NaslovnaNovostiDebi za lovac F-35 Lightning II; Izraelski Adir prvi put uspešno presreo...

Debi za lovac F-35 Lightning II; Izraelski Adir prvi put uspešno presreo krstareću raketu [VIDEO]

Taj podvig je postigao F-35 Adir, modifikovana verzija F-35 u službi izraelskog vazduhoplovstva.

IDF (Izraelske odbrambene snage) objavile su krajem prošle nedelje da je F-35I Adir oborio krstareću raketu u kontekstu rata koji je isprovocirani Izrael pokrenuo na bliskom istoku.

Ovo je prvo zabeleženo presretanje krstareće rakete od strane ovih lovaca američke proizvodnje. Izraelski F-35I opremljeni su raketama AIM-9X Sidewinder i Aim-120 AMRAAM.

„Proteklih dana lansirana je krstareća raketa sa jugoistoka ka izraelskom vazdušnom prostoru, koju su detektovali sistemi i radari IAF (Izraelsko vazduhoplovstvo). Nakon što su pratili putanju krstareće rakete, borbeni avioni Adir (izraelski F-35) su gađali metu i uspešno presreli raketu“, navodi se u izraelskom saopštenju.

IDF nije saopštio ko je ispalio raketu. Međutim, vrlo je moguće, s obzirom na to da je projektil lansiran sa jugoistoka, da iza ovog incidenta stoje jemenski Huti pobunjenici, zastupnik Irana.

Izvesno je da je ovo prvi put da je F-35 presreo krstareću raketu. IDF je objavio i kratak snimak presretanja.

Izraelski F-35 Adir prvi put uspešno presreo krstareću raketu

Izrael nedavno odobrio kupovinu još jedne eskadrile F-35

Izrael je ovog leta odobrio kupovinu treće eskadrile borbenih aviona F-35 u ugovoru vrednom 3 milijarde dolara tako da se ova promocija

Izraelski F-35 proglašeni su operativnim 2017. godine i prvi put su upotrebljeni u borbi 2018. godine. Izrael je u julu potpisao sporazum o kupovini još 25 aviona. Zemlja će na kraju imati 75 aviona pete generacije.

25 dodatnih aparata, koje proizvodi Lokid Martin, povećaće broj aviona F-35 izraelskog ratnog vazduhoplovstva na 75, naglasilo je Ministarstvo odbrane Izraela prilikom objavljivanja kupovine. Ovaj ugovor će biti finansiran kroz paket pomoći za odbranu koji je Izrael dobio od SAD.

Izrael je bio prva zemlja posle SAD koja je kupila i dobila borbene avione F-35, sa stelt tehnologijom. Njihovo vazduhoplovstvo je u maju 2018. godine objavilo da je Izrael prva zemlja koja je koristila ovaj avion u borbi. F-35 je poznat i kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod jevrejskim imenom „Adir“.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

raf f 35b
RAF F-35B

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

Kako uočiti osnovne A, B i C razlike

  • F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.
  • F-35B je STOVL verzija. Ovo je skraćenica za „Kratko poletanje i vertikalno sletanje“. Ovo je verzija koja može da deluje sa veoma malog aerodroma ili van palube nosača koji nemaju katapulte.
  • F-35C je varijanta za nosače. Ovaj je namenjen za lansiranje iz katapulta i kratko sletanje sa prihvatanjem.
Južnokorejski F-35A
Južnokorejski F-35A

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Model B se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po sistemu vertikalnog podizanja. Sistem se može uočiti pod skoro svim uglovima gledanja aviona. Čak i u uzlaznom (ne vertikalnom) letu, F-35B ima vizuelne naznake za sistem vertikalnog podizanja. Vrata ventilatora za podizanje izravnavaju gornju površinu F-35 odmah iza kokpita, dajući ovom modelu prepoznatljivu grbu. Grba je posebno uočljiva iz prednje i bočne perspektive. Sam ventilator za podizanje skraćuje i zadnji kraj linije nadstrešnice.

Linije i oznake na panelu povezane sa sistemom podizanja vidljive su na gornjoj i donjoj strani F-35B. Odozgo su vidljive linije panela za vrata ventilatora za podizanje i ulaz za pomoćni vazduh. Odozdo, odmah iza vrata prednjeg stajnog trapa pojavljuju se vrata za ispuh ventilatora za podizanje. 

Stražnji kraj donjeg trupa takođe ima šav za vrata koja se otvaraju kada okretni kanal sa tri ležaja krene u akciju u STOVL režimu. (Modeli A i C imaju grbu na ovoj lokaciji gde su smeštene njihove repne kuke za zaustavljanje) Model B takođe ima rolo kanal na donjoj strani svakog krila.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Model C se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po većem krilu, koje pruža skoro pedeset posto veću površinu krila od modela A i B. Linija šarke za preklop krila je vidljiva sa gornjeg i donjeg pogleda. Krilo F-35C ima i dodatne kontrolne površine, koje se zovu eleroni, i na zadnjoj ivici (po dve kontrolne površine na svakom krilu umesto jedne).

3 KOMENTARA

  1. Стреле и шила крстарећа говна скидале ко шаше 1999. током НАТО агресије на СРЈ.

    Rockets: arrows and spikes, in 1999, during the NATO aggression against the FRY, they took them off like old ladies .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave