NaslovnaNovostiSeverna Koreja izvela testiranje najnovije strateške krstareće rakete Pulhwasal-3-31

Severna Koreja izvela testiranje najnovije strateške krstareće rakete Pulhwasal-3-31

Severna Koreja najavila je testiranje novog tipa rakete, piše Rojters , pozivajući se na državne medije Pjongjanga.

U pitanju je strateška krstareća raketa, nazvana Pulhwasal-3-31 , koja je još uvek u razvoju.

„Glas Koreje“ na engleskom jeziku preneo je da probno ispaljivanje nije imalo negativan uticaj na bezbednost susednih zemalja i da nije povezano sa situacijom u regionu.

Južnokorejski vojni komandanti rekli su da veruju da je paljba bila da se testiraju poboljšanja postojećih raketnih sposobnosti.

Međutim, regionalna situacija je i dalje napeta. Pjongjang je izveo lansiranje usred sve veće saradnje između SAD, Japana i Južne Koreje kako bi navodno odgovorili na sve agresivniji stav Severnokorejaca.

Severna Koreja je i preključe ispalila nekoliko krstarećih projektila u Žuto more kod svoje zapadne obale.

Severna Koreja je lansirala rakete pošto je južnokorejska pomorska jedinica učestvovala u desetodnevnoj vežbi duž istočne obale u provinciji Gangvon, koja se graniči sa severom.

Poslednjih godina, Severna Koreja je povećala svoje testove naoružanja. Samo ovog meseca, Pjongjang je izveo nekoliko testova, uključujući podvodni nuklearni dron i balističke rakete.

Krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa koje mogu biti naoružane konvencionalnim ili nuklearnim bombama smatraju se vitalnim oružjem u slučaju sukoba, jer je teško predvideti kakve bojeve glave nose.

Severna Koreja i Rusija se naoružavaju

Prema Beloj kući, Severna Koreja (DNRK) namerava da uz rusku podršku nastavi izgradnju i razvoj vojnih tehnologija i sposobnosti. Dakle izuzetno im smetaju hipersonične sposobnosti Pjongjanga

kim sa ćerkom pregleda fabriku u kojoj se proizvode komponente za raketne sisteme; januar 2024
kim sa ćerkom pregleda fabriku u kojoj se proizvode komponente za raketne sisteme; januar 2024

Putin je ponudio Kimu borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila ili materijal za izradu raketa u zamenu za balističke rakete dometa do 900 kilometara koje će se koristiti u ratu u Ukrajini, saopštio je Džon Kirbi početkom januara.

Uporedo sa vestima o raketnom testu, severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA objavila je da je severnokorejska delegacija predvođena ministrom spoljnih poslova otputovala u Rusiju u nedelju.

Sjedinjene Američke Države i još sedam zemalja satelita optužile su ove nedelje Rusiju da je zloupotrebila svoj položaj stalne članice Saveta bezbednosti UN kupovinom projektila od Severne Koreje i njihovom upotrebom za pokretanje napada na Ukrajinu.

Prema Vašingtonu i njegovim partnerima, Moskva vojnom saradnjom sa DNRK krši rezolucije Saveta bezbednosti. Vašington je ranije rekao da su Rusi navodno već navodno dva puta koristili balističke rakete iz DNRK u Ukrajini.

Severna Koreja razvija sopstveni AWACS avion?

Nedavna analiza satelitskih snimaka koju je uradio Deker Evelet iz Centra za proučavanje neproliferacije Džejms Martin ukazuje da bi Severna Koreja mogla da konvertuje avion Il-76 u vazduhoplovni sistem ranog upozorenja i kontrole (AWACS)

dronovi pjongjanga primeceni na spijunskim snimcima i ranije
dronovi pjongjanga

Zapažanja ukazuju na modifikaciju severnokorejskog transportnog aviona Il-76 na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu, sugerišući moguću konverziju u vazdušni sistem ranog upozorenja i kontrole (AWACS) ili avion ranog upozorenja u vazduhu (AEW).

Evelet je istakao da Rusija već koristi avion Il-76 kao primarnu platformu za AWACS i AEW funkcije. Rusi takođe koriste ovu platformu za telemetriju tokom testiranja raketa, naglašavajući višestruku korisnost.

Uprkos ovim zapažanjima, trenutno nema direktnih dokaza koji ukazuju na to da je Rusija prenela ovu sofisticiranu tehnologiju u Severnu Koreju. Takav razvoj događaja, ako se potvrdi, mogao bi da signalizira značajan skok u radarskim sposobnostima Severne Koreje.

Evelet je primetio da bi za Severnu Koreju ulazak u AWACS tehnologiju bio značajan poduhvat, s obzirom na trenutno stanje njihove radarske tehnologije.

severna koreja razvija sopstveni awacs avion

Ono što ovu situaciju čini posebno vrednom pažnje je to što se čini da Severna Koreja posvećuje jedan od svojih nekoliko aviona Il-76 ovoj potencijalnoj transformaciji. Il-76 ima ključnu ulogu u transportnoj floti Severne Koreje, što ukazuje na značaj i prioritet koji je dodeljen ovoj modifikaciji.

Međutim, procena ostaje preliminarna, a bez dodatnih dokaza, zaključci o stvarnoj prirodi modifikacija i namerama Severne Koreje ostaju spekulativni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave