NaslovnaNovostiU napadu dronom u Bagdadu ubijeni visoki irački komandanti povezani sa Iranom...

U napadu dronom u Bagdadu ubijeni visoki irački komandanti povezani sa Iranom [VIDEO]

Najmanje dva komandanta Snaga narodne mobilizacije (PMF) su poginula, a šestoro je ranjeno u napadu dronom koji je gađao štab grupe koju podržava Iran u istočnom Bagdadu 4. januara, javljaju irački mediji.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju zapaljena vozila i dim koji se diže iz ciljanog štaba, koji se navodno nalazi u kompleksu iračkog ministarstva unutrašnjih poslova u naselju Palestina.

Jedan od komandanata ubijenih u napadu dronom identifikovan je kao Muštak Talib „Abu Takva“ al-Saidi, viši komandant Harakat Hezbolah al-Nudžabe koji je bio odgovoran za 12. brigadu PMF-a, a bio je na poziciji zamenika komandanta operacija oko Bahgade. Drugi komandant je navodno bio al-Saidijev zamenik.

Irački mediji su takođe izvestili da je među šestoro ranjenih u napadu bio i viši komandant obaveštajne službe PMF-a.

PMF su formirale oružane frakcije koje podržava Iran u Iraku za borbu protiv ISIS-a od 2014. godine. Četiri godine kasnije, iračka vlada je u potpunosti reorganizovala grupu.

SAD je preuzela odgovornost za smrtonosni napad na sedište PMF-a u Bagdadu. Poslednjih meseci, Sjedinjene Države su pokrenule nekoliko napada na frakcije PMF-a u različitim delovima Iraka kao odgovor na talas napada koji su bili usmereni na njene baze u Iraku i susednoj Siriji.

Napadi su počeli 17. oktobra, deset dana nakon izbijanja izraelskog rata u pojasu Gaze. Takozvani Islamski otpor u Iraku (IRI) preuzeo je odgovornost za većinu napada, rekavši da su oni izvedeni u znak podrške palestinskom narodu.

IRI je takođe krovna grupa sastavljena od oružanih frakcija koje podržava iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC)

Smatra se da su neke od ključnih frakcija PMF-a, kao što su Harakat Hezbolah al-Nujaba i Kata’ib Hezbolah, takođe članovi IRI-ja.

Ubistvo Abu Takve bio je najnoviji u nizu napada usmerenih na ključne komandante Osovine otpora na Bliskom istoku predvođene Iranom.

Brigadni general Razi Musavi iz elitnih snaga Kuds IRGC-a ubijen je u blizini glavnog grada Sirije, Damaska, 25. decembra. Kasnije, 2. januara, Saleh al-Arouri, zamenik vođe palestinskog pokreta Hamas, ubijen je ispred libanske prestonice Bejruta. Izrael je okrivljen za oba atentata.

Pored napada na američke baze u Iraku i Siriji, IRI je preuzeo odgovornost za nekoliko napada koji su bili usmereni na najjužniji izraelski grad Eilat, okupiranu sirijsku Golansku visoravan i gasno polje Kariš kod obala Izraela.

Hamas obustavio pregovore kao odgovor na atentat na Aleha Al-Arurija u Bejrutu

Ujutro 2. januara, eksplozija je odjeknula na južnoj periferiji libanske prestonice Bejruta. Prema pisanju lokalnih medija, meta napada bila je „kancelarija pokreta Hamas“.

Kako javljaju libanski državni mediji, eksploziju je izazvao izraelski dron.

Zvaničnici kažu da su najmanje četiri osobe ubijene u napadu, uključujući i “višeg palestinskog zvaničnika”. Hamas je potvrdio atentat na Saleha Al-Arurija u izraelskom napadu. Dva komandanta Kasama takođe su navodno ubijena u Bejrutu.

udar u kome je stradao aruri
udar u kome je stradao aruri

Aleh Al-Aruri je bio zamenik predsednika Hamasovog političkog politbiroa i jedan od osnivača brigade Al-Kasam. Bio je predstavnik pokreta u Libanu.

U ekskluzivnom intervjuu za Press TV emitovanom 18. decembra 2023. godine, zamenik šefa političkog biroa Hamasa u Bejrutu, Saleh Al-Aruri razotkrio je jednu od Netanjahuovih laži: “Ovo je bio prvi izraelski napad na Bejrut od 2005. Očekuje se oštar odgovor Hezbolaha. Stanovnicima izraelskih naselja na granici sa Libanom savetuje se da ostanu u skloništima.”

Hamas je odmah obavestio posrednike u Egiptu i Kataru da do daljnjeg zamrzava sve pregovore o oslobađanju talaca sa Izraelom.

Hezbolah obećava osvetu zbog atentata na vođu Hamasa u Bejrutu

Hezbolah je obećao da će odgovoriti na izraelsko ubistvo Saleha al-Arurija, zamenika lidera pokreta Hamas, izvan glavnog grada Libana, Bejruta, 2. januara.

Al Aruri je ubijen u napadu izraelske bespilotne letelice u bejrutskom predgrađu Dahije, prema zvaničnicima Hamasa i libanskog Hezbolaha.

Hamas je u saopštenju oplakivao Arurija i potvrdio identitet pet drugih članova koji su ubijeni sa njim, uključujući komandante brigada Iz ad-Din al-Kasam Samira Findija Abu Amera i Azama al-Akraa Abu Amara. Pokret je napad nazvao „kukavički ubistvenom operacijom, koju je izveo cionistički neprijatelj, u varvarskoj agresiji i gnusnom zločinu“.

Hezbolah je kasnije u sopstvenoj izjavi obećao da ubistvo al-Arurija „nikada neće proći bez odgovora i kazne“, tvrdeći da su njegovi borci u većoj spremnosti da uzvrate.

„Svemogući Bog je završio karijeru ovog velikog vođe najvišim medaljama časti i dostojanstva i dobio mučeništvo za kojim je dugo tražio i za kojim je žudeo“, rekli su iz Hezbolaha ožalošćeni za al-Arurijem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave