NaslovnaNovostiPosle Sirije, Avganistana i Iraka, Pakistan! Iran uništio baze Džaiš al Adl...

Posle Sirije, Avganistana i Iraka, Pakistan! Iran uništio baze Džaiš al Adl balističkim raketama i dronovima [VIDEO]

Iran je ispalio nekoliko balističkih projektila na Pakistan, pogodivši nekoliko ciljeva na kopnu zemlje. Kao rezultat toga, došlo je do pucnjave na granici između dve države.

Iran je pokrenuo veliki napad balističkim raketama i dronovima na baze oružane terorističke grupe „Džaiš al Adl“ (Vojska pravde) u Beludžistanu u Pakistanu. Iran je u roku od 48 sati pogodio mete u četiri zemlje: Avganistanu, Siriji, Iraku i sada Pakistanu.

Prema ratnom dopisniku novinske agencije Tasnim, dva važna štaba terorističke grupe Jaish al-Zalm (Jaish al-Adl) su napadnuta i uništena u Pakistanu. Ove operacije su uključivale upotrebu balističkih raketa i bespilotnih letelica.

Prema nekim informacijama, Pakistan se oko ovog udara konsultovao sa rukovodstvom Irana. Zvanično Pakistan još nije potvrdio iranski napad na svojoj teritoriji.

Detalji o uzrocima i posledicama ovog napada još su nejasni, a nema zvaničnih izjava vlada Irana i Pakistana o tome šta se dogodilo. Napominje se da se ovaj napad dogodio na graničnim teritorijama dve zemlje i da bi mogao imati ozbiljne posledice po njihove odnose.

Ovakav razvoj događaja je od ogromnog interesa jer Iran po prvi put pogađa mete unutar Pakistana. Napominje se da je Pakistan u ratu sa još dve terorističke organizacije i svaka pomoć bi bila dobrodošla Islamabadu.

Iranska Islamska revolucionarna garda potvrdila je da je izvela operaciju korišćenjem balističkih raketa i dronova kamikaza protiv dva štaba koje koriste “antiiranske terorističke grupe” na teritoriji Zapadnog Pakistana u blizini granice sa Iranom.

Kako navodi iranska agencija Tansim, dve „važne baze” Džaiš al Adla u Pakistanu su „uništene”. Agencija je saopštila da su napadi bili usredsređeni na oblast u pakistanskoj jugozapadnoj provinciji Beludžistan gde se nalazio “jedno od najvećih štabova” grupe.

Borci militantne grupe povremeno su napadali iranske snage bezbednosti na granici između dve zemlje.

Teroristička grupa Džaiš-ul-Adl je u prošlosti vršila napade na iranske vojne i civilne ciljeve, a Iran to smatra pretnjom po svoju nacionalnu bezbednost. Međutim, važno je razumeti da Pakistan ima nuklearno oružje i da događaj može imati ozbiljne posledice po Iran.

Grupa tvrdi da zastupa zahtev za više prava i boljim životnim uslovima za etničke Beludžije u Iranu i pokrenula je brojne napade na iranske snage bezbednosti u poslednjih deset godina.

Prošlog meseca preuzela je odgovornost za napad na policijsku stanicu u Sistan-Beludžistanu u kojem je ubijeno najmanje 11 iranskih policajaca. Sistan-Belučistan se graniči sa Avganistanom i Pakistanom i ima istoriju sukoba između iranskih snaga bezbednosti i sunitskih militanata, kao i krijumčara droge.

Pokrajina je jedan od najsiromašnijih regiona Irana i uglavnom je naseljena sunitskim etničkim Beludžijama, manjinom u pretežno šiitskom Iranu.

teroristicka grupa dzais al adl
teroristicka grupa dzais al adl

Ne samo Iran, već i Rusija, Japan, Novi Zeland i Sjedinjene Države proglasili su ga stranom terorističkom organizacijom Džaiš al Adl.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave