NaslovnaNovostiČetiri lokacije od kojih je Kina zazire, gde bi SAD mogle rasporediti...

Četiri lokacije od kojih je Kina zazire, gde bi SAD mogle rasporediti nove bombardere B-21 sa raketama AGM-158D JASSM-XR

Uprkos sve agresivnijoj retorici između Zapada i Rusije koji su doprineli najvećoj bezbednosnoj krizi od Drugog svetskog rata, SAD sa najvećom pažnjom idalje gledaju na Kinu, vojnog i ekonomskog kolosa u poređenju sa Rusijom. Tako iz ove perspektive, strateško ‘odvraćanje’ Kine biće izazov u ​​narednim godinama.

Kako se SAD i njihovi saveznici ‘bore sa izazovom koji im predstavlja Kina’, kao i kako uspeju da sprovedu kredibilnu politiku, kako to nazivaju ‘u odvraćanja Pekinga’, biće odlučujuće za svetski mir u bliskoj budućnosti, počinje svoj tekst američni Difens Njuz.

SAD smatraju da je jedan od najsigurnijih načina odvraćanja njihova vojna sila sposobna da natera protivnika da dvaput razmisli pre nego što počne da deluje vojno.

U tom kontekstu, nova šesta generacija bombardera B-21 Raider će igrati ključnu ulogu u ‘odvraćanju’ u azijsko-pacifičkom području. Dakle, kao što vidimo iz priloženog, jedini avion šeste generacije na svetu u ovom narativu služi za odvrаćanje, a isto odvraćanje se događa na drugoj strani sveta u odnosu na SAD, oko Kine u Aziji.

lockheed agm 158 jassm
Lockheed AGM-158 JASSM, glavni oslonac američke sposobnosti dugog dometa. Dovoljno mali da ga nosi lovac, tajni JASSM nosi moćnu penetracionu bojevu glavu WDU-42B od 1000 lb koja je efikasna protiv većine očvrsnutih struktura.

U nedavnom izveštaju koji je objavio istraživački centar Međunarodni institut za strateške studije (IISS) i analiziralo američko glasilo Defense News, predstavljene su četiri lokacije na kojima bi bombarderi B-21 mogli da budu raspoređeni u kontekstu efikasnog ‘odvraćanja’ Kine.

Izveštaj IISS-a ponudio je četiri moguće lokacije vojnih baza u azijsko-pacifičkom regionu gde bi avion B-21 Raider – najsavremeniji avion napravljen u istoriji – mogao da bude raspoređen.

Jedna od ovih baza bi mogla biti na Guamu, a tri u Australiji.

Pored toga, varijanta rakete Joint Air-Surface Standoff, nazvana AGM-158D JASSM-XR, sa dometom do oko 2.000 kilometara, trebalo bi da bude integrisana u B-21 Raider počevši od 2027. godine, navodi se u izveštaju.

Ispod su četiri moguće baze u kojima bi B-21 Raider mogao biti raspoređen, zajedno sa rasponom od tih lokacija, grafike koje je objavio IISS i ponovo objavila naša platforma preko Defence News-a.

Tajvan, ‘veliki izazov u ​​regionu’

B-21 Raider je prvi avion šeste generacije ikada napravljen. IISS u svom izveštaju navodi da bi ‘naoružane države u regionu’ mogle da odvrate Kinu.

Treba napomenuti da je Kina poslednjih godina masovno intenzivirala svoje vojne aktivnosti oko Tajvana paralelno sa još agresivnijom podrškom SAD u nezavisnosti Tajvana.

Podsetimo, SAD, na papiru, i dalje podržavaju princip jedne Kine, a postupke pravdaju uveravanjem da su posvećene odbrani, uključujući i vojno, pravo Tajvana na postojanje.

Prošle godine na poslednjem kongresu Komunističke partije Kine, predsednik Si Đinping je otvoreno izjavio da će „pitanje Tajvana” morati da se reši „tokom naše generacije”.

AGM-158D JASSM-XR

JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) je konvencionalna, prikrivena krstareća raketa za kopneni napad dizajnirana za Ratno vazduhoplovstvo SAD i njihove partnere. Verzija proširenog dometa, AGM-158B JASSM-ER, razvijena je zajedno sa standardnom varijantom i ušla je u upotrebu u januaru 2014. godine.

Dalji razvoj je rezultirao „ekstremnim opsegom“ JASSM-XR, koji je najnovija usavršena varijanta sa najvećim dometom. Lockheed Martin takođe razvija protivbrodsku raketu dugog dometa (LRASM) koja je dostigla ranu operativnu sposobnost na B-1B u decembru 2018. godine, a planirana je za dodatno postavljanje i na bombarder B-52.

Rad i proizvodnja JASSM-a započela je 1998. godine, a Vazduhoplovstvo ga je sertifikovalo 2003. godine. Projektil JASSM-ER je prvi put testiran 2006. godine, a prva serija projektila isporučena je USAF-u u martu 2014. godine.

Standardni JASSM ima domet od 370 km, o kome smo već pisali, dok JASSM-ER ima domet od približno 1.000 km. Najnoviji JASSM-XR ima domet od 2000 km. Njihove konstrukcije su identične, tako da se oružje ne može razlikovati po izgledu.

agm 158 jassm
agm 158 jassm

Primarne razlike leže u većem unutrašnjem rezervoaru za gorivo i efikasnijem turboventilatorskom motoru. Sam dizajn se može opisati kao ugaoni, sličan raketi Taurus KEPD 350, iako je zaobljeniji i fluidniji. Kada se projektil nosi avionom, peraja i krila se sklapaju, a zatim se otvaraju malim eksplozivnim punjenjem nakon puštanja.

Procene ukupnih troškova nabavke JASSM-a ukupno su 7.200 projektila, međutim podaci su iz 2019. godine i možemo ih smatrati zastarelim, s obzirom na novu značano izmenjenu geopolitičku situaciju u svetu. Počevši od 2021. godine, proizvodnja JASSM-a iznosi pet AGM-158D JASSM-XR mesečno. Prve rakete JASSM AGM-158D su isporučene u 2023. fiskalnoj godini.

2 KOMENTARA

  1. “vojnog i ekonomskog kolosa u poređenju sa Rusijom”. U ekonomiji je Kina snažnija, ali u vojnom smislu to je najobičnija neistina autora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave