NaslovnaNovostiPakistanski lovci četvrte generacije JF-17 i J-10C izveli uzvratne udare na Iran;...

Pakistanski lovci četvrte generacije JF-17 i J-10C izveli uzvratne udare na Iran; Teheran traži hitna objašnjenja

Islamska Republika Pakistan izvela je uzvratne vazdušne napade na susednu Islamsku Republiku Iran koristeći kineske borbene avione JF-17 „Thunder“ i J-10C „Vigorous Dragon“ u četvrtak rano ujutru.

Pakistan je takođe rasporedio kinesku bespilotnu letjelicu Wing Loong II u svojoj operaciji pod nazivom „Marg Bar Sarmačar“, što se slobodno prevodi kao „smrt gerilskim borcima“.

Više izveštaja ukazuje da su pakistanske vazduhoplovne snage pokrenule uzvratne vazdušne napade na Iran, gađajući položaje koji su dodatno povećali tenziju sa Teheranom. Udarima u Sistanu i Beludžistanu u četvrtak prethodio je napad Irana u utorak na pakistansko tlo pomoću balističkih projektila. Dve zemlje dele granicu dugu 900 km.

Napad je izveden u zoru. Prema zapadnim izveštajima, rano ujutru u četvrtak, pakistanski udarni paket, koji se sastoji od kineskih lovaca JF-17 Thunder iz višenamenske eskadrile broj 2 „Minhasians” iz vazdušne baze pakistanskih vazduhoplovnih snaga (PAF) Masroor (Karači), izvršili su kako tvrde „Smrtonosni precizni vazdušni udari specifičan za borbu protiv pobunjenika unutar Irana“.

Lovci PAF-a izveli su „preventivne“ udare „koristeći stalnu municiju proširenog dometa dok su ostali unutar pakistanskog vazdušnog prostora“.

Gađano je sedam lokacija nakon što je vazdušno izviđanje koje su izveli bespilotne letelice potvrdilo „prisustvo terorističkih ciljeva visoke vrednosti“. U napadima su takođe bili raspoređeni dugoletačke i udarne bespilotne letelice Wing Loong.

Lovci PAF-a gađali su mete unutar Irana precizno navođenom municijom vazduh-zemlja, gde navodno deluje teroristička organizacija BLF usmerena na Beludžistan. „Ovi ciljevi su bili preko 80 kilometara unutar iranske teritorije. Kako se navodi, sedam osoba je ubijeno u napadima.

Primarna precizno navođena municija koju je Pakistan koristio u vazdušnim napadima bila je GIDS B-REK, precizno vođeno oružje sa raketnim kliznim bombama dometa od 170 kilometara.

U martu 2017. Pakistan je integrisao JF-17 sa kompletom za proširenje dometa, oružjem vazduh-zemlja za povećanje dometa koje proizvodi Global Industrial and Defence Solutions (GIDS).

U pitanju je konverzija slična američkom JDAM-ER i ruskim FAB bombama sa UMPK. REK pretvara bombe opšte namene serije MK-80 u bombe navođene GPS/INS sa dometom od 50-60 kilometara i preciznošću od 20 metara.

Pored toga, pakistanski lovci J-10C pružili su vazdušno pokrivanje i podršku u elektronskom ratu, već spomenutim dronovima.

Kineski J-10C i JF-17 u pakistanskom vazduhoplovstvu

J-10C je jedna od najnovijih akvizicija u floti PAF-a. Avion je uveden u rad u martu 2022. kao protivteža indijskoj nabavci borbenih aviona Rafale francuske proizvodnje.

Sa druge strane, JF-17 Thunder (FC-1 Xiaolong) je jednomotorni, lagani, višenamenski lovac koji su zajednički razvile Kina i Pakistan. Pakistanci su se naoružali sa skoro 125 lovaca JF-17 Block I i II. JF-17 služi kao okosnica PAF-a.

jf 17 thunder promo poster
jf 17 thunder promo poster

Od svog uvođenja u pakistansko vazduhoplovstvo 2007. godine, JF-17 je više puta unapređivan. JF-17, sa maksimalnom visinom leta od 15,000 km i maksimalnom brzinom od skoro 2000 kmh, može da obavlja različite zadatke, uključujući presretanje i napad. Može da drži oko 3 tone ubojnih sredstava na sedam tvrdih tačaka, a opremljen je jednim dvocevnim automatskim topom od 23 mm.

JF-17 je u službi samo u tri zemlje i to u Pakistanu, Mjanmaru i Nigeriji. U decembru 2023. PAF je u svoju flotu uveo najnoviju varijantu Block III. JF-17 Thunder pomalo podseća na hibrid između F-16 Viper i F/A-18, ali više odgovara ulozi F-16. Joint Fighter 17 je dostojno zamenio F-16 sa upola nižom cenom od američkog kolege.

Ako se osvrnemo nazad na J-10C, Pakistan je kineski avion nazivao “Zmaj sa istoka”. Letelica za sve uloge je naoružana naprednom elektronskom opremom za ratovanje.

Pakistan je druga zemlja na svetu koja upravlja J-10, pored kineskog vazduhoplovstva i mornarice.

J-10C ‘Snažni Zmaj’ je lovac srednje težine, za sve vremenske prilike i može biti opremljen raznim raketama vazduh-vazduh 4. generacije, uključujući kinesku raketu kratkog dometa PL-10 i PL -15 projektila koji su projektovani da vrše udare izvan vizuelnog dometa.

J-10C je daleko sofisticiraniji u pogledu aerodinamike i avionike od JF-17, a u pitanju je mnogo veća letelica sa većom nosivošću. Takođe je kompetentniji u praktično svim domenima performansi.

j 10
J-10

J-10C u kineskoj službi ima izrazito napredne karakteristike kao što su infracrvena pretraga i kupola za praćenje i laserski daljinomer ispred kokpita, kao i stakleni kokpit sa širokougaonim holografskim ekranom na glavi. Takođe je opremljen radarom sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA). Nije jasno da li ovo vazi i za Pakistance.

Iran zatražio hitno objašnjenje od pakistanskih vlasti zbog jutrošnjih napada.

Jutros je došlo do ozbiljnog napada Pakistana na pogranično selo u blizini iranskog grada Saravan, prenela je novinska agencija Tasnim, pozivajući se na izjavu obaveštenog zvaničnika koji je ‘oštro osudio ove akcije i zatražio hitna objašnjenja od pakistanskih vlasti.

Eksplozije su se čule u oblasti Saravan u četvrtak oko 4:30 ujutro, rekao je Alireza Marhamati, zamenik guvernera Sistana i Beludžistana za bezbednosna pitanja. Nakon istrage, utvrđeno je da Pakistan stoji iza napada lansirajući raketne napade na iranska pogranična sela.

U raketnom napadu poginule su tri žene i četvoro dece. Marhamati je izvestio i o eksploziji koja se dogodila u blizini Saravana, koja, na sreću, nije izazvala žrtve.

Incident je izazvao ozbiljnu zabrinutost u Iranu i povećao tenzije između dve susedne zemlje. Iranski zahtev za hitnim objašnjenjem od Pakistana odražava rastuće nezadovoljstvo i zabrinutost da bi takve akcije mogle dodatno zaoštriti odnose i produbiti konflikt u regionu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave