NaslovnaNovostiUkrajina bi mogla da dobije najnaprednije i najefikasnije krstareće rakete iz SAD,...

Ukrajina bi mogla da dobije najnaprednije i najefikasnije krstareće rakete iz SAD, AGM-158 JASSM

Ozbiljnu pažnju privukli su izveštaji o mogućnosti da Oružane snage Ukrajine (OSU) dobiju američke krstareće rakete visoke preciznosti AGM-158 JASSM za upotrebu na lovcima F-16.

Ove rakete su vazduh-zemlja i razlikuju se od primera radi raketa StormShadow po svojoj sposobnosti da lete na velikim visinama i zaranjaju na metu pod uglom od 90 stepeni.

Rakete AGM-158 JASSM spadaju među najnaprednije i najefikasnije krstareće rakete u arsenalu Sjedinjenih Država. Njihova sposobnost da rade na velikim visinama i precizno pogađaju mete čini ih potencijalno moćnim oruđem na bojnom polju.

Ključni faktor je to što SAD imaju nekoliko hiljada raketa ovog tipa u službi, što ukazuje na moguću isporuku Kijevu.

Navodno prebacivanje ovih projektila u Ukrajinu moglo bi se protumačiti kao povećanje vojne podrške sa Zapada, što bi, zauzvrat, moglo da izazove uzvratne akcije Rusije.

Sjedinjene Države nisu zvanično saopštile da nameravaju da prebace ovo oružje u Ukrajinu, međutim, na pozadini snabdevanja lovcima F-16, ovakva okolnost je više nego realna.

AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile)

Kao što smo napomenuli, u pitanju je vrlo sofisticirano krstareće oružje koje se koristi u vojnim operacijama za precizno gađanje ciljeva na površini sa velike udaljenosti.

Ovaj projektil je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama i ima značajnu ulogu u modernom vazduhoplovnom naoružanju. Evo ključnih karakteristika AGM-158 JASSM:

AGM-158 JASSM je vazdušno lansirana krstareća raketa koju je razvio Lockheed Martin. U pitanju je prikrivena krstareća raketa dugog dometa sa oklopnom bojevom glavom težine 450 kg, dizajnirana sa aspektima smanjenja radarske vidljivosti, što je čini teže otkrivljivim za neprijateljske radarske sisteme.

Njena prva ispitivanja u američkom vazduhoplovstvu završena su 2009. godine, nakon čega je ušao u službu, a od 2014. je kupljen za australijsko, finsko i poljsko vazduhoplovstvo.

b 2 lansira agm 158 jassm
B-2 lansira AGM-158 JASSM

Postoji nekoliko varijanti AGM-158 JASSM projektila, uključujući AGM-158A koja ima konvencionalnu bojevu glavu i AGM-158B koja ima bojevu glavu sa penetratorom za duboko prodiranje u ciljeve.

Do septembra 2016. Lockheed Martin je isporučio ukupno 2.000 projektila JASSM američkom vazduhoplovstvu, uključujući dve modifikovane varijante.

AGM-158A pokreće turbomlazni motor Teledine CAE J402. Na početku lansiranja, krila rakete se sklapaju da bi se smanjio otpor, a nakon lansiranja se automatski otvaraju. Postoji vertikalno perje.

Navođenje obezbeđuje GPS inercijalna navigacija. Infracrveni tragač sa vizuelizacijom omogućava prepoznavanje i navođenje do krajnjeg cilja. Veza sa podacima omogućava da prenese svoju lokaciju i status tokom leta. Bojeva glava je penetrator WDU-42 težine 450 kg.

Pored Sjedinjenih Američkih Država, AGM-158 JASSM se koristi i u drugim zemljama širom sveta. Ovo oružje je dostupno za prodaju podobnim saveznicima i partnerima SAD-a

JASSM može da nosi širok spektar aviona: F-15E; F-16; F/A-18; F-35;

agm 158 jassm
agm 158 jassm

B-1B; B-2; i B-52 su dizajnirani takođe za ovo oružje.

AGM-158A JASSM:

Dužina: 4,27m;
Raspon krila: 2,4m;
Težina: 975 kg;
Domet: 370km;
Elektrana: TRD Teledine CAE J402-CA-100, potisak 3,0 kN;
Gorivo: JP10;
Bojeva glava: 450 kg, penetrator WDU-42/B;
AGM-158B JASSM (ER):

Domet: > 925 km;
Pogon: Williams International F107-WR-105 turbofan; potisak 6,22 kN

17 KOMENTARA

  1. Koliko vidim vecina rusofila veruje u moc Rusije a niko ne razmislja kako to neuspeva da zauzme Kijev i zavrsi rat vec se muci oko sela blizu svoje granice. Rusi zive u iluziji i slavi iz drugog svetskog rata i tada su pokazali se kad su zrtvovali na hiljade svojih vojnika,amerikanci su im pomagali davali od kamiona do oruzja,sve se zaboravlja. Ukrajina je slabija od Rusa ali postavlja se pitanje kako bi se provela Rusija u borbi sa Natom i Amerikom ? Nemoze jednu Ukrajinu da pobedi,taktika unistavanja hrane je sramna od strane Rusa, to nije ni Hitler radio, jedino sto Rusi imaju i to je pitanje u kakvom su stanju atomske bombe.

  2. Neka ne prete vise krenite sa F16, moze i F35 i tu je kraj.Sve ce to trajati nekoliko dana i onda bi mogao i Vssington, Njujork i ostali americki gradovi da osete moc ruskih raketa.

  3. Украјинској војсци већ одавно не помажу ни најмодернија НАТО наоружања , јер су једном ногом у гробу , а њихово време тек долази !Ускоро ће славити победу , нема их много до циља! Док Руси не истакну белу заставу ,Украјинци ће истаћи црну ! Време ради за Русију.

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  4. Glup naslov to rusi i cekaju pa ce sravniti ukrajunu samo da ovi bace takvu jednu raketu zapad i nade prodane duse mogu samo mrzeti ruse a nemogu im nista rusi nisu ni 30 pisto upotrebili svog oruja to cuvaju za nato

    • Pero ne baksuziraj, obe strane cekaju taj trenutak pa da ko na slotu cvrknu to carobno dugne pa da nas sve zbrisu ko miseve.

    • Pričaj mi priče, crvena linija im je bila haubice 777, ništa, pa himars i ništa, pa tenkovi pa ništa od sravnjivanja sa zemljom, pa sad avioni i neće biti ništa….još nisi shvatio da Rusija nije nikada bila to šta ti misliš da je bila, ona nije unstanju skoro dve godine osvoiti ni ona područja koja je proglasila navodnim referendumom za svoju teritoriju…niti ce ikada to sve osvoiti…to što prose Severnu Koreju za granate i miniciju sve treba da ti kaže, samo kad bi mogao razmisliti…

      • Retko ko izgleda svata kako Rusija odgovara na prelazak ” crvenih linija ” , za svaku liniju desetkuju zapadnjacima po koji komandni centar ili neki drugi tezi odgovor, pobise im u ukrajni sjaset strucnjaka i specijalca.
        Za navodne nabavke iz Severne Koreje su izgleda tacni, ali idu istim principom ko i “zapadnjaci” , iskoristiti sve zastarelo i nesigurno naouzanje da bi se napravilo mesta za novo i bolje. Po izvestajima i kritikama komandi tacno moze se vidi gde se sta koristi. Topnici mase i po nekoliko desetina metara jel su rakete sa isteklim rokom po tridesetak godina.

      • Da, da, postoji. Nisu verovali putinu kad je rekao da ce uci u ukrajinu da spreci NATO da im dodje na granicu. Nije blefirao. Znas zasto su avioni crvena linija? Pa lepo je rekao lavrov. Oni nista ne mogu promeniti , ali ti avioni mogu da nose nuklearnu bojevu glavu, a mi nećemo da nagađamo kad uzleti ka rusiji, koje oruzje nosi. Zato su ti avioni crvena linija. I veruj, ne blefira rusija. Znaju ovi sa zapada to, zato ih nece ni isporučiti. Rusija je sila prijatelju, bez obzira od koga prosi, kako kazes, granate. Ali celokupan zaoad jebe jedna stvar. crveno dugme u rukama opasnog coveka koji ne blefira. Sve sto je rekao, tako je bilo.

  5. Imaju Rusi naj naprednije oružije na svetu. Kinžal sa termonuklearnom glavom od 500Kt dometa 2000km i brzinom kretanja većom od 11000 km/h, a uz to manevriše u gustim slojevima atnosfere. Imaju i brže od 33000km/h, kraćeg dometa.

    • Dobro, imaju, i šta im vredi, gde će to koristiti a da i sami ne budi sravnjeninsa zemljom kao i svi mi ostali…
      Izgleda da nisi svestan sta si napisao niti razumeš o čemu pišeš…

    • Da, avangard leti orekon26 000 km/h. Kao meteor. Plazma koju stvori ispred sebe, onemoghcava bilo kojim sistemima da reaguju. Da se lakse shvati brzins, to je 7,2 kilometra unsekundi. 4 puta brze od snajperskog metka.

  6. Vaske, nije to bas zastarelo oruzije, ni Rusi ne salju nesto napredne tehnologije, koliko mi se cini svima je u interesu da se tamo unisti sto vise zastarelog naouruzanja radi jeftinije reciklaze a ogromnih zarada od prodaja koji placaju svobahvutno gradjani njihovih zemalja, a za ljutsvo mi se cini da najvise ginu placenici i gerilci, sto je opet u interesu obe strane, sem naravno Ukrajnske.
    A amerima i nato snagama je u zadnjih tri meseca poginulo sjaset generala i visih cinova u neki bas cudnim i nejasnim okolnostima na njihovim teritorijama, tipa planinarenje, kampovanje, krevenje…..
    U sustini svi su stradali u Ukrajni u bombardovanim bazama.

  7. To što Ukrajini šalje zapad tj. oružje, u zaostatku je za ruskim oružjem bar dve generacije. Možda nešto imaju nemci i izraelci, ali ameri i ostali su mala deca za Ruse. U prilog mojoj priči je i broj poginulih ukrajinskih vojnika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave