NaslovnaAvijacijaSAD odobrile Bugarskoj prodaju borbenih aviona F-16

SAD odobrile Bugarskoj prodaju borbenih aviona F-16

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju borbenih aviona “F-16 C/D Block 70” i prateće opreme Bugarskoj za 1,673 milijarde dolara. Glavni izvođač u ovom poslu treba da bude kompanija “Lokid Martin”, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

U.S. zvaničnici su rekli da ugovor o prodaji nije direktno povezan sa ruskom invazijom na Ukrajinu koja traje već 40 dana, što je navelo vladu Kijeva da zatraži od zemalja koje imaju avione MiG ruske proizvodnje – uključujući Bugarsku – da ih predaju za upotrebu u borbi protiv ruskih snaga. Kao bivši deo SSSR, ukrajinski piloti su već obučeni za avione MiG, tako da bi mogli da ih koriste odmah bez dodtne obuke.

Ti MiG-ovi bi u teoriji bili zamenjeni F-16 iz Sjedinjenih Država. Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da neće okarakterisati prodaju kao „presipanje“, ali nije izneo dalje detalje. Bugarska je najavila kupovinu F-16 još pre dve godine. Drugi izvor je napomenuo da su avioni nove proizvodnje, tako da neće biti spremni za isporuku još tri do četiri godine. Zahtev Bugarske, saopštio je Pentagon, uključuje kupovinu četiri aviona F-16 C Blok 70; četiri aviona F-16 D Blok 70; 11 motora; 11 poboljšanih programabilnih generatora ekrana; i 11 AN/APG-83 aktivnih elektronsko skeniranih nizova (AESA) skalabilnih agilnih radara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave