NaslovnaNovostiNakon burnih događaja u bivšim kolonijama, Francuzi objedinjuju svoje snage za specijalne...

Nakon burnih događaja u bivšim kolonijama, Francuzi objedinjuju svoje snage za specijalne operacije

Nakon niza burnih događaja u bivšim francuskim kolonijama u Africi ali i bolje inkorporacije u međunarodne operacije, Pariz je zaključio da je došlo vreme za reformu svojih snaga za specijalne operacije.

Komanda kopnenih snaga Francuske saopštila je da je 1. januara 2024. godine u okviru francuske vojske stvorena Komanda specijalnih operacija kopnenih snaga (Commandement des Actions Spéciales Terre – CAST).

Zamenila je nekadašnju Komandu snaga za specijalne operacije francuskih kopnenih snaga (Commandement des Forces Spéciales Terre – CFST) i odlikuje se činjenicom da je novoj komandi sada poveren i zadatak obuke „prijateljskih snaga“ i interakcije sa njima, psihološke operacije (u francuskoj terminologiji, „operacije uticaja“ – „les opérations d’influence“) i sajber odbrana.

U stvari, transformacija CFST u CAST je izvršena zbog objedinjavanja glavnih struktura CFST, Centra za akcije u inostranstvu CIAE (Centre interarmées des actions sur l’environnement) iz Liona (bavi se vojno-civilnom odnosima i psihološkim operacijama u francuskim zonama raspoređivanja oružanih snaga u inostranstvu) i Centra za vojno-operativno partnerstvo CPMO (Centre terre pour le partenariat militaire operationnel). CPMO obučava „prijateljske snage“ u inostranstvu i uspostavlja saradnju sa francuskim oružanim snagama „na terenu“.

Uz njih, kao što je rečeno, u CAST će biti inkorporirane i strukture sajber odbrane. 

U francuskim kopnenim snagama je 1997. godine stvorena posebna komandna struktura snaga za specijalne operacije u vidu Posebne odvojene komande GSA (Groupement spécial autonome) u čiji sastav su ušli 1 padobranski puk mornaričke pešadije 1er RPIMa (1er régiment de parachutistes d’infanterie de marine), i tzv. DAOS – Odred za specijalne operacije sa helikopterskom jedinicom kopnene vojske ALAT.

GSA je 1. jula 2002. godine transformisan u Brigadu snaga za specijalne operacije kopnenih snaga BFST (Brigade des Forces Spéciales Terre), kojoj je potčinjen i 13. dragonski padobranski puk (13e RDP).

francuske snage u burkini faso 2017
francuske snage u burkini faso 2017

Brigada BFST je 23. juna 2016. godine reorganizovana u Komandu za specijalne operacije francuskih kopnenih snaga CFST u čijem sastavu su bili 1. padobranski puk mornaričke pešdije (1er RPIMa), 13. padobranski dragonski puk (13e RDP), 4. helikopterski puk specijalne namene, Grupa za podršku specijalnim operacijama (GAOS), četa za komandu i komunikaciju (CCTFS) i Akademija snaga za specijalne operacije (Ares centar). Sedište CFST je bilo u gradu Po, departman Pirineji-Atlantik u južnoj Francuskoj. 

Saopšteno je da će pored prebacivanja CIAE i SRMO u njen sastav, komandi sada takođe biti potčinjeni 6. i 43. bataljon pešadije marinaca (BIMa), stacioniranim u Gabonu i Obali Slonovače.

1 KOMENTAR

  1. Americka vazalna drzava dzaba im sve ove glupe price o nekakvim mozes misliti specijalnim jedinicama.
    Iz Afrike su oterani a sutra ce mozda i da ginu u Ukrajni za americki dolar.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave