NaslovnaNovostiProiranske formacije Islamskog otpora Iraka oborile američki dron MQ-9 Reaper iznad Iraka

Proiranske formacije Islamskog otpora Iraka oborile američki dron MQ-9 Reaper iznad Iraka

Proiranske formacije Islamskog otpora Iraka uništile su američki dron MQ-9 Reaper u oblasti iračke Dijale u blizini Bagdada. Kako prenosi Foks njuz, bespilotna letelica je poletela iz Kuvajta.

Radikali su uspeli da unište drugi dron američke proizvodnje za tri meseca, vredan nekoliko desetina miliona dolara. Prvu letelicu ovog tipa oborili su Huti u novembru. Sve što niste znali o famoznoj američkoj bespilotnoj letelici MQ-9 možete pročitati ovde.

Ranije je bespilotna letelica napala bazu Sjedinjenih Država u Iračkom Kurdistanu. U Erbilu, u blizini američkog konzulata i međunarodnog aerodroma, došlo je do nekoliko eksplozija.

Iranski mediji su čak preneli da Američka vojska evakuiše vojno osoblje iz baze u Siriji usled učestalih napada, međutim te tvrdnje nisu potvrđene.

Kako je izvestio portparol Pentagona Patrik Rajder, od 9. januara, američka vojska je napadnuta u Iraku i Siriji 127 puta od sredine oktobra prošle godine. Istovremeno su se dogodila 52 napada na ciljeve na teritoriji Iraka, a 75 na teritoriji Sirije.

Pored toga, Teheran je napao mete militanata ISIS-a i drugih grupa u Siriji, Iraku i Pakistanu. Bagdad je protestovao i uputio odgovarajuću žalbu Savetu bezbednosti UN, dok su Pakistanci u pokušaju da sačuvaju obraz, odgovorili daleko žustrije.

U međuvremenu, irački premijer Mohamed al Sudani pozvao je Sjedinjene Države i njihove satelite da povuku svoje trupe iz zemlje, strahujući od porasta tenzija u regionu.

Na ekonomskom forumu u Davosu, šef kabineta je govorio o potrebi razbijanja koalicionih snaga u Iraku, prepoznajući doprinos Zapada u borbi protiv islamističkih grupa. Prema izvorima, u Iraku se nalazi oko 2.500 američkih vojnika.

Amerikanci u Iraku

Nivo američkih snaga u Iraku navodno je opao sa 5200 u 2020. na 2500 u januaru 2021. ali Ministarstvo odbrane SAD nikada nije javno otkrilo tačan broj vojnika u ovoj zemlji. 

Američki i irački zvaničnici su se u julu 2021. složili da američko vojno prisustvo u zemlji prikažu na čisto neborbenu savetodavnu ulogu, označavajući zvanični kraj tamošnje borbene misije SAD. 

Američki vojnici sada obučavaju i savetuju iračke oružane snage i pružaju obaveštajne podatke u njihovoj tekućoj borbi protiv ISIS.

americki marinci na bliskom istoku
americki marinci na bliskom istoku

No, retorički se može postaviti pitanje zašto Muhamed Šija Al-Sudani i Iračani pokreću pitanje „iseljavanja“ koalicije iz zemlje.

Pa zar nije ista koalicija na čelu sa SAD zemlju „oslobodila“ od nepostojećeg biološko-hemijskog oružja (a možda i nuklearnog), zar nije u zemlju uvela demokratiju, red, mir i prosperitet? Slično kao u Libiji i Avganistanu?

Potezi proiranskih militanata nisu neuobičajni već očekivani, ali neko bi Bagdad mogao da optuži za krajnju nezahvalnost…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave