NaslovnaNovostiSlovačkoj isporučena prva dva lovca F-16 Block 70, najsavremenije verzije 45-o godišenjeg...

Slovačkoj isporučena prva dva lovca F-16 Block 70, najsavremenije verzije 45-o godišenjeg dečka

U saopštenju za javnost objavljenom na sajtu kompanije, Lockheed Martin je 10.01.2024. objavio da je isporučio prva dva borbena aviona F-16 Block 70 Slovačkoj.

„Isporuka prvog aviona F-16 Blok 70 Slovačkoj predstavlja važnu polaznu tačku, sa koje ova zemlja počinje da jača svoje odbrambene sposobnosti“, saopštenje za javnost koje je potpisao potpredsednik kompanije OJ Sančez, navodi slovački TASR.

On je napomenuo da će, ukupno, kompanija Lockheed Martin snabdeti Slovačku sa 14 borbenih aviona. Uz pomoć nove letelice, Vazduhoplovstvo Slovačke braniće granice zemlje i sprovodiće zajedničke aktivnosti sa američkim snagama u Evropi, sa državama članicama NATO-a ili sa drugim zemljama sveta.

Prva veća grupa aviona F-16 stići će u Slovačku sredinom ove godine, a ostatak aviona će biti isporučen sledeće godine. SAD su odobrile Slovačkoj prodaju F-16 Block 70 još u aprilu 2018. godine.

„Ostajemo posvećeni jačanju bezbednosti u 21. veku, kroz operacije i strateška partnerstva, kako bismo osigurali bezbednost i dobrobit američkih saveznika“, rekao je Sančez.

Pored toga, predstavnici kompanije su obavestili da je Bugarska zaključila preliminarni ugovor o kupovini još osam borbenih aviona F-16. Ukupno, ovaj tip aviona se koristi u 25 zemalja. Najnovija verzija lovca, Block 70/72, za sada će biti dostupna u šest zemalja.

Slovačko vazduhoplovstvo je 2023. godine izbacilo iz upotrebe 13 sovjetskih lovaca MiG-29 kojih su se rešili u korist Ukrajine što je stvorilo vakuum na nebu Bratislave.

Kasnije su odbranu vazdušnog prostora slovačke države pružali lovački avioni njihovih partnera iz Višegradske grupe (Poljske, Češke i Mađarske).

U međuvremenu, od 1. septembra 2023., lovci iz Nemačke su se takođe pridružili misiji vazdušne policije u Slovačkoj. Oni poleću sa nemačke teritorije da bi izvršili svoje misije i vraćaju se na aerodrome za stalno razmeštanje nakon njihovog završetka.

Prvi lovac F-16 Block 70 isporučen je Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država. Avion, koji je svečano isporučen, prvi je let izveo 24. januara 2023. godine.

Iz informacija koje su iznele dve strane proizilazi da će prva dva aviona F-16 namenjena Slovačkoj biti korišćena u SAD, za obuku slovačkih pilota i tehničara.

Prva isporuka Lockheed F-16 Block 70 izvršena u martu 2023. godine

Američka kompanija Lokid Martin počela je isporuke Bloka 70, najnaprednije konfiguracije F-16, 10. marta, sa ceremonijom održanom u pogonu Lockheed Martina u Grinvilu, Južna Karolina.

Prema informacijama, prvi izvozni F-16 Blok 70 je prebačen u Bahrein, nakon što je prošao razne testove u američkoj bazi vazduhoplovstva Edvards.

Bahrein je naručio ukupno 16 borbenih aviona F-16 Block 70 od kompanije Lockheed Martin. Očekuje se da će isporuke aviona Bahreinu biti okončane do 2025. godine.

F-16 Block 70

F-16 Block 70, takođe poznat i kao F-16V, je veoma napredna verzija višenamenskog lovca F-16 Fighting Falcon. To je najnovija i najnaprednija varijanta F-16, aviona kog gledamo od 1978. godine u službama raznih vazduhoplovnih snaga širom sveta.

F-16 Block 70 ima brojne nadogradnje u odnosu na prethodne modele F-16, uključujući napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), unapređenu avioniku, novi računar za misiju i poboljšane displeje u kokpitu. Takođe ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

F-16 Block 70 je dizajniran da bude prilično okretan i svestran, sposoban za obavljanje širokog spektra misija, uključujući borbu vazduh-vazduh, udare vazduh-zemlja i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Takođe je dizajniran da bude interoperabilan sa drugim avionima i zemaljskim sistemima, što ga čini vrednom imovinom u zajedničkim vojnim operacijama.

f 16 block 70
F-16 block 70

Nekoliko zemalja, pored Slovačke je izrazilo interesovanje za kupovinu F-16 Block 70, uključujući Bahrein, Jordan, Maroko i Bugarsku, a SAD su im nedavno i dozvolile da im uzmu novac.

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država takođe planira da nadogradi neke od svojih postojećih F-16 na standard Block 70.

2 KOMENTARA

  1. Evo vam dva lovca ali ce ostati kod nas da dodjete da vezbate kako se voze.Auu kakva trgovina,bolje da je Slovacka sacuvala svoje migove,i nastavila da usavrsava proizvodnju kulena…izgleda da su se Ameri vratili svojim korenima,onim banditskim,mazni sve sto mozes i proglasi to za demokratiju.

  2. Све чланице НАТО набављају ове авионе, а против кога? Русија сем Украјине неће напасти ниједну чланицу НАТО-а, Србија је неутрална и сама против свих не може ништа. Закључујем да би чланице с овим авионима могле једино ратовати једна против друге, а хоће ли савез то дозволити? Значи: поента је једино у томе да Амери продају своје оружје које се вероватно никад неће употребити; па добро и то је нека корист која се са мало памети могла догодити на други начин.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave