NaslovnaNovostiPoslednji američki napad dronom prelio čašu: Zvaničnici Bagdada najavljuju kraj prisustva SAD...

Poslednji američki napad dronom prelio čašu: Zvaničnici Bagdada najavljuju kraj prisustva SAD u Iraku

Bagdad je juče najavio formiranje bilateralnog komiteta sa Sjedinjenim Državama čija je misija da utvrdi aranžmane za završetak misije međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a, predvođene Vašingtonom, u Iraku.

Irački premijer Muhamed Šija Al-Sudani navodi: „Mi smo u procesu određivanja datuma za početak dijaloga, preko bilateralnog komiteta koji je formiran da uspostavi aranžmane za okončanje ovog prisustva. Vlada neće odustati niti zanemariti ništa što bi osporilo nacionalni suverenitet nad iračkom zemljom, nebom i vodama“.

Al-Sudani je potvrdio “čvrstu i principijelnu poziciju u okončanju postojanja međunarodne koalicije nakon što je prestalo opravdanje za njeno postojanje”.

On je naglasio da su „najozbiljniji incidenti oni koji su se više puta ponavljali u Iraku kroz napade međunarodnih koalicionih snaga na štab Narodnih mobilizacionih snaga. Više puta sam isticao da, u slučaju proboja ili kršenja od bilo koje strane, ili ako se prekrši irački zakon, samo iračka vlada ima pravo da traži razloge i sudi za takva dela.”

U Iraku se nalazi oko 2.500 američkih vojnika pod izgovorom Vašingtona da su tu kako bi sprečili povratak ISIS-a, koji je zauzeo velika područja Iraka i Sirije 2014. godine.

Odluka o formiranju komiteta dolazi samo dan nakon što je američka bespilotna letelica gađala štab pokreta Al-Nudžaba, frakcije narodnih mobilizacionih snaga, ubivši vojnog zvaničnika pokreta Taliba Ali Al-Saidija, zvanog Abu Takva. Drugi komandant je navodno bio al-Saidijev zamenik.

Irački mediji su takođe izvestili da je među šestoro ranjenih u napadu bio i viši komandant obaveštajne službe PMF-a. PMF su formirale oružane frakcije koje podržava Iran u Iraku za borbu protiv ISIS-a od 2014. godine. Četiri godine kasnije, iračka vlada je u potpunosti reorganizovala grupu.

harakat hezbolah al nujaba komandant mushtak talib „abu takva al saidi 1
harakat hezbolah al nudžaba komandant mushtak talib abu takva al saidi

Vojni zvaničnik Pentagona je objasnio da su u 12:00 po iračkom vremenu američke snage preduzele neophodne i proporcionalne akcije protiv Abu Takve, zvaničnika iz pokreta Al-Nudžaba, koji je bio uključen u planiranje i pokretanje napada na snage Amerikanaca iz Iraka i Sirije.

Podsećamo, irački premijer je poslednjih dana 2023. godine izjavio da Irak namerava da prekine prisustvo međunarodnih koalicionih snaga na svojoj teritoriji.

Odlazak SAD iz Iraka već spominjan

U decembru 2011. godine, SAD su zvanično završile povlačenje trupa iz Iraka, ostavljajući samo 150 pripadnika u američkoj ambasadi u Bagdadu. SAD su kasnije prerasporedile hiljade vojnika po zemlji pod izgovorom da pomažu iračkim snagama u borbi protiv ID i podrže razvoj borbenih sposobnosti domaće vojske. 
 
U julu 2021, Bajdenova administracija je objavila da će se američka borbena misija u Iraku završiti do kraja godine i da će preostale američke snage preći na savetodavnu ulogu. Uzgred, Amerikanci s rat u Vijetnamu započeli slanjem savetodavnih misija.

Amerikanci u Iraku

Nivo američkih snaga u Iraku navodno je opao sa 5200 u 2020. na 2500 u januaru 2021. ali Ministarstvo odbrane nije javno otkrilo tačan broj vojnika u ovoj zemlji. 
Američki i irački zvaničnici su se u julu 2021. složili da američko vojno prisustvo u zemlji prikažu na čisto neborbenu savetodavnu ulogu, označavajući zvanični kraj tamošnje borbene misije SAD. 

Američki vojnici sada obučavaju i savetuju iračke oružane snage i pružaju obaveštajne podatke u njihovoj tekućoj borbi protiv ISIS.

americki marinci na bliskom istoku

No, retorički se može postaviti pitanje zašto Muhamed Šija Al-Sudani i Iračani pokreću pitanje „iseljavanja“ koalicije iz zemlje.

Pa zar nije ista koalicija na čelu sa SAD zemlju „oslobodila“ od nepostojećeg biološko-hemijskog oružja (a možda i nuklearnog), zar nije u zemlju uvela demokratiju, red, mir i prosperitet? Slično kao u Libiji i Avganistanu?

Neko bi Bagdad mogao da optuži za krajnju nezahvalnost…

4 KOMENTARA

  1. Treba neko da im to traži. Čak i Kurti je ranije govorio da Amerikanci idu. Sad mu trebaju. Srbi ne smeju,a možda i neće.

  2. Isterajte ubice irackog naroda i petstotina dece umrlih od gladi i bolesti i radijacije od osiromasenog uranijuma a sa kosova ce otici isto kao i iz avganistana to je s etsko zlo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave