-30SM2?

Pre svega – novi motor. Su-30SM2 već leti sa istim motorom koji pokreće drugi ruski vodeći avion – Su-35 Flanker-E. tj. motor je AL-41F1S, koji obezbeđuje veću vuču uz održavanje vektora potiska. Ovo garantuje ne samo očuvanje manevarske sposobnosti borca već i njegovo povećanje.

su 30sm2

Povećan domet aviona u smislu presretanja neprijateljskih aviona i objekata, znači novi radar i poboljšana avionika. Ovo bi trebalo da značajno unapredi borbene sposobnosti Su-30SM2. UAS je takođe najavilo novu municiju, ali ne znamo šta tačno. Samo se pominje da je domet municije povećan za stotine kilometara. UAS najverovatnije govori o raketama vazduh-vazduh. Ostalo naoružanje, kao što su bombe, ostaju nepromenjene po karakteristikama.

4 KOMENTARA

  1. Etiopija je jedna od najpoznatijih država u Africi, sa veoma razvijenom i jakom privredom poput Srbije, možda i jačom po broju goveda! Isto tako je i bogata država poput naše, te će lako platiti avione, a za transport neće biti problema, jer će se Rusi za to pobrinuti i doleteti do Etiopije bez problema!

  2. Rusija je prosle godine napravila preko 70 novih aviona, sada se radi u ratnim privrednim uslovima, to znaci gas do daske.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave