NaslovnaNovostiIzrael kupuje 2 džinovske eskadrile od po 25 aviona F-35 i F-15;...

Izrael kupuje 2 džinovske eskadrile od po 25 aviona F-35 i F-15; Paket uključuje i 12 helikoptera Apache

SAD i Izrael su veoma blizu zaključivanja velikog vojnog sporazuma o naoružanju koji će uključivati borbene avione F-35 i F-15, u jeku izraelske invazije u Gazi.

Razgovori između dve države o kupovini aviona su navodno dobro uznapredovali, ali sporazumi još nisu potpisani, iako je to juče objavila izraelska televizija Kešet 12 (Kanal 12), prenosi Tajms of Izrael.

Mora se reći da je Izrael podneo zvanične zahteve SAD u vezi sa kupovinom borbenih aviona F-35 i F-15 još prošle godine.

Kešet 12 je citirao zvaničnike izraelskog ministarstva odbrane koji govore o koracima ka zaključenju američko-izraelskog sporazuma o snabdevanju izraelske vojske bespilotnim letelicama i hiljadama metaka municije u narednim danima.

Prema zvaničnicima, sporazum bi uključivao isporuku velikog broja borbenih aviona F-35 i F15, kao i helikoptera Apache izraelskoj vojsci.

Publikacija Times of Israel, pozivajući se na izvore odbrane, potvrđuje da su pregovori dobro uznapredovali.

Šta će sve kupiti Izrael?

Zvaničnici su za Kešet 12 rekli da je paket oružja obuhvaćen sporazumima izuzetne veličine. Razlog je rizik od velikog sukoba, koji je i dalje visok, posebno kako se nastavljaju rat u Gazi i borbe na severu protiv grupa koje podržava Iran.

Rekli su da je Izrael tražio od Amerikanaca prioritet za isporuke, s obzirom na razvoj rata u Gazi.

f 35
f 35

Sa svoje strane, The Times of Israel potvrđuje da je generalni direktor Ministarstva odbrane Ejal Zamir u četvrtak boravio u Vašingtonu, gde je razgovarao o detaljima sporazuma zajedno sa zvaničnicima Pentagona, Stejt departmenta i takođe sa rukovodiocima velikih američkih kompanija.odbrane.

Izvori odbrane su naveli da Izrael planira da nabavi:

  • nova eskadrila od 25 stelt lovaca F35,
  • eskadrila od 25 borbenih aviona F-15IA (izraelska varijanta najsavremenije verzije F-15EX),
  • eskadrila od 12 helikoptera tipa Apač.

Nabavka helikoptera Apači odlučena je nakon lekcija naučenih iz napada Hamasa 7. oktobra i borbi u Pojasu Gaze, prema izvorima odbrane.

Izraelska avijacija

Novi sporazumi će dopuniti već ogroman broj aviona visokih performansi kojima raspolaže izraelsko vazduhoplovstvo. Podsetimo, kako bi ste imali dojam o razmerama, Izrael je kopneno veličine Vojvodine.

Izraelsko vazduhoplovstvo već uključuje otprilike 25 F-15 Strike Eagles, 84 F-15 Eagles, 175 F-16 Fighting Falcons i F-35i Adira. Takođe, ako ugovor bude potpisan za 12 helikoptera Apač, oni će se pridružiti dvema eskadrilama helikoptera Apač (modeli Patan i Šeraf), koje su već u posedu Izraela.

f 15ex eagle ii
f 15ex eagle ii

Izrael je bio prva zemlja van Sjedinjenih Država koja je kupila F-35 i ostaje jedina zemlja na Bliskom istoku koja ima mlaznjak pete generacije u svom arsenalu,  sa stelt tehnologijom.

Njihovo vazduhoplovstvo je u maju 2018. godine objavilo da je Izrael prva zemlja koja je koristila ovaj avion u borbi.

Trenutno, prema javnim informacijama, izraelsko vazduhoplovstvo ima u upotrebi najmanje 39 aviona F-35. Potpisivanjem trećeg sporazuma broj aviona F-35 u opremi izraelske vojske dostići će čak 75 jedinica.

Ovaj avion je u osnovi i platforma za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali koja može da udari duboko u neprijateljsku teritoriju i učestvuje u vazdušnim duelima. Takođe je poznat kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod svojim hebrejskim imenom Adir. Izraelski Adir je nedavno prvi put uspešno presreo krstareću raketu.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

raf f 35b
raf f 35b

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

6 KOMENTARA

  1. Ово је озбиљно оружје. Вероватно иде модернизација авијације. Нова верзија F-15EX је одлична набавка. Ако их упаре са F-35 Lighterning II то је озбиљна прича. Ово је вероватно припрема за Иран. Су-35ѕ не може да парира сам.Са Су-57 би имао неке шансе.Авионока на Америчким апаратима је напреднија као и маневарске способности самог апарата. Упитан је Stealth код Руских апарата,јер Су-57 није био спреман на време за употребу тако да се не може оценити колики му је одраз.

  2. Eee, moj Murate sta ti bulaznis, bas ti je zao Palestinaca, ili te boli ona stvar, kao vecinu vas pro-jevrejskih u tvom narodu

    • Eno ih sve razvaljuju, imas li ti oci? Palestina je izorana ,ona ne postoi. To jedino vi u BIH ne vidite. Ili vam nije reko visoki predstavnik😂. Previse gledas CNN brate.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave